Waarom ik liever geen hele serie achter elkaar lees.

Geplaatst op 19 juli 2015 door Emmy in Column, Persoonlijk / 9 Comments

lezenserie

Van alle boeken die ik heb gelezen – en dat zijn er veel! – behoren de meeste boeken tot een serie. Het overgrote Young Adult aanbod bestaat namelijk uit trilogieën en fantasy kent een soort van traditie van langere series. En dat vind ik absoluut niet erg, omdat ik het heerlijk vind om voor een langere tijd in een bepaalde wereld te wonen. Waar ik echter absoluut niet tegen kan? Een serie boeken achter elkaar lezen!

Onlangs ben ik begonnen met de wicca-serie. Hoewel ik de boeken vrij snel achter elkaar lees, is het niet zo dat ik er niks anders tussendoor lees. Nee, liever pak ik zo nu en dan een ander boek. Waar mijn vriend een hele serie achter elkaar weg leest, lijkt het mij een grote verschrikking.

Vroeger deed ik het ook, ik geef het toe. Maar nu heb ik zo veel (ongelezen) boeken in mijn kast staan, dat ik het zonde vind om me te beperken tot één serie tegelijkertijd. Dit heeft verschillende redenen.

Allereerst gaat een wereld me vervelen als ik er te lang inzit. Ik zit liever in verschillende werelden achter elkaar, dan dat ik te lang in een bepaald verhaal zit. Ik verlies mijn aandacht en dat doet afbreuk aan het leesplezier. Daarnaast heb ik ook echt even de tijd nodig om een bepaald deel te verwerken. Ik wil het even op me in laten werken. Ik heb overigens totaal geen moeite om na een tijd weer terug in een wereld te duiken; geen probleem! Het komt zo weer boven. Heel veel mensen lijken daar bang voor te zijn; als je een tijdje afscheid neemt van een boek of verhaal, dan vergeet je dingen. Natuurlijk is dat wel een beetje zo, maar een goed boek komt zo weer bovendrijven. Daarnaast kan je ook echt een info overload krijgen.

Een voorbeeld van een serie waarbij ik helemaal gek zou worden van de details is De Wetten van de Magie. Deze serie met heel veel boeken bestaat voornamelijk uit monsterboeken van boven de 700 bladzijden. PER STUK. En ze zijn zo ontzettend gedetailleerd beschreven. Een Young Adult schrijver zou er qua gebeurtenissen maar 300 pagina’s voor nodig hebben. Elk blad, elk detail en elke gedachte wordt op je afgegooid. Dat is prima, maar tegen het einde van het boek ben ik daar wel even klaar mee. Dan moet ik echt even een andere wereld bezoeken om bij te komen. Ik moet ook echt mijn volledige concentratie in het boek stoppen, wat ik niet bij alle boeken dan doen… Daar heb ik gewoonweg het geduld niet voor. Ik wil ook gewoon lekker ontspannend lezen!

Vervolgens zijn er nog wel meer haken en ogen aan series. Alle respect voor mensen die wachten tot een volledige serie is verschenen om ze dan achter elkaar te lezen, maar ik vind moeten wachten op iets en de spanning opbouwen ook gewoon wat hebben. Dat is meteen ook weer een nadeel; moeten wachten.

Als een serie wel uit is, en je wil alles achter elkaar lezen, ben je bijna gedwongen de hele serie meteen aan te schaffen. Ik weet niet of jullie wel een geldboom hebben, maar ik koop liever eerst het eerste deel en dan zie ik wel. En dan wil ik niet moeten wachten op het kunnen kopen van de andere boeken. Doe mij dan maar wat anders.

Ach, er is geen goed of slecht. Iedereen moet maar lezen wat hij of zij wilt, op z’n eigen manier en eigen tempo. Zoals duidelijk is geworden in dit stukje, ben ik geen persoon die een hele serie achter elkaar weg leest. Ik smeer het bezoeken van een wereld soms liever uit over een langere periode.. Dan hoef ik ook geen afscheid te nemen!

Nu ben ik wel benieuwd naar jullie ervaringen. Lees je een hele serie opnieuw als er een nieuw deel uitkomt. Wacht je tot de hele serie is verschenen? Of ben je ook iemand die gewoon vanzelf wel het volgende deel uit de kast trekt?

Tags: ,

Divider

9 responses to “Waarom ik liever geen hele serie achter elkaar lees.

 1. Ik lees doorgaans series ook liever niet in één keer. Alleen bijvoorbeeld bij The Selection kan ik het wel, maar das 1 dag per boek.
  Probleem bij mij is dat als ik meerdere boeken uit een serie lees, dan raak ik er teveel in verstrikt en dan ben ik in mijn hersenen zo enorm druk met het verhaal, dat ik er niet meer van kan slapen… Klinkt heel vreemd, I know, maar het is gewoon zo, haha. Meestal zit bij mij tussen verschillende delen van een serie minstens een maand.

 2. Ik heb het juist precies andersom! Ik wil graag een serie in één keer lezen voordat ik aan een nieuw avontuur begin. Dit komt vooral omdat ik (erg) vergeetachtig ben en vaak details vergeet, daarom lees ik liever geen boek tussendoor, maar marathon ik de serie meteen. Je hebt wel gelijk over die geldboom, die heb ik helaas ook niet dus het is tegelijk ook een nadeel!

 3. Ik lees juist het liefst een hele serie in één keer. En als de serie in kwestie nog niet compleet is, dan lees ik bij ieder boek dat nieuw verschijnt alle delen nog een keer 🙂 Af en toe zijn er wel uitzonderingen, de Wetten van de Magie heb ik bijvoorbeeld ook niet allemaal achter elkaar gelezen – dat vond ik te veel van het goede.. En momenteel lees ik de Partials serie van Dan Wells, maar omdat de schrijfstijl me niet echt ligt kom ik er maar moeilijk doorheen. Dus op zo’n moment pak ik er tussendoor ook wel eens een ander boek erbij 🙂

 4. Ik lees vaak series in één keer als het kan, maar bijvoorbeeld Pretty Little Liars dan weer niet. Het zijn zestien boeken en hoewel ze dun zijn en uit te lezen binnen twee uurtjes, heb ik daar dan echt geen zin in. Dan lees ik er wel boeken tussendoor.

 5. Helaas heb ik de luxe van een serie in één keer uitlezen maar zelden; ik pak doorgaans een boek op, geniet ervan, en moet dan nog jarenlang wachten op een vervolg. Maar áls het kan, dan stuif ik meteen door, zoals laatst met de Curseworker trilogy. Ik vind het juist superfijn om een serie als een groot afgerond geheel te kunnen waarderen!
  Grappig hoe dat verschilt he! 🙂

 6. Noa

  Hmm… daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik ben Harry Potter opnieuw aan het lezen en hoewel ik nu wel boeken tussendoor lees, ben ik wel van plan om zoveel mogelijk achter elkaar te lezen. Ook de Wetten van Magie, hoewel ik nog niet weet of ik bij het zesde boek begin (eerste vijf al eens gelezen)…

 7. In het verleden las ik de Harry Potter boeken wel eens allemaal achter elkaar. Dat heb ik ook eens gedaan met de Twilight-saga en de Southern Vampire Mysteries van Charlaine Harris. De laatste jaren kom ik niet meer aan herlezen toe én series lees ik ook niet meer in één ruk uit. Er zijn nog zoveel boeken die ik wil lezen én eigenlijk hou ik wel van de afwisseling. Een romantisch verhaal na een fantasy boek én dan weer even een thriller tussendoor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.