NaNoWriMo 2015

Geplaatst op 4 november 2015 door Emmy in Persoonlijk, Schrijven / 17 Comments

We zijn al een aantal dagen in november en dat is op zich niet zo speciaal, maar voor veel boekenliefhebbers wel. November is namelijk de NaNoWriMo, National Novel Writing Month. Duizenden mensen van over de hele wereld dagen zichzelf en elkaar uit om 50.000 woorden in een maand te schrijven. Dat betekent zo’n 1667 woorden per dag.

https://i0.wp.com/d1lj9l30x2igqs.cloudfront.net/nano-2013/files/2015/10/NaNo-2015-Participant-Banner-Left-Handed.jpg?resize=1264%2C467

Nu klinkt 50.0000 echt belachelijk veel in een maand tijd.. en ergens is dat ook wel weer zo, maar aan de andere kant is het ook wel weer prima te halen. Mits je goed plant en elke dag schrijft. Als je elke dag je pen even oppakt, dat zit je al snel in een ritme en is het prima te doen. Maar 30 dagen volhouden, dat is vooral de echte uitdaging.

Vervolgens is daar de website, waar je als deelnemer een account kunt maken, en je voortgang kunt bijhouden. Leuk is dat je deelname van de voorgaande jaren niet vergeten wordt; zo kan ik precies terugzien dat ik vanaf 2010 meedoe en het enkel in 2012 niet gehaald heb. Ok, en ik deed vorig jaar niet mee. De andere jaren haalde ik wel. Ook zie ik meteen hoe mijn verhalen toen heette en waar het over ging (mits ik het in heb gevuld).

Dit jaar ben ik eigenlijk zonder een daadwerkelijke plotuitwerking begonnen. Ik had een deel van een setting, de hoofdpersoon en een probleem in mijn hoofd en dat was het. Ik besloot dat ik het niet teveel wil de uitwerken, omdat ik dan soms gewoon geen zin meer heb om mee te beginnen. Nu vormt alles zich tijdens het schrijven en dat voelt wel even lekker. Wie weet wat er uiteindelijk precies uitkomt. Deels komt het ook wel omdat het me niet zo goed lukte om er echt voor te zitten. Een hele lange tijd had ik de hoofdpersoon wel in mijn hoofd, maar kon ze mij haar naam niet vertellen. Dit frustreerde en blokkeerde me.. Maar toen ik op 1 november begon met schrijven, kwam het eigenlijk vanzelf.

Waar het over gaat? Tja.. dat kan ik dus nog niet zeggen. Bij mijn novel info staat ook maar een klein stukje in het Engels (ik schrijf gewoon Nederlands) en nog niet eens een titel. Want ik weet nog geen titel. Het is in ieder geval wel een Young Adult Urban Fantasy, met heel veel bovennatuurlijke elementen en een heel rauw randje. Ik hou er wel van om af en toe een beetje gruwelijk te schrijven. Maar toch roept mijn hoofdpersonage, Hannah, dat ze wellicht ook wel een oogje heeft op iemand. Dus daar komt mijn grootste uitdaging; romantiek.

Touched by darkness, Hannah knows she is not even welcome in hell. She is a perfect soldier, but for which side?

Dat was het zinnetje waar ik mee ben begonnen. Het gaat dus over Hannah, ene meisje dat niet precies weet wie ze is, alleen dat ze overal een beetje buiten de boot valt. Ze leeft tussen mensen en wezens met gaven, maar jaagt er ook op. En verder? We zullen zien.

Ik ben op 1 november braaf begonnen met schrijven en tot op heden lukt het me om elke dag rond de 2k te schrijven. Dit zorgt er meteen voor dat ik een beetje een buffer heb, mocht ik vastlopen. Maar ik denk dat het wel gaat lukken. Ik ga er gewoon voor… en wie weet plaats ik mijn verhaal binnenkort op wattpad.

Een paar tips

 • Plan niet alles… dit haalde bij mij enorm mijn schrijfzin weg in sommige jaren. Ik hou er meer van om de personages en de wereld die ik heb geschapen tijdens het schrijven echt vorm te geven.
 • Schrijf al je ideetjes en inspiratiebommen op.
 • Hou een bord bij op pinterest. Dit ga ik ook steeds meer gebruiken.
 • Pin je niet vast op 1 verhaal. Al schrijf je er 100 kleine… het gaat om het schrijven.
 • Schrijf door. Ga niet redigeren terwijl je bezig bent. Het gaat nu om kwantiteit in plaats van kwaliteit. De kwaliteit komt later wel.
 • Zorg dat je omgeving weet dat je meedoet; je zal namelijk echt een dip gaan tegenkomen en dan heb je het nodig dat mensen je blijven oppeppen.
 • Meld je aan via de site en blijf in contact met andere deelnemers. Je stats bijhouden klinkt misschien niet nuttig, maar het motiveert echt. Net als je omgeving, kunnen ook je online buddy’s een grote rol spelen in het volhouden.
 • Ga naar write-ins. Ok Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik wil dit jaar wel eens gaan.

En zoals Lisette Jonkman zo mooi zegt, nu schrijven, kreng!

Tags: ,

Divider

17 responses to “NaNoWriMo 2015

 1. Ik zat eraan te denken om ook mee te doen, gewoon om te kijken of het iets voor mij is. Niet dat ik kan schrijven of zo, maar gewoon om even iets anders aan m’n hoofd te hebben. Maar ik had totaal geen inspiratie om mee te beginnen. De tips ga ik zeker onthouden! Misschien waag ik volgend jaar wel eens een poging ;3 Jij in iedere geval heel veel succes en plezier natuurlijk!

 2. Leuk dat jij ook mee doet! Ik doe dit jaar voor het eerst mee, en schrijf een verhaal tijdreizen. Tot nu toe lig ik netjes op schema, dus hopelijk blijft dat zo. 🙂

 3. 50.000 is zeker mogelijk in een maand. Ik heb het al een keer gedaan voor school, haha.
  Ik wilde eigenlijk ook meedoen dit jaar, maar deze maand moet ik eigenlijk wel echt aan mijn afstudeeronderzoek werken enzo… dus heb ik het toch maar niet gedaan. Maar misschien dat ik december omdoop tot mijn eigen NaNoWriMo, hihi.

 4. Ik vind nanowrimo echt helemaal geweldig <3 Vorig jaar kon ik me echt niet tot schrijven zetten, maar ik heb het gemist!

  Mijn blog tel ik trouwens ook mee in mijn word count; zoals je al zegt, het gaat om het schrijven, en ik haal uit wat ik op mijn blog schrijf ook vaak weer dingen voor mijn verhaal.

 5. Ik doe ook mee, zonder woorddoel want ik wil het gewoon weer een beetje in de vingers krijgen als gewoonte. En net als jij ben ik dit keer gestart zonder heel veel te hebben uitgewerkt: ik wilde eigenlijk personageprofielen maken, maar had daar steeds echt gen zin in dus heb ik alleen een lijstje met namen gemaakt en that’s it. Ook ga ik wat meer werken met losse scènes in plaats van een lopend verhaal, want dat werkt volgens mij ook goed.

 6. “Ik besloot dat ik het niet teveel wil de uitwerken, omdat ik dan soms gewoon geen zin meer heb om mee te beginnen. Nu vormt alles zich tijdens het schrijven en dat voelt wel even lekker.” Hier ben ik het super mee eens! Een soortgelijk iets zei ik vandaag nog toen ik mijn videodagboekje ging opnemen. Ik heb gisteravond/nacht namelijk ongeveer 3,5 uur gespendeerd aan het maken van een nieuwe hoofdstukindeling (nadat ik er al 3 had geschreven) en dat was natuurlijk nogal frustrerend. Ik vroeg me daarom af of het niet slim was geweest als ik vóór ik ging schrijven een soort plotline had uitgezet. Ik kwam algauw tot het antwoord “nee”, precies om de reden die jij hier beschrijft. Dingen ontdekken tijdens het schrijven zelf kan super irritant zijn (als je alles op de schop moet gooien), maar dat is denk ik wel de manier die ik fijner vind. Ik vind structuur, vastigheid en zekerheid heel fijn, maar niet wanneer het op schrijven aankomt. Ik denk dat schrijven en chaos hebben nu eenmaal gepaard gaan, in elk geval bij mij.

  However, dat gezegd hebbende: veel succes met schrijven, Emmy! Ik zie trouwens dat je zo’n vette widget hebt! Waar kun je die eigenlijk vinden op de site van NaNoWriMo?!

  • Die staat geloof ik onder inspiration -> spread the word.

   Gisteren heb ik niet geschreven en vandaag ben ik de hele dag weg.. Oeps. Maar ja… Morgen inhalen.

 7. Noa

  Ik ben ook bezig! Ik loop wel iets van 6700 woorden achter, maar dit weekend lekker schrijven én volgend weekend ga ik lekker een weekendje weg, maar iPad gaat gewoon mee. Met toetsenbord en ik heb een app waarin je kunt dicteren, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.