Emmy’s tips om te bepalen welk boek je nu gaat lezen

Geplaatst op 7 juli 2015 door Emmy in Column, Tips & Tricks / 3 Comments

Untitled-1

Boeken kopen is leuk en ontspannend. En zelfs mensen die tot nu toe al 150 boeken hebben gelezen in 2015 alleen al lopen tegen hetzelfde dilemma aan als de mensen die er 20 lezen. Of 5; er verschijnen te veel leuke boeken om ze allemaal in korte tijd te kunnen lezen. Zeker als je ook Engels leest, dan word je elke maand weer overspoeld door allemaal nieuwe toppers.

Soms dan heb ik echt een beetje zo’n ‘aaaaaaaah ik wil alles lezen’-gevoel. Dan zit ik met mijn handen in het haar, want naast dat er elke keer weer toffe boeken verschijnen, zijn er ook nog heel veel boeken die al een tijdje uit zijn die ik wil verslinden. Hoe hard ik ook mijn best doe, mijn goodreads TBR lijkt zelden korter te worden. Met mijn TBR plank het ik bijna hetzelfde probleem. Maar de vraag ‘wat zou ik nu moeten lezen?’ komt eigenlijk nooit in me op. Ik weet dat heel veel mensen ook een groot aantal ongelezen boeken in de kast hebben staan, maar vaak geen idee hebben welk boek ze moeten oppakken. Vandaag wil ik dan ook graag mijn tips delen. Hoe kies je het ideale boek om te gaan lezen?

Allereerst raad ik iedereen altijd aan een overzicht te maken van je ongelezen boeken. Dit kan ik een boekje, in een digitaal bestand of gewoon een plank (of kast) waar al je ongelezen boeken staan. Ja, dit zorgt misschien voor gaten in je gewone kast, maar he, dan heb je meteen extra motivatie het boek snel op te pakken. Hoor je ze niet roepen om gelezen te worden?

Mijn tweede tip is om af te wisselen. Afwisselen tussen genres, maar ook tussen taal. Lees je zowel Engels als Nederlands, dan is het prettig om soms boeken af te wisselen. Ook een verandering in genre kan het plezier in lezen weer helemaal naar boven halen. Pak dus die ene verdwaalde thriller eens van de plank.. Of dat kinderboek.

Beperk je niet tot een bepaalde serie, is mijn derde tip. Zelf hou ik er absoluut niet van, maar ik ken genoeg mensen die meteen een hele serie achter elkaar weglezen. Als ik er zelf alleen al aan denk, krijg ik al last van de spreekwoordelijke leesdip.

Als je je ongelezen boeken apart hebt gezet van de gelezen boeken, dan vind ik het persoonlijk erg prettig ze op volgorde te zetten van wanneer ik ga lezen. Dit verander ik soms wel een paar keer per week. Dit geeft een goed inzicht in wat ik nog moet lezen, maar ook wel recensie-exemplaren ik nog heb liggen. Waarom? Omdat ik ze weer eens door mijn handen laat gaan. Veel ongelezen boeken worden vergeten.

Het is overigens absoluut geen schande om boeken te herlezen. Ik pak juist wel eens een al gelezen boek en zet deze tussen mijn ongelezen boeken; wedden dat ik hem dan sneller oppak?

Tevens ben ik van mening dat het helpt om doelen te stellen. Een maandelijkse TBR, een challenge op goodreads.. Het kan allemaal helpen om een bepaald boek sneller op te pakken. Maar bovenal is het belangrijk om een boek uit te zoeken waar je zin in hebt. Lezen doe je voor jezelf en voor je plezier. Er is niemand die je komt straffen omdat je er geen zin in hebt. Tenzij het voor school is natuurlijk, dan heb ik niks gezegd. Maar ook daar is het aan te raden om tussen alle verplichtte boeken een keuze te maken; kies degene die je het meest aanspreekt, niet degene met de minste pagina’s. Want je kan serieus heel lang bezig zijn met een lastig boek van 150 pagina’s, terwijl je door een 400+’er heen vliegt. Tja, dat is de magie van het boek.

Ik wil graag afsluiten met datgeen wat het lezen sociaal kan maken; als je echt niet kunt kiezen tussen de boeken die je kunt gaan lezen, dan kan je natuurlijk altijd de hulp inschakelen van lezende vrienden. Offline, online of bij boekenmeetings, er staan genoeg mensen te springen om je te vertellen welk boek aan te raden is. Ik krijg behoorlijk vaak een appje met een foto, dan roepen we allemaal massaal verschillende boeken. Maakt het kiezen vast extra makkelijk. Not. Maar wel leuk.

Succes met kiezen! Je mag me altijd aanspreken met jouw ‘welke moet ik lezen’ vraag!

Tags: ,

Divider

3 responses to “Emmy’s tips om te bepalen welk boek je nu gaat lezen

  1. Handige tips! Ik ken dit probleem zo goed haha, ik vind het echt heel moeilijk om te kiezen omdat ik ze het liefst allemaal gelezen wil hebben in een zo kort mogelijke tijd.

  2. Haha, leuk stukje! Ik heb soms juist het probleem dat ik gewoon niet zo goed weet waar ik zin in heb, haha. Maar dan roep ik jou voor een cijfer en komt het allemaal goed 😛

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.