Column | ‘Wat lees jij veel/snel’

Geplaatst op 3 juni 2014 door Emmy in Column, Tips & Tricks / 27 Comments

Ik hoef maar een ‘wat heb ik deze maand gelezen post’ te plaatsen of de reacties vliegen me rond de oren. De meesten van deze berichten bevatten dezelfde gedachte: wat leest die Emmy veel en snel zeg! Holy Lord. Ja, dat denk ik ook af en toe van mezelf. En mijn vriend ook, die dan opkijkt van zijn game/boek/iPad terwijl ik zo stilletjes mogelijk mijn net gelezen boek probeer weg te leggen. ‘Alweer een boek uit?’ zegt ie dan. Een beetje betrapt knik ik, terwijl ik achter mijn rug een nieuwe probeer te pakken.
Soms zorgen dat soort reacties ervoor dat ik denk dat jullie de indruk hebben dat ik de hele dag alleen maar op de bank hang met een goed boek voor mijn neus, nou.. Dan wil ik graag bekennen dat dit absoluut niet zo is! Ja, natuurlijk heb ik ook wel eens een dagje vrij en pak ik dan wel eens een boek, maar dat is echt ‘soms’. Want echt lezen, dat doe ik vooral buitenshuis!

Ik lees snel. Bijna een ‘hoe krijg je het voor elkaar’ snel. Ik vind mezelf een behoorlijk getraind lezer en dit is al jaren zo. Toen ik als kind zijnde eindelijk eens goed ging lezen, was het al snel duidelijk dat mijn tempo er aardig in zat, maar dan moest ik er wel zin in hebben! Dat wil zeggen: een Harry Potter boek was zo uit, een ander – wat me minder aansprak – duurde een eeuwigheid. Maar eenmaal op de middelbare school heb ik helaas niet zo veel gelezen. Ik wist niet welke boeken ik leuk zou vinden en was te druk met school en dingen als Harry Potter fora. En YA boeken, die waren er nog niet echt! Ja, Twilight, maar aangezien ik deze las toen het eerste boek net uit was (en een hype werd) was dat slechts 1 miezerig boekje. Ik kocht destijds nog amper boeken en het aanbod van de bieb was toen echt.. ruk. Ik had naar mijn idee alle toffe boeken al gelezen. Dus, dan maar even niet (behalve de verplichtingen van school).

Pas later begon ik weer meer en meer te lezen.. Totdat ik op mezelf ging wonen en het op een gegeven moment zat was om niks te doen in de 1,5 uur durende treinreis van en naar school. Ik begon boeken te verslinden en dwong mezelf een x aantal hoofdstukken of bladzijden te lezen per treinrit en de boeken te lezen die ik nog ongelezen in de kast had staan. Hierdoor ontwikkel je een bepaalde snelheid van lezen die echt niet onderdoet aan het genieten. Ik geniet echt heel veel van lezen en heb een enorme fantasie, waardoor ik alles altijd voor me zie als een film. Soms krijg ik een beetje het idee alsof mensen de volgende opmerking tegen een wielrenner maken: ‘Zo, jij gaat hard!’. Goh. THANK YOU CAPTAIN OBVIOUS. Met lezen is het net zo: ik ga dan misschien wat sneller, maar genieten doe ik zeker. Ik hou er zelfs van om snel te kunnen lezen, want zo kan ik heel veel meer werelden betreden! Daarnaast is het soms zelfs zo dat als ik een dik boek heb waar ik al veel dagen over doe, ik soms zelfs gefrustreerd raak dat het me zo lang kost!

Het volgende punt wat ik al benoemde: het lezen buitenshuis, maar toch zo veel lezen.. Hoe doe ik dat? Nou, allereerst dus dat snelle lezen. Daarnaast lees ik ALTIJD in de trein. Zonder boek vind ik een treinreis echt rete saai en mijn mobiel is na 5 minuten ook niet boeiend meer. Ik kan altijd wel janken als ik mijn boek te vroeg uit heb en geen reserve bij me heb, of mijn ereader. Ik reis minstens 4 dagen per week met de trein dus daarmee heb ik al een aantal uurtjes leestijd… En als ik dan ook nog eens bij mama of papa op bezoek ga.. Ja. Reken maar uit. Oh.. En ik ben altijd veel te vroeg op het station, dus dan sla ik lekker mijn boek open! Lezen tijdens een busrit (die ik ook wel een paar keer per week moet maken) lukt me helaas niet. Daar word ik duizelig en misselijk van. Aan de andere kant vind ik dat ook wel weer lekker, maar toch zou ik die tijd ook graag benutten met een boek. Alhoewel.. Misschien mis ik dan mijn halte… Hmmm. Weet je wat het vooral is? Ik vind reizen zo’n tijdverspilling als je het niet benut. Waarom zou je een half uur voor je uit gaan zitten staren of met je mobiel gaan zitten spelen terwijl je zo van lezen houdt en zo lekker wat pagina’s kunt weglezen?

Nog twee punten zijn het feit dat mijn bijbaantje voornamelijk het surveilleren op een middelbare school is en ik tijdens die uren best wel een boek open kan slaan als het rustig is. En het feit dat ik (doordat ik gratis buiten de spits reis) ook altijd te vroeg op school ben, helpt ook wel mee. Ook dit levert nog wel eens een paar uurtjes leesplezier op. In mijn tas zitten dan ook best wel vaak meerdere boeken! (Vindt mijn rug niet zo tof)

Al met al zijn het toch best wel wat uurtjes in de week die ik buitenshuis weet te benutten met een boek. Dit zijn eigenlijk vooral de uren die de gaten opvullen in mijn gatenkaas weekrooster. Daarnaast lees ik natuurlijk ook heus wel thuis. Bijvoorbeeld ’s morgens voordat ik aan het werk ga, of juist tegen het einde van de middag als ik geen zin meer heb in andere dingen. Slechts zelden lees ik ’s avonds, omdat mijn ogen gewoon meh zijn en ik dan moeite heb met kijken en omdat ik altijd al vrij vroeg in de avond moe ben. Tja.. Het moet maar he.

Ik hoef namelijk ook niet perse nog meer te lezen dan ik nu doe. Ja, tuurlijk is het leuk als ik de 200 boeken zou halen dit jaar, maar het is geen must. Zo lang ik maar kan genieten van al die werelden. Al die verhalen. Jammie!

En vervelend vind ik het niet hoor, al die reacties over het feit dat ik zo veel en zo snel lees! Ik snap het echt wel.. Want hoewel ik het mega druk heb met mijn studie, vind ik het erg belangrijk om ook mijn rust te nemen. De een houdt van feesten in de kroeg en de ander kruipt liever met een boek op de bank. Ik ben van de tweede catagorie.. Want ik heb echt niet zo veel met sociale aangelegenheden. Ja, meeten met jullie tofferts vind ik tof en spelletjes spelen ook, maar ik zou doodongelukkig worden als ik elke week naar de club moest. Kortom: waar sommigen echt 100.000 hobby’s hebben, heb ik er niet zo veel die ik echt intensief uitvoer. En dat moet je NIET zielig vinden, want ik hou hiervan. Ik hou ervan om te kletsen over boeken. Ik hou van tekenen. Van schrijven. En mijn achterlijke snelheid wat betreft lezen.

Knuffels voor iedereen!

Tags: , ,

Divider

27 responses to “Column | ‘Wat lees jij veel/snel’

 1. EMMY WAT LEES JE VEEL. Oke, grapje. Ik vind het knap, maar als ik kijk hoeveel uur ik per dag lees, is dat ook 100.000x minder dan jij, dus daar schuif ik het lekker op af. En ik vind het wel fijn dat jij eerst even alle boeken leest, kan je meteen even zeggen of het een leuk boek is of niet :’D

 2. Ik hoor het ook wel vaak, maarja ik kruip inderdaad ook vaak liever op de bank dan naar een club te gaan ofzo. Alleen als je dat zegt kijken zoveel mensen je vaak raar aan… zo vervelend, mensen zijn nu eenmaal verschillend denk ik maar altijd.

 3. Maricris

  Leuke column.. en inderdaad ik zou ook liever een boek pakken tijdens een lange treinrit, op een mobiel kun je maar zoveel doen voordat je voor de duizendste keer facebook opent 😉

  Ik las eerst ook super snel, maar ik zat een hele lange tijd in een leesdip en raakte geen boek aan. Moet mijn hersenen maar weer eens trainen om snel te lezen!

 4. Alsof ik het zelf geschreven heb… Grappig, ik ben niet de enige. En mensen denken altijd dat ik de boeken dan niet goed lees en inderdaad: dat ik er niet van geniet. Maar integendeel! Ik denk dat een boek beter wordt als je er veel en vaak achter elkaar in kan lezen. Zodra ik 4 dagen met een boek ga doen (of langer) dan voelt het al niet ‘lekker’ meer. Heel herkenbaar. En gelukkig zijn er zoveel boeken!

  Groetjes, Marjon.

 5. Ik ken dat treinreisgebeuren :). Ik lees veel meer dan de gemiddelde Nederlander, maar lang niet zoveel als jij. Maar ik doe best wel lang over een pagina. Ik ben sloom waarschijnlijk 🙂

 6. Wat vreemd dat er mensen zijn die snel lezen en genieten niet aan elkaar koppelen! Ik vind juist dat het echte verhaal veel duidelijker overkomt wanneer ik als een speer ga. Alsof de beelden in je hoofd veel soepeler lopen!
  Plus: Ik wilde even zeggen dat ik je blog geweldig vind. Je hebt me een hoop nieuwe ‘To Read’ ideeen gegeven! 🙂

 7. Liz

  Ik las meer toen ik nog een vriend in Groningen had. Dat was algauw 3.5 uur reizen van deur tot deur.
  Ik gok ook dat ik meer zou lezen als mijn eigen personages niet steeds proberen om de aandacht op te eisen. 😉

  Dat je langer met een dik boek bezig bent en de frustratie: Dat herken ik. Dat heb ik namelijk ook D:

 8. Ik vind het echt knap dat je zo goed kan lezen in de trein! Als ik dat doe word ik echt constant afgeleid door al dat gepraat om me heen. Ik merk wel dat ik sneller lees als ik een soundtrack van een game op de achtergrond heb draaien (zonder gezang, je weet wel :p)

  En net als wat Lillian ook al zei; het is goed dat je zoveel leest, zo kunnen wij meteen zien wat jij ervan vond >:3 Zo wordt mijn TBR stapel groter en groter!

 9. ik lees ook snel dus je bent niet de enige maar werk fulltime en heb dus minder tijd om te lezen. ben nu al in mijn 54ste boek bezig en dat terwijl ik per dag niet zo extreem veel lees en in het weekend eigenlijk zo goed als niks lees.

 10. Ik ben dan weer iemand die niet snel leest, maar hé, ik lees.
  Het trainen om sneller te lezen zou fijn zijn 🙂 ga ik maar eens proberen!

  Leuk stukje trouwens XD mensen vinden ook dat ik snel lees… Maar dan vergelijken ze mij met zichzelf.
  En als ik mezelf met andere bloggers vergelijk dan is 23 boeken per jaar ( 2014) niet super veel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.