Overzicht in je berg nog te lezen boeken?

Geplaatst op 3 maart 2015 door Emmy in Column, Tips & Tricks / 22 Comments

Leesbeesten zoals jij en ik zullen het wel herkennen; meer boeken binnenkrijgen dan je eigenlijk per maand kunt lezen. Tja.. een mooie boekendeal weerstaan is natuurlijk ontzettend moeilijk, maar als je boekenkast uiteindelijk uit meer ongelezen boeken bestaat dan uit gelezen boeken… Wat doe je dan?

Allereerst zou je natuurlijk geen boeken meer kunnen kopen, maar we weten natuurlijk dat dit in de praktijk niet realistisch is. Ten tweede zou je sneller en meer kunnen gaan lezen, wat ik in dit artikel ook al eens beschreef. Maar ik denk dat je met een beetje inzicht in je ongelezen boeken al heel erg ver komt.

Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om mijn ongelezen boeken verspreid door mijn boekenkast te bewaren. Ik vind het zelf erg prettig en overzichtelijk om al mijn ongelezen boeken bij elkaar te hebben; zo kan ik met een oogopslag zien hoeveel boeken het zijn en vooral welke.

Momenteel bevat mijn nog te lezen plank ongeveer 1,5 rij aan boeken. Een aantal ongelezen boeken staan er niet bij; maar dit zijn vooral lesboeken of geschiedenisboeken. Die 1,5 rij boeken staan nu netjes naast elkaar (dus geen liggende stapel), waardoor het sinds een jaar het minste aantal ongelezen boeken zijn. Je kunt stellen dat ik daar behoorlijk trots op ben!

Ik geloof zeker dat deze aparte plank er toe bijdraagt dat ik eerder weet welk boek ik nog moet lezen. Zelf zou ik het complete overzicht kwijt zijn als de boeken kriskras door de kast staan. Ik snap dat het minder mooi staat; maar als jij echt nog veel ongelezen in je kast hebt staan, helpt het je wellicht om ze apart te houden. In een stapel, een aparte kast of een aparte plank? Waarom? Je wordt dan namelijk veel sneller met je neus op de feiten gedrukt; je hebt nog veel ongelezen boeken! Tja.. Het is niet leuk, maar als je ooit die stapel weg wilt werken…

Mijn boeken staan overigens ook op volgorde. Ik heb namelijk een behoorlijk aantal boeken die ik nog niet kán lezen omdat ik bepaalde delen uit een serie nog niet heb. Deze boeken staan dan ook achteraan en wat meer weggestopt. Meer over die volgorde zal ik in een volgend artikel bespreken.

Daarnaast houd ik ook digitaal bij wat mijn ongelezen boeken staan. Het kan natuurlijk via goodreads, maar dan ben je weer afhankelijk van WiFi. Nee, ik heb een heus Excel bestand waar al mijn boeken en films in staan. Alles is zwart behalve – natuurlijk – de ongelezen boeken; die zijn rood! Ik vind het hebben van een lijst van al mijn boeken enorm handig; zo kan ik op elk moment zien welke boeken ik al heb, maar ook welke ik nog mis. Dus dat is ook een goede optie voor iedereen die weigert zijn kast aan te pakken. Plus, je koopt ook nooit mee boeken dubbel.

Wat ook kan helpen is het maken van een bestandje (of schrijf het in een boekje) waar je opschrijft welke boeken je in een bepaalde tijd wilt lezen. Door je TBR stapel op te delen in verschillende delen, krijg je meer overzicht in het geheel.

Bepaal wat je wanneer wilt lezen. Ben je iemand die zo een serie achter elkaar weg leest? Zet alle delen die je wilt lezen dan lekker in het zicht. Wedden dat je dat boek dan eerder grijpt?

Tot slot de laatste tip: kijk eens kritisch naar je ongelezen boeken. Ga je ze echt nog wel lezen? Is het antwoord eigenlijk nee? Doe ze dan weg. Hoe moeilijk het ook is; soms is het beter om plaats te maken voor boeken die je echt wilt lezen. Een minder hoge TBR stapel maakt het ook behapbaar en dus leuker om te lezen! En wie weet maak je er mensen oprecht blij mee. Wie goed doet, goed ontmoet!

Succes met die bergen boeken!

Heb jij nog een gouden tip?

 

PS. Nog eentje dan. Sommige maanden zijn erg rustig qua uitgaven. Benut die tijd om even wat minder boeken te kopen en lees je plank leeg!

Tags: , ,

Divider

22 responses to “Overzicht in je berg nog te lezen boeken?

 1. Fijn artikel! Ik heb ontzettend veel ongelezen boeken, maar ik probeer het wel realistisch te houden. Probeer goed te kijken welke ik wil houden en welke ik toch nooit ga lezen. Deze geef ik weg en maak dan andere blij. En dat maakt mij weer blij!

 2. Bij mij staan ze wel gewoon per genre gestorteerd en dus niet alle ongelezen boeken apart. Het zijn er gewoon teveel en dat zou heel mijn boekenkast-systeem in de war brengen. Ik weet echter wel perfect welke boeken ik nog niet gelezen heb en waar ze staan. Een tijdje geleden ben ik al eens heel kritisch door mijn collectie heen gegaan omdat ik bepaalde boeken nu niet echt meer wil lezen. Blijkbaar is mijn smaak echt wel wat veranderd met ouder te worden en ben ik nu geen fan meer van het zware, dramatische werk. Op mijn smartphone staat ook een pdf met een alfabetische lijst van alle boeken om dubbele aanwinsten te vermijden. De meeste ken ik vanbuiten, maar bij grote reeksen is het soms even twijfelen. Hoog tijd om die lijst nog eens aan te vullen met de nieuwe aanwinsten.

 3. Leuk artikel, ik heb ook een hoop ongelezen boeken en vind het fijn om ze los te hebben van mijn gelezen boeken, want dat zorgt inderdaad voor meer overzicht. Boeken wegdoen doe ik niet zoveel, want tja ik wil alles eigenlijk toch echt nog lezen!

  • Dat snap ik ook wel. Ik probeer ze wel echt allemaal te lezen.. Maar ik probeer ze daarna wel kritisch te bekijken; wil ik ze wel houden.

 4. Ik zat er ook aan te denken om al mijn ongelezen boeken bij elkaar te zetten. Als ik dit bij jou zo soms zie, lijkt dit me toch wel erg handig! Ik ben alleen bang dat ik meer planken nodig heb voor ongelezen boeken, dan voor gelezen boeken ^^” Misschien moet ik eens wat minder gamen :p

 5. Ik heb op dit moment geen enkel boek gesorteerd staan, omdat ik amper boekenplanken heb. Als het meezit word mijn kamer van de zomer opgeknapt en dan krijg ik er ontzettend veel boekenruimte bij. Ik organiseer mijn boeken wel in een Excel bestandje zodat ik weet wat ik heb en wat ik nog moet lezen.

  • Dat lijkt me zo erg lastig! Als ik terugdenk aan mijn vroegere kamer, dan vind ik het ook echt een wonder hoe ik al mijn manga toen kwijt kon! Op een mooie nieuwe kamer dan maar, Kim! 😀

 6. Interessant om te lezen hoe iemand anders dat aanpakt! Ik had vroeger ook altijd mijn nog te lezen boeken bij elkaar staan. Toen paste dat nog in één vakje van de Expedit kast. Ik denk dat ik het nu vrij rommelig zou vinden staan om verschillende vakjes met ‘nog te lezen boeken’ apart te hebben staan. Want ja, dan zul je zien dat het net weer niet uitkomt in die boekenkast, zoals met de boeken die ik te koop heb staan (dat is ook net meer dan één vakje). Pff, ik wil een échte boekenkast… Al is dat super gevaarlijk. Want dan krijg ik waarschijnlijk spontane koopwoede. Alwéér. xD

 7. Gaia Steinbuch

  Leuk artikel! Ik heb nog heel veel ongelezen boeken, maar ik vind het belangrijk dat bijvoorbeeld boeken van dezelfde auteur bij elkaar staan, dus ik heb niet een ‘nog-te-lezen’ ‘gebied’ (ja, want dat zou meer zijn dan een paar planken). Wel heb ik een paar planken naast mijn bureau, waar ik een aantal boeken op heb staan die ik misschien in de komende tijd wil gaan lezen. Ik weet over het algemeen vrij goed welke boeken ik wel en welke ik niet heb gelezen. Leuk om te lezen hoe dit voor jou en anderen werkt, Emmy!

 8. Ik heb al mijn ongelezen boeken bij elkaar staan en om een goede scheiding te maken in mijn boeken kast, is de plank tussen mijn gelezen en ongelezen boeken bedoeld voor boeken die ik snel wil gaan lezen. Zoals recensie-exemplaren of boeken die al zolang in mijn ongelezen kant staan dat ik mij bijna moet gaan schamen. Daarnaast staan alle boeken bij mij op alfabetische volgorde, eerst de Nederlandse boeken en vervolgens de Engelse boeken.

  Aan de gelezen kant heb ik alleen wel weer een ander systeem… 😉

 9. Ik heb inmiddels ook alles wat ongelezen is op 1 plek gezet, maar dat nam ongeveer mijn halve boekenkast in beslag :p Ik ben nu alles aan het uitzoeken en een aantal boeken aan het wegdoen.

 10. Zeer leuke column wat ik nu pas lees. Als ik uitstelgedrag heb met een huidig boek ga ik rondneuzen.
  Goede tips! Mijn oplossing is om mijn huidige boekenkast in de woonkamer te vullen met ongelezen materiaal. Zo staan er nu ongeveer 600 ongelezen boeken beneden en is het een soort boekenparadijs /boekenwinkel geworden. Ik krijg nooit meer alles gelezen en geef enorm veel boeken weg. Er gaan regelmatig doosjes boeken door het land om mensen blij te maken. En er komen maandelijks 30 boeken gemiddeld binnen die ik zo veel mogelijk verdeel onder mijn teamleden van het blog. Anders groeit het huis echt dicht.

  • Kan me voorstellen dat dat inderdaad onbegonnen werk is! Gelukkig blijft het bij mij redelijk binnen de perken! Meestal lees ik net iets meer dan dat er binnenkomt, waardoor ik langzaam maar zeker mijn ongelezen boekenplank inkort. Aan de andere kant; soms koop ik ook weer een hele berg… Gelukkig kan ik snel mijn aantal boekenkasten vergroten! 😀

 11. Handige tips!
  Vroeger had ik het gewoon kriskras door elkaar staan, maar in ieder ‘nog te lezen’ boek stak een boekenlegger. Zo wist ik toch nog wat ik nog moest lezen.
  Nu heb ik wel een apart vak voor mijn ‘nog te lezen’ boeken. Werkt toch wat makkelijker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.