Een blogger zit alleen maar thuis achter haar laptop?

Geplaatst op 17 december 2015 door Emmy in Column / 27 Comments

column

Er zijn de afgelopen jaren veel boek bloggers bijgekomen. Dat is tof, want zo bouwen we samen aan een community waarbij de promotie van het (young adult) boek centraal staat. Toch merk ik dat niet iedereen het even lang vol weet te houden. We vragen onszelf meer dan eens af waarom de ene blogger nu populairder lijkt te zijn dan de ander. Ik ken dat gevoel wel, hoor. Dat je reikhalzend uitkijkt naar hetzelfde succes als een ander. Dat je stiekem hoopt dat je bezoekersaantallen toenemen als je er maar lang genoeg naar kijkt. Dat je mensen haast dwingt om te komen kijken. Zo werkt het helaas niet.

Je kunt snel groot worden, natuurlijk. Sommigen hebben dat geluk. Maar wat is groot? En hoe zet je die groei door? Zelf ben ik al een paar jaar bezig, waarin ik eigenlijk heel geleidelijk meer bezoekers begon te krijgen. Dit vond ik zelf prettig en gaf me ook een beter inzicht in wat nou heeft geholpen om meer bezoekers te trekken. Je moet inzicht zien te krijgen in hoe jij je weet te onderscheiden van de rest (als je dit wilt, tenminste!).

Natuurlijk kan ik nu gaan gooien met ‘kwalitatieve content’, ‘SEO’ en andere technische termen en een grote blogfrequentie, maar ik denk dat er nog iets anders achter zit. Natuurlijk zijn ook deze termen van invloed, zeker, maar ik denk dat er – zeker in het niche waarin wij ons bevinden – nog een factor meespeelt. Iets wat door velen nog al eens onderschat lijkt te worden; aanwezigheid.

Met mijn rode haar en allesbehalve kleine verschijning, is het niet moeilijk om gezien te worden op een evenement. Ik kom daar volledig tot bloei en klets met iedereen die los en vast zit. Ok, ik stuiter in het rond. Alles om mijn passie voor boeken te delen. Dit valt op. Bij schrijvers, lezers en bij uitgevers. En het is ook iets wat ik zelf graag wil; gezien worden.

Niet dat ik perse in de spotlights wil staan, maar als tiener vond ik het heel erg vervelend dat niemand me zag staan en dat ik altijd het gevoel meezeulde dat ik niet goed genoeg was. Tijdens zo’n evenement ben ik met vrienden en kan ik laten zien waar ik goed in ben: kletsen over boeken. Ik krijg de indruk dat ik en mijn blog daardoor gewaardeerd worden. Mijn tijd en moeite die ik in dit stukje internet steek, zijn niet voor niets.

Ik denk dan ook dat het een misverstand is om te denken dat je een succesvolle blog kunt onderhouden zonder het huis uit te komen. Het succes van een blog met een persoonlijke insteek is namelijk dat mensen het gevoel hebben dat ze je kennen en waarde hechten aan je mening. Ik denk dat er een hoger rendement te behalen valt door naar buiten te treden. Hop, naar buiten… Naar alle toffe dingen die worden georganiseerd. Niet alleen leer je zo mensen uit het vakgebied kennen die je verder kunnen brengen, ook stimuleer je daarmee de organisatie van andere evenementen. Ga eens langs bij je plaatselijke boekhandel en brainstorm over de mogelijkheden. Dit heb ik ook gedaan met de ruilavonden. Veel boekhandelaren willen heel graag, maar weten niet zo goed hoe. Daar kan jij de helpende hand in zijn!

En wat is vervolgens leuker dan een bijdrage kunnen leveren aan de organisatie daarvan? Het is zo leuk om het succes te zien; dat YA fans samenkomen op een plek die vaak over het hoofd wordt gezien; de boekhandel. Of natuurlijk andere evenement, zoals boekpresentaties, auteursbezoeken of de klapper van het jaar: YALC. Dit is maar een kleine selectie van wat ik afgelopen jaar meerdere malen heb mogen doen en waarbij ik echt heel veel voldoening uit mijn ‘werk’ als blogger kon halen. Ik ga daar dan ook lekker mee door in 2016, om zo mijn blog én netwerk naar een hoger niveau te tillen. Want al die dromen voor je blog? Die kunnen uitkomen!

Natuurlijk wil ik bloggers die wel altijd thuis zitten, niet kwetsen. Ik weet hoe veel tijd er in een blog gaat zitten. Hel, als ik de uren bij elkaar optel, dan is het echt een parttime baan. Maar door mezelf te laten zien, echt te laten zien, creëer ik kansen die ik met beide handen aan ga grijpen.

Ik had twee jaar terug, misschien zelfs wel vorig jaar december, ook niet kunnen bedenken dat ik nu zo veel ‘aanwezig’ zou zijn. Het heeft me laten opbloeien. Ik ben door de professionals uit het boekenvak gezien en daarom heeft mijn blog kunnen groeien. En daar ben ik jullie dankbaar voor. Zonder jullie was dit nooit gelukt. Dankjewel.

Tags:

Divider

27 responses to “Een blogger zit alleen maar thuis achter haar laptop?

 1. Een ander stuk dan ik verwachtte na het lezen van de titel, maar zeker niet minder interessant! Ik denk dat je wel gelijk hebt in de zin van contacten met bedrijven/uitgevers, maar bij echte huis-, tuin- en keukenstukjes zonder gratis producten of samenwerkingen, maakt het denk ik weinig uit.

 2. Mooi geschreven! Ik ben zelf van plan ook wat vaker de deur uit te gaan naar evenementen en zo. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook om sociaal aanwezig te zijn en meer leuke mensen te leren kennen!

 3. Wat een verrassende wending! Ik had gedacht dat het over iets heel anders zou gaan. Toch wel toevallig, want gisteren had ik het er nog over met iemand waarom de ene blog nu groter is dan het andere. Interessant stuk en zeker een gouden tip voor een beginnende (boeken)blogger 🙂

 4. Leuk stuk! En zelfs al leveren die sociale evenementen niet meer bezoekers op je blog of website op dan heb je in ieder geval een leuke middag of avond gehad. Ik merk het afgelopen jaar ook dat mijn enthousiasme over mijn website een effect heeft op andere mensen 🙂

 5. Ik kan alleen maar zeggen dat dit artikel helemaal waar is. Ik ben nog niet zo’n sociale vlinder als jij op events. Durf nog niet zo snel mensen aan te spreken, ook al heb ik ze al eens gesproken. Maar jezelf laten zien is wel heel belangrijk!

 6. Mooi stuk.
  Ik denk ook dat het te maken heeft met het persoon achter de blog. Degene die de teksten schrijft en alles deel op social media etc. Als je als lezer daar een klik mee hebt, leest het ook fijner. En ook dat het persoon of personen achter de blog zichzelf blijven en enthousiast blijven om door te kunnen blijven gaan met een blog. Natuurlijk zal het steeds moeilijker worden om echt nieuwe en super originele posts te bedenken met al die nieuwe (boeken) blogs in binnen en buitenland.
  Ik vind het echt super knap wat je (en andere bloggers) hebt opgebouwd. Keep up the good work!

 7. Ik vind het heel leuk om bloggers -en uitgevers in het echt te ontmoeten. Jammer genoeg zijn de meeste mensen te ver weg voor me én vaak ook te intensief. De Boekenbeurs is gelukkig dicht bij dus daar kan ik wel naar toe. Het lijkt me heel leuk om enkele van de gezichten achter blogs die ik dagelijks bezoek (nog) eens in het echt te ontmoeten – maar in de tussentijd geniet ik alvast van hun blogposts en het online contact.

 8. De cijfertjes werken soms hypnotiserend en je moet uitkijken dat het niet verslavend werkt. Ik vind je stuk heel mooi en bijzonder geschreven, het bevat zeker punt waar ik in kan kkmen. Hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit krijgt. In de toekomst wil ik zeker ook eens een beurs, presentatie gaan bezoeken. Lijkt me erg leuk, maar zeker ook erg leerzaam.

 9. Interessant stuk, Emmy! Ik denk ook dat het heel goed is om je te laten zien. Het lijkt mij ook ontzettend gaaf om naar events te gaan, alleen heb ik (tot nu toe) steeds het ongeluk gehad dat ik niet kan omdat ik op vakantie ben/iets anders heb.
  Ik hoop dat ik binnenkort ook eens mijn gezicht op een evenement kan laten zien, want van veel bloggers heb ik wel het gevoel dat ik ze ‘ken’, omdat we allemaal elkaars blog lezen/reageren/twitteren enzovoorts, maar ik wil iedereen ook eens in het echt zien en in het echt mijn liefde voor boeken met iedereen delen!

 10. Heel mooi geschreven en ik denk zeker dat er waarheid in zit! Ik ben niet zozeer buiten de deur voor mijn blog (en voor OMB), omdat ik fulltime werk en daar weinig tijd voor heb. Maar ik zou er zeker veel meer tijd voor willen maken, want ik vind dit eigenlijk veel leuker dan mijn eigen werk (erg hè, haha). Wel merk ik dat ik door het bloggen meer zelfvertrouwen heb gekregen. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar ik heb het gevoel dat ik me kan uitten op de gebieden die ik interessant vindt. In het dagelijks leven ken ik niet heel veel mensen die dit leuk vinden, daarom ben ik heel blij met het internet! En ik vind het ook leuk om te zien hoe blogs kunnen groeien, want ik gun het iedereen! 🙂
  Maar een doel voor mij is zeker om meer de deur uit te gaan, want op die manier krijg je inderdaad veel meer kansen.

 11. Evenementen zijn leuk! Sowieso is onder de mensen komen – nog los van evenementen – belangrijk. Als mensen overal en nergens vragen wat ik doe, zeg ik ook gerust dat ik een blogger ben 😉

 12. Ik ben het helemaal met je eens, helaas kan ik zelf bijna nooit doordat veel evenementen toch ver weg zijn, ik moet werken of school heb. Maar hopelijk komt daar volgend jaar verandering in als ik studeer en studentenov heb.

 13. Ik ben dan weer een blogger die niet zo graag de deur uitgaat en ik vind dat ook eigenlijk helemaal niet zo erg. Ik wil graag een audience voor mijn blog, maar mijn blog hoeft niet enorm groot te worden/te groeien. Ik snap dat evenementen bezoeken meehelpt aan de populariteit van een blog, maar ik wil toch ook zeggen dat het niet hoeft, dat je je als blogger niet verplicht moet voelen om naar al die evenementen te gaan. Je bent eigen baas.

 14. Scherp stuk! Het voelde net alsof je het persoonlijk tegen mij had haha. Ik geloof er zeker in dat aanwezigheid en jezelf laten zien voor (meer) succes kan zorgen maar ik ben ook van mening dat dat voor sommigen gewoon juist niet zo werkt. Soms is het nu eenmaal lastig of niets voor jou en dan wegen de nadelen helaas zwaarder dan de voordelen. Wat mijzelf betreft ben ik wel van plan om hieraan te gaan werken, want ik heb vaak een soort trigger nodig om te ontdekken hoe fijn iets eigenlijk is en hoe mogelijk.

  • Het is toevallig dat we beiden dit thema aan hebben gekaart, heel leuk. 🙂 ik denk dat voor velen geldt dat de nadelen eigenlijk helemaal niet zo zwaar wegen, maar dat het echt een angst is die overwonnen dient te worden. Je kunt immers pas een mening over iets hebben als je het ook daadwerkelijk hebt ervaren, op dit vlak.

 15. Ook al word ik bijna nooit uitgenodigd voor bloggerevents, ik probeer wel bij wat algemene evenementen aanwezig te zijn, bijvoorbeeld een fair of een festival. Naast mijn blog ben ik ook actief op YouTube en tijdens Metalfestival Into The Grave afgelopen zomer kwamen er 2 kijkers van mij naar me toe, echt super lief! 🙂 Ik vind interactie met nieuwe mensen, maar ook huidige lezers/kijkers erg belangrijk, want dat zorgt vaak wel dat ze blijven hangen denk ik

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.