Emmy’s tips om sneller en meer te lezen (maar nog steeds intens te genieten)

Geplaatst op 7 februari 2015 door Emmy in Boeken, Column, Persoonlijk, Tips & Tricks / 28 Comments

Elke maand als ik het ‘ik heb gelezen’ bericht publiceer, dan weet ik al welke reacties er geheid tussen zullen zitten: ‘wat lees jij veel en snel’. Ooit schreef ik er al een column over, die goed werd gelezen. Toch bleven de reacties komen, zeker nu ik in januari zo veel weg kon lezen. Naast dat ik gewoon heel snel lees, heb ik een aantal momenten op mijn dag dat ik kan lezen – soms ook op mijn werk – waardoor ik gewoon snel door een verhaal heen race. En dat doet echt niet onder aan het feit dat ik intens genieten kan van een verhaal. Juist omdat ik helemaal in een verhaal zit, vlieg ik door de pagina’s. Vandaar dat ik besloot om mijn tips om sneller en meer te kunnen lezen met jullie wilde delen.

Lees in het OV en als je wacht op bus/trein/tram etc.
Ik lees tijdens elke treinreis en altijd als ik moet wachten op de trein of bus, ook al is het maar voor een paar minuten. Van alle boeken die ik lees, lees ik veruit de meesten tijdens mijn ritjes door Nederland. Ik vind het ook heerlijk om vooruit te plannen als ik een lange reis voor de boeg heb.
Ik zie heel veel mensen met hun telefoon spelen als ze op het OV wachten of er in zitten. Pak je boek! Als je boek te zwaar is? Ereader. Korte treinrit? So? Zelfs 5 minuten lezen is een aantal pagina’s. Smoesjes zijn smoesjes.
Ik baal er zelf enorm van dat ik niet kan lezen in de bus of auto!

Lees in pauzes of andere rustige momenten
Lange pauze? Of zit je alleen? Pak je boek erbij. Dat is serieus niet zo vreemd als je denkt hoor! Wellicht brengt het zelfs wat tongen los! Ook hier toveren heel veel mensen hun telefoon tevoorschijn.. Maar wat is nou lekkerder dan jezelf even verliezen in een andere wereld?

Lees zonder dat je gestoord wordt. Zet die tv uit, leg die telefoon weg…
Allemaal stoorzenders die je uit de wereld houden. Voor mij is muziek ook zo iets. Lezen is echt even Emmy-tijd. Als de tv aanstaat, dan ben ik geneigd half mee te kijken, wat irritant is. Wil je echt sneller en meer lezen, bouw dan je eigen ik-fort en hang een niet-storen bordje op. Ennuh.. genoeg koekjes en thee!

Sta een halfuurtje eerder op, of ga een half uur eerder naar bed
Ik vind het echt geen probleem om eerder op te staan. ’s Morgens lees ik meestal alle blogjes bij, maar heel soms lees ik ook nog een halfuurtje. Ik ben zelf een ochtendmens, dus ’s avonds lezen in bed (of de bank) doe ik wat minder. Deels omdat het al snel te donker is en ik niet zo goed kan zien. Dit zijn vaak van die verloren minuten die je meestal invult met niks.. Dus waarom zou je niet een boek openslaan?

Vraag jezelf af of je perse zo veel uur wilt besteden aan […]
Met als voorbeeld: tv. Gemiddeld schijnen mensen zo’n 3 uur tv per dag te kijken. Vraag je zelf eens af hoeveel tv je eigenlijk kijkt.. En wat je dan kijkt? Wil je dat wel echt zien? Je kan de tv ook eens uitzetten en drie uur lezen. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik de tv alleen maar aan heb staan voor het bewegende beeld.
Andere dooddoeners: facebook, online windowshopping.. verzin het maar.

Snel lezen is te trainen
Ik ben er heilig van overtuigt dat wanneer je veel leest, je automatisch ook sneller leest. Als ik echt echt in een verhaal zit, lukt het me soms wel om 100 pagina’s in een uur weg te lezen. Dat lijkt enorm veel, maar toch neem ik alles in me op en geniet ik er echt van. Als ik terugkijk naar vroeger (ook aan de hand van hoeveel boeken ik 2 jaar terug per maand las), merk ik dat ik steeds sneller ben gaan lezen. Hoe dat komt, weet ik niet precies.. Maar ik merk het ook bij anderen! Misschien is het omdat je went aan de manier waarop een boek vaak is opgezet.
Wat ik vaak doe is lezen per x hoofdstukken en dan vaak ook per x aantal pagina’s. Als ik bijvoorbeeld een uur heb om te lezen, dan zoek ik eerst het eerstvolgende hoofdstuk na 25 pagina’s op. Na die 25+ pagina’s, kijk ik hoe lang ik er over heb gedaan en dan bepaal ik of ik weer 25+ pagina’s kan lezen. Mocht het uur bijna om zijn, dan kijk ik of ik bijvoorbeeld nog een hoofdstuk kan lezen. Dit lijkt net alsof ik het push of afdwing, maar zo voelt het voor mij niet. Het is een soort speels doel waarvan het niet erg is om hem te falen. Meestal neem ik na die 25+ pagina’s ook even de pauze om wat te drinken of om even te kijken of ik een berichtje heb. Maar alleen tijdens die pauzes.. Gedurende het lezen kan mijn telefoon trillen wat ie wilt; ik ben er niet!

Lezen is mogen, geen moeten; het moet leuk blijven!
Soms kijkt die nog te lezen stapel je boos aan. Of je biebboeken die overmorgen terug moeten. Dan voelt het net alsof het lezen een moeten is geworden, in plaats van een mogen. Heel veel boekbloggers lopen er ook wel eens tegenaan; recensie-exemplaren die eigenlijk snel gelezen moeten worden. Moeten? Niks moet! Je mag. Natuurlijk voelt het niet leuk tegenover de uitgevers of schrijvers, maar soms hebben andere dingen nu eenmaal voorrang. Het zin hebben in lezen kan je niet afdwingen. Soms heb je gewoon geen zin. En dat moet je dan ook gewoon accepteren. Het is zoals het is.. En dat boek komt echt ooit wel uit. En biebboeken… Daar heb je het verlengen voor!

Tot slot werkt een TBR stapel die ik komende maand echt wil lezen, enorm. Het is nog niet voorgekomen dat ik de vijf boeken die ik elke maand uitzoek, niet gelezen heb. Daarnaast maak ik vaak ook nog een (geheel vrijblijvende) planning in to do list. Die planning is mijn ideale beeld van de boeken die ik lees. Het komt nooit uit, maar als er dan iets van je lijst wel lukt, dan ben je er gewoon mega trots op.

Ik hou van lezen.. Maar soms dan gooi ik mijn boek ook in de hoek. Die stapel ongelezen boeken? Die komen vanzelf aan de beurt.. Want het allerbelangrijkste is: je moet van lezen kunnen genieten. Het is ontspanning!

Zouden jullie vaker van dit soort tips willen hebben? Ik deel graag mijn beleving met jullie!

Tags: , , ,

Divider

28 responses to “Emmy’s tips om sneller en meer te lezen (maar nog steeds intens te genieten)

  • Dat snap ik heel goed.. Uit eigen ervaring weet ik dat dit toch een soort van ‘stress’ op kan leveren. Momenteel lees ik echt steeds een recensie boek en dan weer een eigen boek… Dat werkt voor mij heel fijn.
   Ook als een boek nog niet uitkomt, dan laat ik hem nog even liggen; no pressure.

 1. Erg leuke post, zelf pas ik al een hoop van deze tips toe, maar ik zie graag nieuwe posts met tips voor andere dingen verschijnen! Altijd handig als je toch punten tegenkomt waarvan je denkt: hé daar had ik nog niet aan gedacht!

 2. Amy

  Leuke tips! Een deel pas ik zelf ook al toe (OV etc), maar dan weer niet met alles uitzetten waardoor ik snel afgeleid raak, haha! Ik wissel mijn biebboeken ook af met mijn eigen boeken, want bij biebboeken heb ik toch gouw het gevoel dat ik ze “moet” lezen (terwijl ik ze 6 weken mag houden + 2x verlengen, gek eigenlijk). Ik vind zulke tips in elk geval erg leuk om over te lezen, geeft altijd een persoonlijke touch! Ik zie ze graag terug in de toekomst!

  • Wauw.. 6 weken! Ik mag ze 3 weken houden.. Maar ik woon naast de bieb, dus ik mag niet klagen.

   Ik zal denken over nog meer tip-posts. Als je een leuk idee hebt, laat het vooral weten!

 3. Van mijn eigen lees ik sowieso al snel. En idd, nu ik eraan denk, betrap ik mezelf erop dat ik vaak tv kijk terwijl ik dat helemaal niet graag doe. Dus dan maar weer een boek pakken. Maar soms ben ik zo moe maar wil ik niet slapen. Lezen lukt dan niet omdat de letters gaan dansen en een uur nutteloze tv kijken, werkt dan prima haha
  En ik las idd ook altijd in de trein (nu ga ik niet meer zo vaak) en ik lees ook altijd tijdens mijn pauze op het werk.

 4. Leuke tips! Van de week las ik op een site ergens ook zo’n post met veel van dezelfde tips, dus sommige heb ik overgeslagen toen ik de titelkoppen las. Wat dat snellezen betreft: ik denk wel dat je gelijk hebt, eigenlijk. Ik lees in de zomer ook altijd sneller. Ik houd mezelf altijd voor dat het komt omdat er meer tijd is, maar zelfs wanneer de vakantie nog niet begonnen is lees ik sneller. Komt alleen maar omdat ik mijn boek vaker oppak en eraan gewend raak om meer te lezen, denk ik!

 5. Hoewel ik er zelf aan had kunnen denken, de tip eerder opstaan is wel een goeie. Meestal ga ik ’s ochtends ook blogs bijlezen, maar een ochtendmens als ik kan dat misschien beter in de avond doen. Want ochtend- lezen klinkt heerlijk. 🙂
  Fijne tips 🙂 alleen jammer dat ik naast school woon.. Geen boeken en treinen voor mij ( hoewel vlak bij school wonen heerlijk is)

 6. Dat zijn exact de dingen die ik doe, alleen lees ik meer s avonds. En dat trainen klopt. Nu ik een hele tijd minder gelezen heb, gaat het lezen ook trager.

 7. Gaia Steinbuch

  Goede tips! Ik lees zelf ook erg snel, en vroeger toen ik met de trein naar de universiteit reisde en weer terug, las ik vaak in de trein (behalve als ik te moe was..). Zeker aan te raden! Inderdaad zitten veel mensen op hun telefoon te kijken of veel voor de tv. Tv kijken is voor mij veel vermoeiender dan lezen, dus ik lees veel meer dan dat ik tv kijk (ik doe het wel soms, maar niet zo vaak als dat ik zou willen, omdat ik te moe ben). Ik doe eens in de maand aan een (eigen) read-a-thon, waarbij ik veel probeer te lezen drie dagen lang, en dan dus ook niet veel achter de computer zit of veel mijn telefoon gebruik. Dit heb ik ingesteld, omdat ik merkte dat ik anders toch vaak, terwijl ik zit te lezen achter mijn bureau, dan toch af en toe op bijvoorbeeld Facebook of een forum ga kijken. Dus in elk geval probeer ik drie dagen in de maand dat zeker niet veel te doen. Ook op andere dagen probeer ik steeds meer bijvoorbeeld op de bank te zitten en dan niet te letten op binnenkomende emails op mijn telefoon ed. Ik ken best wat mensen die zeggen dat ze meer zouden willen lezen, en ze hebben het ook wel druk natuurlijk, maar in hun vrije tijd zouden ze ervoor kunnen kiezen eens wat minder vaak achter de tv te gaan zitten of met hun telefoon of tablet te spelen en wat meer te lezen. Misschien laat ik hen jouw tips lezen, ik denk dat ze dat wel leuk zouden vinden :)! Goed artikel!

 8. Nicole

  Handige tips!
  Alleen de tips voor lezen in het OV valt voor mij af. Ik krijg dan altijd hoofdpijn en word misselijk, helaas :(.
  Snel lezen verschilt heel erg per boek, en de schrijfstijl van het boek. Soms gebeurt er zo veel op een pagina, dan moet ik het toch wat rustiger lezen anders heb ik het idee dat ik toch dingen mis 😉

 9. Daarom vind ik het dus fijn dat mijn Kindle synchroniseert met de app op mijn telefoon. Zie je mij met mijn telefoon ergens wachten? Ik zit niet altijd op social media 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.