Emmy’s tips voor de beginnende boekblogger

Geplaatst op 5 augustus 2015 door Emmy in Tips & Tricks / 43 Comments

Bloggen is ontzettend populair en dus schieten ook de boekenblogs uit de grond. Ikzelf blog al een aantal jaren over boeken en ik vind het altijd erg leuk om tips uit te wisselen. Het leek me dan ook een leuk idee om mijn eigen tips voor het opstarten en beheren van een boekenblog met jullie te delen.

 • Zorg voor een pakkende en persoonlijke naam

Natuurlijk kan jij de zoveelste naam’s boeken zijn en daar is uiteraard niks mis mee, maar vergeet niet dat er heel veel boekenblogs zijn en jij natuurlijk wilt opvallen! Een pakkende en opvallende naam kan daarbij helpen. Ikzelf heb een naam die misschien niet direct met boeken te maken heeft, maar wel heel erg persoonlijk is. Ik heb – toen ik mijn blog echt omgooide naar boekenblog – even getwijfeld of ik mijn naam zou veranderen… Maar het idee alleen al maakte me nerveus. Zon en Maan staat namelijk voor wie ik ben en door dat uit te stralen, herinneren mensen zich mijn blog (ok, en mijn haar).

 • Bedenk wat je met je blog wil bereiken

Alleen recensies? Of ook andere content? En is dit boek gerelateerd of juist persoonlijk? Het kan helpen om dit van te voren te bepalen en dan te zien waar het schip strand. Je kunt altijd uitbreiden.

 • Verwacht niet te veel in een te korte tijd

Dit klinkt misschien een beetje arrogant, maar heel veel bloggers lijken te denken dat ze al heel snel recht hebben op recensie-exemplaren. Doe dit niet. Ga niet in het openbaar smeken om een boek, maar schrijf juist eerst recensies over boeken die je al hebt of die je leent van de bieb. Even ter vergelijking; pas na meer dan een jaar recenseren ben ik boeken gaan aanvragen. Boeken krijgen is leuk en speciaal, maar een boekenblog moet er niet alleen maar op draaien. Als jouw blogdoel is zo veel mogelijk boeken te krijgen, dan raad ik je aan meteen de stekker uit je blog te trekken.

 • Lees wat je zelf echt wil lezen

En als je dan de mogelijkheid krijgt om recensie-exemplaren te ontvangen, kijk dan kritisch of dit boek wel bij je blog past. Aan het begin wil je tegen alles ja zeggen… maar het kan echt heel rot zijn om een boek te ‘moeten’ lezen wat eigenlijk niet in je straatje past. Iedereen loopt wel eens tegen een leesdip aan, maar je moet het niet forceren.

Echter is het soms wel leuk om een uitstapje te maken naar een nieuw genre.. Maar ook dan moet het boek je wel aanspreken!

 • Bepaal je blogfrequentie

Elke dag een blogje? Of een paar keer per week. Kijk naar wat haalbaar is, zonder dat je kwaliteit verliest. Kwaliteit gaat immers boven kwantiteit. Ik kan bijvoorbeeld veel blogposts plaatsen omdat ik heel veel lees en dus veel recensies kan bieden.

 • Hou je stats bij

Uitgevers willen vaak weten wat je unieke bezoekers zijn (niet te verwarren met views en bezoeken!). Wees daar altijd eerlijk in. Niet alle blogplatforms hebben de juiste manier om bezoekers bij te houden. Als je geen unieke aantallen hebt, geef dat dan aan. Je kan er altijd bij vermelden dat je blog wel x aantal keer wordt bekeken.

 • Durf te investeren

“Ja maar dat kost geld…”. De slechtste smoes ooit, want boeken kopen doe je ook. Wil je groeien en (in mijn ogen) echt serieus gaan bloggen, dan is het het ECHT waard om een domein en host aan te schaffen. Zonder veel moeite en kosten kan je jouw wordpress.org bestanden online knallen. Dit geeft veel meer (doorgroei) mogelijkheden en opties. Echt, voor 8 euro per jaar heb je een domein en voor 10 euro kan je ook gewoon een host betalen. Dus voor 1 boek per jaar heb je een website die onafhankelijk is van bijvoorbeeld wordpress.com of blogger en veeeeeeel meer opties heeft.

Investeren in een layout kan ook wonderen verrichten overigens.

 • Probeer jezelf te ontwikkelen in tekst, beeld en imago

Sommigen schrijven belachelijk goed, anderen maken altijd mooie foto’s en weer anderen schitteren in hun persoonlijkheid. Ontwikkel jezelf echter op alle drie en focus je niet op slechts één ding. Je zult merken dat als je bewust bezig bent met groei, dit ook gebeurt.

 • Persoonlijkheid is het sleutelwoord

Ik volg een blog als er persoonlijkheid in een blog zit. In de layout, de content of via andere wegen. Straal persoonlijkheid uit. Leg jezelf in je blog (zonder jezelf bloot te geven!) en schrijf met passie. Zelf hou ik liever van poepie eerlijke recensies waarbij de schrijver kritisch durft te zijn dan een nietszeggend enthousiast stukje tekst waarbij je maar klakkeloos moet aannemen dat een boek stom of leuk is.

Ook is persoonlijkheid op verschillende manieren te uiten; via tekst, je layout en op social media. Bij dit laatste moet je je wel afvragen hoe veel tijd je er in wilt steken. Ik steek liever meer tijd in mijn content dan in het onderhouden van facebook, twitter en andere dingen.

 • Reageer bij anderen!

Bezoekers naar je blog halen kan best lastig zijn. Een trucje is om vaak bij andere bloggers te reageren. Geen gespam natuurlijk, maar als jij goede reacties bij anderen plaatst, zijn mensen eerder geneigd om op je naam te klikken. Trust me! Daarbij is het lezen van andere blogs goud waard; het kan zo veel inspiratie opleveren! Op de manier van recensies schrijven tot columns tot tags tot wekelijks terugkerende elementen als de TTT… Vanalles. Maar jatten is natuurlijk weer not done.

 • Ga naar events

Boekenfestijn, boekpresentaties, markten en andere plekken waar uitgevers en andere bloggers zich bevinden zijn de ideale plaatsen om netwerken op te doen. Niet alle events zijn openbaar, maar ook een heleboel wel! We bijten niet, kom er gezellig bij! Zo zijn er in september twee ruilavonden in Brabant, zie ik je daar?

Te ver weg? Welnee joh. Als je echt wilt, dan ben je overal zo… Zo groot is Nederland immers niet en het is vaak zo gezellig. Ik ken mensen die drie uur moesten reizen voor een enkele reis. Nu jullie weer.

Zo… en toen was ik opeens al 1000 woorden verder en zou ik nog wel uren kunnen vertellen over al mijn blogervaringen. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben.. En mocht je nou denken; vertel me meer over dit (een bepaald onderwerp of een bepaalde ervaring), laat dan een reactie achter! Ik zal mijn best doen je vraag te beantwoorden.

 

 

 

Tags: ,

Divider

43 responses to “Emmy’s tips voor de beginnende boekblogger

  • Goede vraag! Unieke bezoekers zijn natuurlijk ook bezoekers, maar uniek slaat op het aantal mensen dat daadwerkelijk in een bepaalde tijdsperiode op je website is gekomen. Laten we een maand als voorbeeld nemen. Elke maand komen er bijvoorbeeld 5000 bezoeken op je website. Deze bezoeken bestaan uit nieuwe mensen en uit terugkerende mensen. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld mensen zijn die in die maand 30 keer komen en mensen die maar 1 keer komen. Hoe vaak iemand ook komt, hij of zij telt als 1 unieke bezoeker. Daarom is het aantal unieke bezoekers vrijwel altijd lager dan het aantal bezoeken en steeds lager als je een langere periode pakt. De kans is namelijk erg groot dat iemand nog een keer op je website komt kijken.
   Unieke bezoekers is dan ook het aantal individuele bezoekers per tijdsperiode.

 1. Goeie tips zeg. Omdat ik er al een andere blog bij heb, heb ik beslist van niet zo vaak de posten als jij. Ik probeer twee keer per week aan te houden, omdat dat een frequentie is die ik aankan, denk ik

 2. Goede tips Emmy! Naar Events gaan lukt mij echt nooit, want ik ben altijd of op vakantie (alle events deze zomer) of ik moet werken of naar de uni. Maar het boekenfestijn in september, dan ben ik er!

 3. Bedankt voor de tips! Misschien dat ik binnenkort inderdaad een eigen domein ga kopen, dat klinkt veel toffer dan .wordpress.com ^^ en ik ben ook van plan om iets meer persoonlijke dingen te bloggen, omdat ik dat zelf ook graag lees bij anderen 😉
  Maar nog even een vraagje over die unieke bezoekers, is dat bij wordpress het aantal visitors? Of moet ik dan ergens anders kijken?

  • Ja, volgens mij is dat inderdaad visitors. Ik heb de Nederlandse editie en het heet bij bij bezoekers. Dat getal is anders dan het aantal bezoeken (want hierbij worden terugkerende mensen wel meegeteld.) Visitors zijn de individuele mensen die langskomen op je blog.

 4. Er zitten hele goede tips tussen. Ik heb mijn blog sinds 9 april en ik pas nu wel in een paar tips, zoals verwacht bezoekers niet te snel, dat doe ik sws niet omdat het wel akward is als een nieuw blog binnen 1 dag al meer dan 50-100 volgers heeft, terwijl hij/zij nog maar 1/2 post heeft neer gezet 😉 . Sommige tips kan ik zeker gaan gebruiken. Ik probeer nu elke dag, en als dat niet lukt, om de dag iets te posten en dat gaat me aardig goed af. Als het echt niet lukt ga ik brainstormen over iets, zodat ik niet te lang offline ben.

 5. Ondanks dat ik al wel even blog, blijf ik dit soort posts zo handig vinden! Thanks!

  En volgens mij begint bloggen altijd als een passie, anders hou je t gewoon niet vol. Er wordt vaak zo makkelijk naar gekeken terwijl er best wat werk in gaat zitten, zeker als je frequenter blogt.

 6. Tips blijven altijd fijn 😉
  Ik denk wel dat het juist goed is om niet teveel tags/TTT/alles wat andere blogs ook doen te posten als nieuwe boekblogger, juist als je eruit wilt springen. De TTT-posts kunnen erg leuk zijn, maar elke donderdag/vrijdag doet (bijna) elke boekenblog het, en dat maakt dat ik ze eigenlijk niet eens meer lees bijvoorbeeld.

  En Eindhoven te ver … alles is relatief 😉 Ik ben bijna al ons weekgeld kwijt aan een treinkaartje, en kan dus geen boodschappen meer doen als ik kom. Dus te ver kan wel degelijk een goede reden zijn hoor.

  • Dat snap ik. Maar soms is waar een wil is, echt een weg. Actiekaartjes, meereiskaartjes.. Je zult versteld staan hoeveel er mogelijk is om ergens te komen als je er moeite voor wilt doen.

   Tags en TTT kunnen inderdaad tegenwerken, maar kunnen ook een heel goede manier zijn om mensen juist naar je blog te lokken. Ik vind het namelijk heel leuk om te zien hoe nieuwe bloggers hun best doen de lijsten ook in te vullen. En tags zijn ideale manieren om iemand te leren kennen. Wat ik wel enorm jammer vind is dat het doel van het taggen verdwijnt; niemand lijkt meer een volgende aan te tikken! En dat is JUIST de bedoeling van een tag…

   • Oke, oke … maar ik moet het momenteel doen met 22 euro in de week voor twee personen, het goedkoopste actiekaartje was van de Kruidvat – 13 euro. Dan houd ik 9 euro over voor de hele week boodschappen voor twee personen. Het kan ongetwijfeld, maar zoveel wil is er nou ook weer niet om naar een event te gaan 😉

    En inderdaad, tags zijn enorm veranderd vergeleken met een pakweg vijf, zes jaar geleden, maar dat heeft ook een reden. Juist de nieuwe bloggers die mensen nog niet kenden werden niet getagd, want mensen kenden ze niet, en de grotere bloggers kregen op een gegeven moment bijna dagelijks dezelfde tags. In ieder geval, zo ging het bij de bloggers die ik volgde. Gevolg was dat niemand nieuwe bloggers leerde kennen, en dat grotere bloggers als ze meededen alléén maar tags aan het invullen waren, dus daar is het op stukgelopen.

    • Ik had juist de indruk dat boekbloggers vorig jaar nog erg veel moeite deden juist de nieuwe bloggers te taggen, en dat het echt iets van het afgelopen half jaar is dat er niemand meer aangetikt wordt. Erg jammer!

     En jouw situatie is natuurlijk wat lastiger. Geld kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om niet te gaan, die ook respectabel is. En eten en leven gaat natuurlijk altijd voor een event! Daarom doel ik ook voornamelijk op excuses als ‘het is 1,5 uur reizen’ (terwijl men het wel kan betalen) om niet naar een event te komen. Want als je er echt zin in hebt, dan is zelfs 3 uur geen probleem. Ikzelf zit natuurlijk in de positie dat ik ook niet heel veel te besteden heb, maar wel een treinabonnement heb die mij de mogelijkheid geeft ergens heen te gaan.

     • Nee, klopt, reistijd is voor mij ook nooit een excuus geweest. En ik weet dat mijn situatie uitzonderlijk is 😉

      Ik heb natuurlijk ook lang in andere blog-hoeken gezeten, en daar kwam dus een paar jaar terug de situatie voor die ik net omschreef. Ik lees relatief kort boekenblogs, dus hoe dat soort veranderingen in deze hoek liepen kreeg ik wat minder mee.

     • Snap ik! Grappig dat het ook in andere blogniches voorkomt. Zelf lees ik vrijwel alleen maar boekenblogs.

 7. Leuke tips! Het reageren bij anderen blijft nog wel eens achter, dus bij deze! Ik moet dat echt vaker doen. Maar voor de rest doe ik het denk ik nog wel aardig hihi.

  • Ik heb dat ook wel eens hoor. Dan klik ik op volgende in bloglovin en bedenk ik me later ‘oh, daar had ik wel een leuke reactie op geweten…’. En dan wint de luiheid. Terwijl reacties geven en krijgen nou net zo leuk is!

 8. Leuk om jouw tips te lezen Emmy! Eigenlijk vind ik het wel jammer dat er via Hebban geen boekeblogs meer beoordeeld worden. Ik kan even niet meer op de naam komen, maar het leek me wel interessant om te horen welke tips ik zou krijgen op basis van mijn blog zoals hij nu is. Je blijft immers bij leren ook al ben je al even aan het bloggen.

 9. Kim Milkyway

  Ik wil binnenkort weer verder met mijn blog, maar ik zit heel erg met het onderwerp van mijn blog en de naam in mijn maag. Ik lees pas sinds vorig jaar weer boeken. Ik lees te weinig om mijn blog geheel om boeken te laten draaien dat is ook een van de redenen waarom ik na een week niet meer verder kwam en mijn blog naam ben ik aan de ene kant wel blij mee maar aan de andere kant totaal niet.

  • Dat is inderdaad lastiger, maar een blog hoeft gelukkig niet alleen maar om boeken te draaien. Daar kon ik ook niet goed een blog mee vullen 😉 Die van mij is nu ontzettend breed, maar je kan in principe over alles bloggen wat je maar wilt, en boeken er ook bij betrekken.

 10. Goede tips! Ik heb zelf niet het idee dat ik al heel ervaren ben, en ik weet dat ik ook nog heel veel kan leren en daar sta ik ook echt voor open. De meeste tips had ik wel al verwacht omdat ik nu een anderhalf jaar blog, maar iemand die echt aan het begin van de blog staat kan hier wel heel veel aan hebben denk ik 🙂 xxx

 11. Hoi!
  Super fijne tips inderdaad.
  Ik ben mijn blog op een .nl website gestart inderdaad. Heel erg fijn.
  Al ben ik pas net bezig.
  En ik ben bij de ruilavond in DB hoor 😀
  Zo’n zin in om jullie allemaal te zien 😉

 12. Wat zijn dit goede tips Emmy ! Ik ben onlangs ook een blog begonnen omdat ik het altijd al wou maar het is nog een beetje zoeken hoe en wat. Deze tips zullen zeker helpen!

 13. Jet

  Heel erg bedankt voor alle tips!! Ik probeer ze zo veel mogelijk te lezen, ook op andere blogs, vooral om te lezen dat ik geduldig moet zijn ?
  Ik moet natuurlijk niet snel veel volgers verwachten, maar ik ben vrij ongeduldig, dus dit is een goede training!! Xd Nogmaals bedankt!!

 14. Bedankt voor je goede tips. Hier kan ik wel wat mee. Ik wil me toeleggen op boekreviews, maar tussendoor ook recepten en wat persoonlijkere dingen. Zou dit werken, of zou ik me enkel op boekreviews moeten toeleggen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.