Meet & Greet met P.C. Cast

Geplaatst op 5 januari 2015 door Emmy in Boeken, Interview / 12 Comments

Ik mag mezelf af en toe in mijn armen knijpen, want soms lijkt het net alsof ik droom. Als blogger en promoteamlid van het jaar 2014 heb ik al heel wat mooie dingen mogen doen, waaronder het ontmoeten van een aantal hele bekende schrijvers en schrijfsters. Ik grijnsde dan ook van oor tot oor toen ik hoorde dat P.C. Cast in haar vakantie speciaal een middag in zou lassen voor een signeersessie in de boekhandel. Toen ik later de mogelijkheid greep om een groepsinterview te houden met andere bloggers/promoteamleden, heb ik letterlijk een rondje gedanst.

3 januari was het zo ver. Ik sprak met Katja (That Blonde Woman) en Melisa (Booknuts) af op het centraal station om vervolgens naar een poepie chique hotel te gaan waar P.C. logeerde.

Wij installeerde ons bij de bar terwijl we wachtte op de rest.. En toen was ze daar al opeens. Gewoon te vroeg. Ze vertelde namelijk dat ze maar een beetje boven zat te wachten, en zoiets had van ‘laat ik maar alvast gaan kijken’. Ze oogde vrolijk, typisch Amerikaans en als een vrouw die donders goed weet wat het betekent om interviews/presentaties over haar boek te geven.

Met een kopje thee werden we in de conferentiezaal ondergebracht, waar later ook Dominique en Debby aanschoven. Maar eerst zou P.C. onze boeken signeren.

pc9

(foto Katja) Melisa en ik hadden heus geen grote stapel hoor… Later heb ik mijn twee ontbrekende boeken gekocht en ook nog laten signeren. Het lijkt trouwens wel of Joost hier iets leuks denkt..Iets als: stelletje fangirls.

Maar goed.. We mochten dus met het klokje mee steeds een vraag stellen, waar P.C. steeds uitgebreid antwoord op gaf. Ze had echt enorm veel tijd voor ons en ondanks dat een ander soms jouw vraag stelt, is het gemakkelijk om bij een groepsinterview een nieuwe vraag te bedenken. Ik vond haar erg open en deel graag haar antwoorden met jullie.

Overigens gaf ze ook nog een tip voor iedereen die Redeemed nog niet heeft gelezen. Namelijk: lees eerst Kalona’s fall. Helaas is deze novelle (nog) niet in het Nederlands verschenen. Ik heb alle novelles in ieder geval op mijn wishlist gezet (alsof die ooit nog kleiner wordt…)

Ik ga proberen zo veel mogelijk van de vragen (en antwoorden) te reproduceren, maar ik kan niet beloven dat het op chronologische volgorde is.

Je gebruikt veel mythologie en pagan elementen in je boeken, is dit een persoonlijke interesse?
Ja, op mijn 9e kreeg ik van mijn vader de LotR en sindsdien ben ik helemaal verslaafd aan fantasie. Als jong meisje kon ik al erg goed lezen en schrijven en ik hield enorm van research doen. Toen ik erachter kwam dat Tolkien zijn verhalen baseerde op de Noorse Mythologie, ben ik me daar ook in gaan verdiepen. En van het een kwam het ander. Mijn volgende boek gaat ook High Fantasy zijn. Het wordt een lekker dik boek en het gebrek aan seks in High Fantasy zal ik zeker goedmaken.

Waarom heb je ervoor gekozen mensen van vampiers af te laten weten?
Ik wilde een soort conflict creëren tussen het paganelement en het Bijbelse. Dat kan enkel als de vampiers uit de kast zijn. Daarnaast wilde ik een speciaal soort vampier bedenken. Een unieke.

Hoe houd u het vol om zo veel boeken te schrijven binnen één serie (The House of Night)
Ik heb het begin en het einde al lang geleden bedacht en ben het toen gaan invullen. Het verhaal moest verteld worden en werd steeds uitgebreider. En bij meer verhaal horen ook meer boeken.

Hoe is het idee van Zoey ontstaan?
Op een romance schrijvers conventie in 2005 sprak ik met een uitgever over mijn mogelijk volgende boek. Zij kwam toen met het idee: ‘Vampires finishing school’, met het oog op New Adult (Young Adult was er toen nog niet echt, red.) met het oog op seks. Dat wilde ik niet. Ik wilde het voor een jonger publiek proberen.

Zoey zelf is lichtelijk gebaseerd op mijn dochter, Kirstin. Zij heeft haar ook de naam gegeven. Heel veel van de elementen in The House of Night zijn gebaseerd op bestaande dingen. Zoals de katten, maar ook bepaalde personages.

Stevie Rea is gewoon een stereotype van een typische Oklahomah girl. Shaunee is gebaseerd op een goede vriendin van P.C. zelf. Damien is ‘gemaakt’ door een leerling uit P.C. klas (ze geeft Engels, red.) genaamd John. Hij hielp haar met het onderzoek naar de juiste Godin voor de serie. En Aphrodite? Die is gebaseerd op P.C. zelf! Brian (Dragon) en Anastasia zijn gebaseerd op een aantal Pagans. Als ik een signeersessie in de buurt had, dan kwamen ze samen langs en dan had hij de tattoos van Dragon op zijn gezicht geschilderd. Heel tof!

Welk element of kracht zou je zelf willen hebben?
Ik geloof dat mijn element Aarde is, dus ik zou daar graag een affiniteit mee hebben. Net als dieren, met name paarden! Daar ben ik ook wel goed mee, geloof ik.

Hoe zit dat met het inleven in tieners?
Als docent heb je altijd wel inzicht hoe jongeren in elkaar zitten, maar de ware tienerstem komt toch van mijn dochter. Die heb ik ontzettend vaak om hulp gevraagd. Later is zij de eerste editor geworden en is het een stuk makkelijker geworden om Zoey en de nerdherd tot leven te brengen. Het was namelijk erg irritant om steeds te moeten roepen; dan raak je echt uit de schrijfflow!

Wat is de vreemdste vraag die je ooit hebt gehad?
“Are there really Vampyres in Oklahoma?” En die vrouw meende het echt serieus.

En tijdens signeren?
Een vrouw vroeg of ik de baby’s wilde signeren. Dat bleken een soort poppen van haar te zijn, met kleertjes aan. Gewoon echt VREEMD. Van Kirstin mag ik nu niet meteen meer ja zeggen.

Is er iets waar je spijt van hebt van het schrijven? Zou je iets veranderen?
Ik ben sowieso een enorme herschrijver. Als ik begin met schrijven op een dag, herschrijf ik eerst wat pagina’s om weer in het verhaal te komen. Dat was aan het begin heel lastig voor Kirstin, omdat ze dan iets aan het editen was wat ik al herschreven had. Maar als ik toch iets zou veranderen, is het de POV van de eerste paar boeken. Dat was nog vanuit de eerste persoon, terwijl je dat bij zo’n lange serie niet vol kunt houden wil je het interessant houden. Ik zou dat nu anders doen.

Wat is je favoriete van al je boeken?
Ik denk de panthalon serie, vooral deel 1, omdat ik echt van die wereld hou. Ik schrijf sowieso alleen maar boeken die ik zelf graag zou willen lezen! Van the HoN is dat redeemed, dit was erg emotioneel.

Voelde het niet vreemd om afscheid te nemen van HoN en de personages?
Ja enorm! Het is heel emotioneel en vreemd om ze los te laten. Ik schreef ook een essay over het afsluiten en ik heb staan huilen als een baby. De tour was daarom ook erg emotioneel.

Is het niet vreemd om samen te lezen/schrijven over de seksscenes?
Nee, wij communiceren als moeder en dochter erg goed. Het is nooit awkward geweest. Ik vind ook dat je als schrijver geen onderdrukking moet toelaten in je boek. Je geeft de lezers juist informatie! Ik ben een feminist en wilde geen slut shame in mijn boeken. Zelf schrijf ik het trouwens gewoon op, en als Kirstin het te ver vindt gaan, dan edit ze het. Zo was de scene met de White bull echt een stuk heftiger!

Hoe zit dat met een nieuw boek?
Mijn nieuwe boek heeft nog geen release date en ook de werktitel vertel ik nog niet, omdat deze nog kan veranderen. Kirstin’s nieuwe boek wordt een paranormal new adult en gaat waarschijnlijk Amber Smoke heten. De serie heet The Escaped. Als het goed is verschijnt het boek in juni dit jaar.

pc2

Hoe is het om in iets nieuws te stappen?
Aan het begin best lastig en vreemd, omdat ik even in de wereld moet komen.. Daarna vind ik het heerlijk.

Hoe verwerk je alle paganistische elementen?
Ik doe heel veel research. Voor HoN vooral het paganisme van Europa, maar ook die van de Native Americans. Die mythologie heb ik gepakt en er mijn eigen draai aan gegeven.

“Ik schrijf wat ik zou willen lezen.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Onderzoek en reizen. Als ik een idee heb en daar onderzoek naar ga doen, is dat net een zaadje water geven en laten groeien.

Als je een van je karakters tot leven zou kunnen wekken, welke zou dit dan zijn?
Maar één? O jee. Eh.. Lenobia, als ik egoïstisch ben, omdat wij goed bevriend zouden kunnen zijn. Als ik een niet egoïstische keuze zou moeten maken: Nix.

pc1

Een wie zou je het liefst doden?
Ik haat geen enkel personage. Neem als voorbeeld Neferet. Haar madness was enorm moeilijk om te schrijven, omdat ze echt doordraait. Maar in Neferet’s curse, waar haar motieven aan het licht kwamen, daar krijg je echt een veel beter inzicht in haar als persoon. (Neferet is misbruikt, wat ook P.C. zelf is overkomen, red.) Ik snapte haar woede en zelfhaat dus erg goed! Maar als ik dan toch iemand moet kiezen: Aphrodite’s moeder.. Wat een stom mens is dat!

Wat is je favoriete fantasy boek (niet je eigen boeken).
Oh wat moeilijk. Ik kan echt niet kiezen. Philippa’s Gregory’s boeken zijn fantastisch (vanwege de historie), maar ook Dragon flight, Anne Bishop’s writing in blood.. De Outlander series.. Ga zo maar door.

Wat is je favoriete tv serie?
Ik hou enorm van trash tv, zoals American’s next top model.. En Call the Midwife. Verder hou ik ook enorm van Grimm en Vikings. Ohhhh Vikings.

Verder zijn tv series en lezen een van de redenen waarom een schrijver vaak uitstelgedrag vertoont. Van ‘ik heb 4 pagina’s geschreven, nu mag ik een aflevering kijken’…

Wat van Amsterdam heeft je tijdens deze vakantie al geïnspireerd?
De grachten! Ik hou van grachten en kanalen. Zo deed ik een grachtentour in zo’n 19e eeuws bootje. Heel tof! Ik hou ook enorm van Venetië door al dat water. En van Hawaii, waar ik heb gevaren met blauwe vinvissen. Water lijkt me momenteel dus enorm te inspireren.. Wellicht dat ik daar wat mee moet doen. Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar dat wat mijn volgende boek zou kunnen zijn.

Komt er een film of een tv-serie van the HoN?
Het plan is nu 5 films.Marc Hames is een screenwriter en een groot fan, en wat hij tot nu toe heeft is fantastisch. Hij is nu bezig met een tweede versie van het script. In 2015 zou er wel wat moeten gebeuren in verband met de rechten.  Wel wil ik graag dat – als het eenmaal zo ver is – het in Tulsa wordt opgenomen. Want al die gebouwen zijn er echt.. Zo is Costa Hall het decor van Het Huis van de Nacht.

Wie is in jouw ogen de perfecte Zoey? (voor film)
Toen ik dat in 2005 bedacht, klopte het, maar nu zijn de actrices echt te oud. Mijn dochter zou de perfecte Zoey zijn, natuurlijk. Maar het liefst zouden we, zoals bij Harry Potter, de hoofdrollen met een open auditie willen vervullen, zodat onbekenden de rol krijgen en er echt in groeien. Voor Neferet zou ik graag Angelina Jolie zien.

Kan je nog wat funfacts noemen?
Als de stal in brand vliegt en de paarden wegrennen, dan lees je over mijn eigen paarden. Lenobia’s paard is mijn paard. Big Bonnie heb ik ook. En ook de katten zijn gebaseerd opbestaande dieren, behalve Cammie cat… Dat is eigenlijk een hond.

Als je Zoey in een ander boek mocht stoppen, welke zou het dan zijn?
In de LotR boeken bij de boselven. Ikzelf zou een goede shield maiden of Rohan zijn. Aphrodite past er misschien minder in thuis…

Wat is je mening over ebooks?
Het is handig door de instant access, maar ikzelf zal altijd een voorkeur hebben voor echte boeken. Ik denk ook niet dat het de boekenmarkt kapot zal maken, omdat er altijd mensen zullen zijn die van echte boeken houden.

Verder hoopt P.C. op een kleinkind, vertelde ze dat zij en Kirsten weer een serie in de planning hebben (over een toekomstige wereld met weinig persoonlijk contact) en schrijf P.C. chronologisch, terwijl Kirstin meer van de scenes is.

Halverwege kwam haar man binnen, die een armband voor haar had gekocht die ze had gezien bij de 9 straatjes. Ze was meteen heel blij en houdt duidelijk enorm van bling bling. Ze droeg ook een ketting met een maan eraan.

Ik vond het een heel leuk interview waarbij iedereen hele toffe vragen heeft gesteld. Er was enorm veel ruimte voor alle vragen en er zaten heel openhartige antwoorden tussen. Ik hoop dat ik alles heb kunnen benoemen wat er verteld is!

Vervolgens zijn we (na wat foto’s) met P.C. naar de boekhandel gelopen, waar het gelukkig al lekker druk was.

pc3

Ze hield nog een Q&A en begon toen te signeren. Ik kocht mijn missende delen (nu nog 10 euro!) en vroeg of ik er ook kon stemmen voor mijn poster (helaas!). Toen liet ik mezelf door Melisa schminken tot een ware Vampyre!

pc6

(foto door Katja). Nietlachennietlachennietlachenmijnneusjeukt.

pc7

(foto door Katja)

pc4

Daarna ben ik gaan helpen in de rij met foto’s maken e.d. Dat is toch wel een van de leukste dingen om te doen tijdens zo’n event. Helaas dat ik nu geen promolid meer ben! Ik zou het zo graag blijven doen! (helpen dan he).

pc5

Uiteindelijk ben ik achteraan in de rij aangesloten om mijn laatste boeken te laten signeren (ik zie hier een herhaling van Kiera Cass!) en maakten we nog een groepsfoto!

pc8

(foto van Katja)

Katja en ik hebben toen nog even snel een broodje gegeten (en ik kocht Extase) en toen was het al weer tijd om naar het zuiden te vertrekken. Wat een leuke dag was het toch! Ik wil de uitgever, mijn medebloggers, het promoteam en P.C. Cast dan ook hartelijk bedanken voor de super leuke middag!

Tags: , ,

Divider

12 responses to “Meet & Greet met P.C. Cast

  1. Super dat je voor ons de vragen én antwoorden hebt uitgewerkt. Zo komen we toch weer wat te weten ook al waren we er zelf niet bij. Bijvoorbeeld dat haar favoriete eigen boek ook het mijne is. Maar ook dat zij en haar dochter eerder samenwerken aan het boek, maar het niet echt samen schrijven. Na een artikel van jaren geleden heb ik steeds gedacht dat ze er samen aan schreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.