Ode aan 2015

Geplaatst op 31 december 2015 door Emmy in Persoonlijk, Uncategorized / 34 Comments

2015, wat was je een fantastisch jaar. Er is zo veel gebeurd. Zo veel veranderd. Graag een ode aan jou, 2015, omdat je over een kleine 10 uur uit ons leven zal verdwijnen, maar niet uit ons hart.

Ode aan uitgevers, boekverkopers en schrijvers

Ik heb ook dit jaar weer een fantastische samenwerking aan mogen gaan met zo veel uitgevers, boekverkopers en schrijvers… Als ik er alleen al aan denk, vervult mijn hart zich met een fijne gevoel. Ik heb zo’n 300 boeken gelezen dit jaar, wat nooit had gekund als uitgevers en schrijvers geen vertrouwen in mijn blog hadden gehad. Toch wil ik er een paar extra uitlichten. Namelijk Blossom Books, die mijn droom lieten uitkomen om als illustrator een boekomslag te mogen ontwerpen. Dat er nog vele mogen volgen. Maar ook Best of YA, waar ik een tas en een mok voor mocht ontwerpen, maar waar ik ook een workshop bloggen voor gaf tijdens het Best of YA sleepover, Veronica Roth mocht interviewen en deel mocht nemen aan het panel.
Tevens wil ik een pluim uitdelen aan boekhandel Van Piere, die altijd open staan voor alle gekke acties die ik zou willen doen en die mij een gevoel van thuiskomen geven elke keer als ik binnenstap. In 2016 ga ik hier de Leesbeesten Leesclub organiseren.

En voor iedereen die ik niet noemde; BEDANKT.

Ode aan mijn medebloggers en bezoekers

2015 had voor mij nooit zo’n succesvol jaar kunnen zijn zonder jullie: mijn bezoekers en mijn medebloggers. Elke dag word ik weer blij van jullie interactie. In een groot aantal van jullie heb ik vriendschap mogen vinden waar ik mijn hele leven naar op zoek was. Ik hoop dat we komend jaar weer net zulke mooie avonturen mee mogen maken.

Ode aan de winter

Laten we beginnen met de mooie dingen die begonnen in de winter van 2015. In januari was ik nog bezig met de verwerking van de BAK van 2014. Ongelofelijk dat we nu al een jaar laten zijn! Ik begon het jaar tevens met het lezen van heel veel boeken, wat ik allemaal naast mijn werk en schoolwerk deed. Hoe dan!? Daarnaast begon de stemstrijd om de omslag van Ik geef je de zon, die ik helaas nét verloor.

Poster coverwedstrijd

Daarnaast mocht ik namens Best of YA de schrijfster P.C. Cast ontmoeten. Het is echt bizar hoe veel schrijvers ik heb mogen ontmoeten dit jaar.

P.C. Cast

In februari begon ik met afstuderen. Dit was het begin van een heel stressvolle periode. Toch deed ik ook een paar hele leuke dingen voor mijn blog. Zoals de Val & Verlossing release party.

Blossom Books

Ook begon ik met het schrijven van meer columns. Ook nu besef ik me dat ik dit vaker wil doen; het is zo leuk! Ik schreef mijn tips om sneller en vaker te lezen, zodat het je lukt net wat meer te lezen wat je nu doet.

Maart was druk (school en werk), maar was ook heel leuk. Alle maanden waren leuk, geloof ik. In maart was de eerste Literatour (YA boekenweek) en daar deed ik een aantal evenementen mee. Komend jaar is hij in september. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat zijn. Ik ging naar het YA gala van boekhandel Stevens en ging naar een scholenbezoek. Op het gala kon ik dan eindelijk mijn tasje bekijken.

Best of YA tas

Tevens schreef ik een stukje over mijn TBR planken en waarom ik voor de naam Zon en Maan heb gekozen.

Ode aan de lente

En toen begon de lente. De wereld kwam weer tot leven en de zomer kwam al aardig dichtbij (lees: examen). Ik was behoorlijk gestrest, wat ik op internet niet echt liet zien. Mijn vriend is echt een topper geweest in die tijd. In de lente begon ik ook met een blogschoonmaak om meer orde te te krijgen in mijn archief.

Brian Froud

April was een heel rustige blogmaand. Weinig events, maar wel veel boeken. Wel mocht ik als pers naar Elfia en schreef ik een blogpost waarin ik mijn boekentasjes liet zien. Ik heb er nu al meer, maar ik wilde jullie er graag op wijzen, gezien je vanaf morgen geen plastic tasjes meer in de winkel krijgt.

Mockin jay tas

Mei was de mooiste maand van het jaar. Waarom? Omdat mijn vriend me – geheel onverwacht – ten huwelijk vroeg. Het meest romantische verhaal ooit voor een boekenworm; via een boek!

Darren Shan

Juni, bijna zomer, de deadlines van mijn scriptie staan letterlijk voor de deur en ik haal ze beiden net niet. Dat betekent dus dat ik in de zomer een her moest doen. Daarnaast is het ook nog eens de maand waarin we gaan verhuizen naar Den Bosch. Van klein appartementje naar een fijne tussenwoning. Nog elke dag ben ik blij dat we nu hier zitten. Ik deelde inpaktips voor boeken, twijfelde over mijn lidmaatschap van de bieb en toonde hoe mijn boekenkast zou worden (binnenkort weer een tourtje doen?). Tot slot kwam ook het ultieme zomerboek Lobsters uit, met mijn omslag! Ik ging naar de lobsterparty en die was awkward.

Boekenkast

Ode aan de zomer

Eind juni haalde ik in ieder geval 1 van de twee scripties glansrijk en de andere stuurde ik ook al vroeg in, zodat het in de vakantie herlezen kon worden. Dat betekende dat ik – ondanks dat ik nog niet geslaagd was – wel al klaar was met al het werk. En dat leverde echt een hele boel creatieve input voor mijn blog op! In juli schreef ik veel columns, zoals: Tips om te bepalen welk boek je gaat lezen, waarom bloglovin’ handig is, een type lezer? en Waarom ik niet graag series achter elkaar lees. Daarnaast was ik jarig en kreeg ik heel veel toffe cadeaus. Ook ging ik naar de Zomer Borrel van Z&K.

Harry Potter girls

Hogwarts bridge

Tom and Lucy Lobsters

Maar het tofste was natuurlijk mijn tripje naar Londen met de #boekbloggersinhetwild groep. Ik hou van jullie. Oprecht. YALC was fantastisch. En we gingen naar de Harry Potter Tour. Ik moest huilen.

Harry Potter Tour

Het was zeker een hoogtepunt van het jaar!

In augustus blogde ik lekker verder en ging ik een dagje naar Castlefest (wennen hoor, niet een heel weekend!). Ik deed mee aan Gishwes (en ontmoette kei leuke mensen), bezocht de Uitmarkt en de Deventer Boekenmarkt en schreef weer wat columns, waaronder het artikel over HSP, waar ik nog steeds erg trots op ben. Ook schreef ik tips voor de beginnende boekblogger. En tot slot; ik haalde mijn diploma! Erg fijn, want ik zou in september ook nog eens beginnen met lesgeven!

Boeken on tour

September brak aan en dus de laatste maand van de zomer. Ik begon deze maand als docent tekenen en handvaardigheid en dat vond ik heel spannend (en nog steeds heel leuk). Aan het begin van de maand stond ik samen met Tim op het podium voor boekverkopend Nederland om het boek van Buddy onder de aandacht te brengen. Tevens organiseerde ik mijn eerste ruilavond bij van Heinen, had ik een YA meet en mocht ik Holly Smale ontmoeten.

Ruilavond

Holly Smale

Ode aan de herfst

Het laatste kwartaal van 2015 begint met Boektober; een leesmaand. Ik wilde meer dan 30 boeken lezen en dat lukte. WAUW. Lang leve de NS, want ik lees altijd in de trein. Deze maand was de boekpresentatie van oog om oog en de Best of YA sleepover, waar ik een workshop Boekbloggen gaf. Dat vond ik ZO leuk om te doen. Lesgeven in mijn passie; yes please!

Workshop boekbloggen

Ook kondigde ik de Boeken Adventskalender 2015 aan en had ik een interview met de jonge schrijver van Puberleaks. Daarnaast waren Julie Kagawa en Leigh Bardugo in het land. Hun bezoek maakte de overgang van oktober naar november nog leuker!

In november schreef ik aan NaNoWriMo en merkte ik hoe leuk ik schrijven eigenlijk vond. Nu plaats ik het verhaal langzaam op wattpad. Ook schreef ik weer een tweetal columns, ditmaal over het te oud zijn voor YA boeken en de omgekeerde bucketlist.

That blonde woman

Tot slot de laatste maand van het jaar: de BAK, werken en mijn blog. Maar het is het allemaal waard. Echt. We begonnen met het Best of YA event met Veronica Roth, die ik een paar dagen eerder mocht interviewen. Ook de schrijfster van de Kruisdraagster mocht ik interviewen.

Veronica Roth

Tot slot schreef ik stukken over kritisch zijn als blogger, over het aanwezig zijn op events en hoe je je eigen fandom kerstboompiek maakt.

Top 10 boeken van 2015

In willekeurige volgorde heb ook ik een aantal boeken die ik tot de top van 2015 vind behoren. Dat was lastig kiezen hoor, tussen die 300 boeken die ik las.

top 10 boeken

Illustraties en boekbloggers

Bloggen en Illustreren #4
Bloggen en Illustreren #5
Bloggen en Illustreren #6
Bloggen en Illustreren #7

Deze boekbloggers moet je zien #1
Deze boekbloggers moet je zien #2
Deze boekbloggers moet je zien #3
Deze boekbloggers moet je zien #4
Deze boekbloggers moet je zien #5

2016?

Op naar 2016… Binnenkort ga ik er nog dieper op in, maar ik ga er keihard voor werken om van 2016 mijn jaar te maken. Het gaat fantastisch worden! Want…

In 2016 ga ik trouwen met mijn allerliefste meneer. Op 13 mei gaan we elkaar het jawoord zeggen. Tevens gaan we op reis! Eerst naar Praag (voor mijn diploma gekregen), daarna naar Londen en in de zomervakantie hopelijk naar Ierland, als huwelijksreis.

Natuurlijk wil ik in 2016 weer veel lezen, illustreren en bloggen. Ik hoop dit allemaal naar een hoger en professioneler level kan tillen.

Dag 2015. Ik vond je fantastisch.

 

 

 

Tags: ,

Divider

34 responses to “Ode aan 2015

 1. 2015 was echt leuk <3 Je hebt er een leuke post over geschreven, en ik vind het heel tof dat ik veel van deze dingen ook mee heb kunnen maken met jou/jullie <3 2016 wordt fantastisch, I know it.

 2. Jij bedankt voor de amazing blogs, winacties en noem maar op. Bedankt dat je mijn 2015 mocht vergezellen. Ik wens je alles toe in 2016 en proficiat met hou Huwelijk. Een inspiratiebron zoals ik hier eerder las. Maar je bent het echt hoor. Fijne jaarwisseling <3

 3. Wat een heerlijk positief jaaroverzicht, en wat heb je veel leuke dingen meegemaakt 😀 ik wens je voor 2016 niet alleen alvast een fantastische bruiloft toe, maar natuurlijk ook een jaar vol gezondheid, geluk, mooie boeken en de leukste evenementen! Dat ik nog maar veel van je fijne blogposts kan lezen 😀

 4. Wat een super mooi artikel Emmy! Ik vind het super tof dat ik inmiddels kan zeggen dat ik je ook in real life ken en ik vind je super tof! Een heel gezond en gelukkig 2016 voor jou en je aanstaande man!

 5. Wat een super tof jaar was dit voor je! Ik 2016 blijf ik je blog natuurlijk ook weer iedere dag bezoeken ;D Heel veel succes in 2016 en alvast een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

 6. Wat heb je een mooi, leuk en druk jaar gehad. Zowel in de blogwereld als privé. En mooi verslag om te lezen.
  Op naar 2016 dat dat ook een mooi jaar mag worden vol boeken, creativiteit, een prachtige bruiloft. Ga er van genieten!

 7. Ierland als huwelijksreis? Ik zeg doen. Ik zou het zelf nooit anders willen 🙂
  Je hebt een prachtig jaar achter de rug en 2016 ziet er ook veelbelovendend uit. Geniet met volle teugen! Fijn 2016!

 8. Leonie

  Wat een heerlijk jaaroverzicht! Zo meer komen =D Een heel fijn 2016 toegewenst (al zal het vast nu al niet meer stuk kunnen, vanwege trouwen enzo…)

 9. Zoveel leuke boek -en fandomgerelateerde herinneringen om te koesteren. Ik hoop dat 2016 eveneens een jaar vol leuke verrassingen voor je wordt. Ondertussen kijk ik alvast uit naar nieuwe columns en recensies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.