Verhuizen | Blijf ik lid van de bieb?

Geplaatst op 23 juni 2015 door Emmy in Persoonlijk / 17 Comments

Onlangs ben ik verhuisd naar het wonderschone Den Bosch. Met pijn in mijn hart moest ik daardoor mijn bibliotheekpasje stopzetten in Best. Niet meer naast de bieb wonen… zo gek! Maar nu loop ik tegen een nieuwe kwestie aan: ga ik een abonnement nemen in Den Bosch?

Voors

 • Den Bosch heeft een ruim aanbod en is echt huge
 • Wellicht dat ik ook daar toffe contacten kan leggen.
 • Boeken lenen van de bieb die je misschien wel leuk vind, is de ideale manier om nieuwe parels te vinden.
 • Ik vind het echt heel leuk om te snuffelen tussen de boeken.

Tegens

 • Het is vrij ver fietsen naar het centrum: hoe vaak ga ik dan?
 • Het is mega duur: ik kan bijna niet meer meeliften met het young adult abonnement…De basispas is al 10 euro duurder dan in Best en dan zou ik ook nog eens bij elk boek leengeld moeten betalen.
 • Ik heb al zo veel boeken die ik nog moet lezen.

Voor nu weet ik het echt nog niet. Aan de ene kant heb ik zoiets van; het is bijna vakantie en dan lees ik altijd lekker veel. Vooral ook boeken die ik tijdens de drukke schooltijd minder snel zou pakken. Aan de andere kant ik door de verhuizing weinig geld meer en ook weer een flinke stapel ongelezen boeken opgebouwd. Daarnaast wil ik in de zomer ook wat andere projecten oppakken.

Ik denk dat de enige mogelijke keuze is om het even af te wachten; wie weet wat de toekomst brengt! Mocht ik in de zomer alsnog zonder boeken komen te zitten (kleine kans) of echt heel veel behoefte hebben aan de bibliotheek, dan kan ik er altijd heen fietsen, toch? De luxe van een bibliotheek naast de deur heb ik dan niet meer, maar de bibliotheek in Best zal ik nooit vergeten. Cultuurspoor Best, jullie zijn fantastisch. Ik ga jullie missen.

 

Tags:

Divider

17 responses to “Verhuizen | Blijf ik lid van de bieb?

 1. Gaia Steinbuch

  Jeej, ik had geen idee dat voor verschillende bibliotheken verschillende prijzen golden voor abonnementen ed.! Ik betaal geen leengeld per boek en daar ben ik hardstikke blij mee. Het is inderdaad een dilemma of dat je lid wilt worden / blijft. Als je geen leengeld hoefde te betalen, zou ik hebben aangeraden om lid te worden, maar met leengeld erbij.. dan wordt het toch wel nog een stukje duurder (is het veel leengeld?). Afwachten is inderdaad geen gek idee. Je zou eerst een tijdje van je eigen TBR kunnen lezen, en daarna kijken of dat je denkt dat je lid wilt worden, of niet. Afhankelijk van hoeveel boeken je per jaar zou lenen, kan het abonnement + leengeld goedkoper uitvallen dan alle boeken zelf kopen (al wil je het wellicht niet alleen van de kosten laten afhangen!), maar ja dan heb je de boeken natuurlijk niet zelf. Ik ben zelf erg tevreden met mijn bibliotheek en mijn lidmaatschap, want ervoor gaf ik veel te veel geld uit aan boeken. Ik hoop dat je uiteindelijk een keuze kunt maken, waarmee je tevreden bent.

 2. Ik zou inderdaad lekker even afwachten hoe erg je het gaat missen. Ik heb ook een periode gehad dat ik geen lid was, en het niet miste. Nu weer wel, maar hier hoef ik dan ook geen leengeld te betalen, en dat scheelt een hoop. Bibliotheken die leengeld vragen, vragen al snel een euro per boek volgens mij – en voor dat geld kan je ook boeken kopen bij de kringloop, en een hoop Engelse boeken bij de boekenbeurs, voor je een keer het biebabonnement eruit hebt ben je dan al snel 100 tot 200 boeken verder.

 3. Het stimuleert niet echt om mensen aan het lezen te krijgen als je naast abonnements-kosten ook nog eens leen-kosten in rekening brengt. Gewoon belachelijk!
  Ik zou niet eens lid willen worden van die bibliotheek, alleen al uit principe!

 4. Het is niet echt stimulerend om mensen aan het lezen te krijgen als je abonnements-kosten en ook nog eens leen-kosten in rekening brengt. Gewoon belachelijk!
  Ik zou niet eens lid willen worden van die bibliotheek, alleen al uit principe!

 5. Ik ben zo gelukkig met mijn gratis studentenabonnement. Ik denk niet dat ik nog een abonnement zou nemen als je voor ieder boek ook nog apart moet betalen..

 6. Ik ga regelmatig naar de bieb, maar ik ben geen lid meer. Ik merkte dat ik niet genoeg meer leende om de kosten voor een lidmaatschap te verantwoorden. Toch ga ik nog regelmatig naar de bibliotheek om daar te werken in plaats van thuis – omdat er veel andere mensen werken en studeren is het altijd gezellig en heb je altijd een beetje aanspraak (zelfs zonder lidmaatschap). Wanneer ik écht een boek wil lenen kan ik altijd nog een tijdelijk lidmaatschap aanmaken, maar dat is tot nog toe niet voorgekomen.

 7. Als ik leengeld per boek moest betalen, zou ik uit protest al niet gaan. Dat is nu toch juist het concept van de bib, er niet voor moeten betalen? Ik heb de indruk dat dat typisch Nederlands is. In België zijn veel bibs helemaal gratis. In mijn dorp betaal je 10 euro voor een heel jaar en dan kan je zoveel boeken, dvd’s, cd’s, … lenen als je wilt.

 8. Lastig dilemma. Vooral omdat het dan idd een best dure bieb is.
  Zelf haalde ik het geld dat ik moest betalen voor de bieb er op een gegeven moment niet meer uit. Ik moest een half uur fietsen om er te komen (en ook nog eens een half uur terug) en ik had idd nog zoveel boeken zelf liggen, dat ik steeds minder vaak ging. Dus toen heb ik mijn abbo maar opgezegd. Maar per boek ook nog leengeld moeten betalen vind ik echt maf, dan zou ik al gewoon niet gaan omdat het dan elke keer geld kost (en ik ben een krent, haha).

 9. Oei, blijkbaar bevind ik me als Belgje op dat vlak echt in een bevoordeelde positie. Normaal betaal je bij onze plaatselijke bibliotheek als volwassene welgeteld 3€ voor een lidmaatschap van 1 jaar. Boeken mag je gratis ontlenen gedurende weken. Voor diezelfde termijn betaal je 0,30€ voor een cd, 0,70€ voor een cd-rom en 1€ voor een dvd. Als kind stond er een maximum op van 5 stuks per uitlening, maar de laatste jaren mag je tot 15 exemplaren per keer ontlenen. Het spreekt dan ook voor zich dat ik nooit hoef te twijfelen. Oh ja, het lidmaatschap in een stadsbibliotheek is duurder – maar dan heb ik het nog steeds maar over 10€ voor een jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.