Diersymboliek: de muis

Geplaatst op 5 april 2024 door Emmy in Spiritueel / 1 Comment

Dit artikel is ook verschenen in HX Magazine.

Een tijdje heb ik naar haar gezocht, een spirit helper die zich nog niet eerder aan me durfde te vertonen. Plotseling zag ik haar heel helder in mijn meditatie: tussen een dikke laag herfstbladeren, piepte daar plots een schattig klein neusje vandaan. Kraaloogjes, schattige oortjes en een bruin lijfje volgde. Ze kwam tevoorschijn, op haar hoede. Ik durfde geen vreemde bewegingen te maken, maar er verscheen wel een glimlach op mijn gezicht. Ik wist zeker dat Muis mij veel zou gaan leren en eerlijk is eerlijk: het kwam hard binnen!

Muis is nieuwsgierig, maar ook een beetje afwachtend. Ze laat zich liever pas zien als iedereen weg is voordat ze op onderzoek uitgaat. En als een muis zich op haar gemak voelt, durft ze meer. Dan wordt ze misschien zelfs wel een tikkeltje brutaal. Ik herken dat wel bij mezelf: pas als ik me op mijn gemak voel, kan ik me ontspannen en mezelf zijn. 

Voor mij was de komst van Muis verrassend, omdat ze een groot contrast voelt met de uil, die al zo lang als ik me kan herinneren bij me is. Ik vroeg me af of ze geen problemen zouden krijgen, maar Muis was heel stellig: juist die tegenstelling maakt mijn aanwezigheid zo belangrijk. 

Ik besloot me meer in de muis te verdiepen. Wat wil ze me nog meer vertellen?

Een muis is een behendig dier. Hoe klein het gat of kiertje ook is, ze weet zich er op een of andere manier doorheen te wurmen. Muis staat dan ook voor flexibiliteit, aanpassingsvermogen en behendigheid. Je weet waarschijnlijk gemakkelijk met de stroom mee te bewegen en vindt het niet moeilijk om je aan te passen naar de situatie. 

Dit is echter ook een valkuil. Net zoals een muis vaak misbruikt wordt voor allerlei proeven, kan je doorslaan in het constant aanpassen naar de wensen van een ander. Dat je te lang gedaan hebt wat anderen van je verlangden, zonder stil te staan bij je eigen behoeften. Wat wil jíj? Wat heb jíj nodig? Muis vraagt je op jezelf te vertrouwen en minder afhankelijk te zijn van anderen. Jouw eigen instinct en intuïtie zijn prima aanwezig en vormen een goede fundering in je leven. Durf daarop te vertrouwen! 

En dat is lastig, vooral als je net als muis wordt neergezet als niet genoeg. Misschien heb je het gevoel ongedierte te zijn, dat je er niet toe doet of niets waard bent. Of anderen jou dit signaal afgeven of dat je jezelf dit hebt aangepraat: het is niet waar. Luister naar muis: zij leeft op de grond en vraagt je te verbinden met jou ZIJN. Jij doet ertoe. Je bent waardevol. Jij hebt het recht hier te zijn. 

Een muis is bescheiden en nederig en cijfert zichzelf snel weg. Jij bent een kei in observeren en daardoor weet je altijd precies te benoemen wat een ander nodig heeft. Je zal er dan ook alles aan doen om het voor een ander beter te maken, zonder zelf te klagen. Je hebt oog voor detail en ziet nuances die anderen snel over het hoofd zien. Maar jezelf? Die vergeet je. Waar je vecht voor een ander, ben je niet altijd even lief voor jezelf. Werp die aandachtige blik van je eens naar je eigen leven en situatie: wat kan jij doen voor jezelf om je leven meer naar eigen hand te zetten?

Benut die waardevolle kenmerken als vindingrijkheid en aanpassingsvermogen om jezelf te zijn. Pas jezelf niet aan voor of door een ander, maar kom tot jezelf. En zet het vervolgens in om zelf te groeien tot je volle potentie. 

Ik herken het in mezelf, die drang tot terugtrekken en introspectie. Ik ben dol op de stilte en alleen zijn. Verstillen brengt immers ruimte tot groei. Maar mijn valkuil is dat ik mezelf soms ongezien voel. Muis zal mij leren dat onopgemerkt niet hetzelfde is als onzichtbaar en, dat als ik opgemerkt wil worden, ik trots mag laten zien welke bergen ik heb verzet. Je hoeft echter niet altijd erkenning te krijgen. Misschien verlang je dat te vaak, juist omdat je zo het gevoel hebt dat niemand je opmerkt. Geloof me, iedereen weet dat muis in de buurt is. Sommige mensen zullen het ontkennen, maar vroeg of laat kunnen ze niet meer om dit diertje heen. Blijf volhouden, blijf bij jezelf. Ontdek de wereld als een nieuwsgierig muisje. Jij mag er zijn. 

Tags:

Divider

One response to “Diersymboliek: de muis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.