De omgekeerde bucketlist: stilstaan bij wat je al gedaan hebt in je leven

Geplaatst op 18 november 2015 door Emmy in Persoonlijk / 20 Comments

Onlangs las ik een blogje bij Jantine over het kijken naar doelen die je al bereikt hebt in je leven. Dit zette me enorm aan het denken. Want wij mensen zijn geneigd om alleen maar op nieuwe doelen af te rennen en daarbij staan we niet altijd stil bij alles wat we al bereikt hebben in het leven.

Dat neemt niet weg dat ik helemaal een voorstander ben van een bucketlist. Maar ik denk dat mensen de bucketlist misschien niet helemaal nuttig inzetten. Een bucketlist is namelijk een lijst met dingen die je echt nog gedaan wilt hebben voor je dit leven gaat verlaten. In vele gevallen zijn de bucklists die op blogs gedeeld worden meer dromen en doelen die binnen een aantal jaar makkelijk gerealiseerd kunnen worden. Geen probleem natuurlijk, maar door het blogje van Jantine begon ik daar wel stil bij te staan. Natuurlijk heb ik wensen en dromen waarvan ik hoop dat ze over pakweg vijf of tien jaar gerealiseerd zijn… Maar echt dingen die ik gedaan wil hebben voor ik sterf? Daar wil ik niet eens aan denken.

Waar ik dus wel graag aan wil denken en waar ik hoop dat veel meer mensen stil bij gaan staan is dat wat je tot op heden hebt weten te bereiken. En dan mag je best trots zijn op de kleine dingen. Want juist die kleine overwinningen hebben je gemaakt tot wie je bent. En daar mag je kei trots op zijn. Binnen dat kader wil ik graag een aantal dingen op een rij zetten waar ik mezelf een schouderklopje voor wil geven. Want als je van jezelf houdt, dan kan je ook van anderen houden.

Foto 15-11-15 11 15 10

School

 • Ik heb mijn VWO behaald met vakken waar ik niet eens zo goed in was. In elk profiel zaten wel vakken die mij werden afgeraden om te volgen en het liefst had ik nog een paar andere vakken gevolgd. Daarbij had ik niet zo veel discipline om mijn huiswerk te doen en om te leren; ik vond andere dingen (zoals online zijn op fora en chatten) veel leuker. Toch haalde ik het in één keer. Maar besloot ik niet naar de universiteit te gaan, maar naar het HBO. (ok, ik keek op de uni ook totaal in de verkeerde richting, maar dat is een andere zaak).
 • Ik heb afgelopen zomer mijn tweede HBO diploma gehaald. Een van mijn scripties was tevens zo goed dat het is opgenomen in het curriculum van een middelbare school. Hoewel ik achteraf misschien ook naar andere studies gekeken zou hebben, passen beide opleidingen wel erg goed bij me.
 • Tijdens mijn studies heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Hoe het is om op jezelf te wonen. Hoe het is om stage te lopen. Hoe het is om zelfvertrouwen te krijgen en op te bouwen.
 • Normaal zou hier vrienden bij staan, maar helaas heb ik nog amper contact met de mensen van mijn illustratie klasje. Mensen die me kennen weten waarom. Dit is natuurlijk niet iets waar ik trots op ben, maar het heeft me wel gevormd tot wie ik ben.

Werk

 • Ik heb nu in principe parttime werk in het onderwijs. Ik had nooit verwacht zo snel een baan te vinden, maar het is dus gelukt. Ik vind het heerlijk om met jongeren bezig te zijn en hun creativiteit te stimuleren, al merk ik dat ik nog erg zoekende ben en nog veel moet leren.
 • Ik kan mijn achtergrond als illustrator (en blogger!) inzetten om het beeldend onderwijs te ontwikkelen. Ik krijg de indruk dat dit gewaardeerd wordt en dat ik hierin ook voldoende ruimte krijg.
 • Ik heb een boek mogen illustreren! Een van mijn grote dromen. Dat er nog heel veel mogen volgen.
 • Ik heb een tas en een mok mogen illustreren voor de doelgroep die ik het allertofst vind: jullie.
 • Ik hoop dat ik het illustreren, bloggen en lesgeven op deze manier kan blijven combineren tot een vruchtbaar inkomen.

Persoonlijk

 • Ik ben ten huwelijk gevraagd door de allerliefste meneer die ik ken en op de perfecte manier. Ik zou niet weten wie er beter bij mij zou passen.
 • Ik heb mijn rijbewijs gehaald. Serieus, ik was daar vroeger heel bang voor. Dat komt omdat ik altijd erg onzeker ben en last heb van faalangst.
 • Ik weet wat ik leuk vind en hoe ik passies kan overbrengen.
 • Ik durf voor de klas te staan.
 • Door mijn fascinatie voor mythologie, geschiedenis en paganistische religies, weet ik daar aardig wat van af. Dit past bij mij en geeft me heel vaak een goed gevoel.
 • Ik heb geleerd om de dingen die ik eng vind aan te grijpen en er juist voor te gaan, wat kansen en successen heeft opgeleverd.
 • Ik heb samen met mijn moeder twee mooie reizen mogen maken; naar Ierland en naar Amerika, waar ik mijn zusje ging opzoeken. Ik hoop nog heel veel mooie plaatsen van de wereld te mogen zien.
 • Ik woon op een hele fijne plek in een heel fijn huis vol met onze energie.

Bloggen

 • Stipt op 1: ik heb de allerliefste vrienden gemaakt die ik me maar kan wensen.
 • Ik heb heel veel toffe auteurs mogen ontmoeten.
 • Ik heb een workshop blogrecensies mogen geven.
 • Ik werk samen met super toffe uitgevers en ik heb daarin het gevoel dat ik gewaardeerd wordt.
 • Het bloggen brengt al mijn passies samen.
 • Ik word herkend. Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar op de middelbare school had ik altijd het idee onzichtbaar te zijn en geen bijdrage te leveren. Nu mensen mij herkennen heb ik het gevoel dat ik een bijdrage lever aan de maatschappij.
 • Ik heb mezelf kunnen profileren en ik denk dat ik mag zeggen dat ik een expert geworden ben ik het Young Adult boek. Dit resulteert in mijn blog maar ook in andere toffe dingen waar ik jullie snel meer over hoop te kunnen vertellen.
 • Ik heb de mooiste kansen gekregen omdat ik een netwerk heb gevonden wat me aan het hart ligt.

En welke dromen is voor de toekomst heb? Dat is iets voor in een ander blogje. Voor nu geniet ik van alle dingen in mijn leven die me naar dit punt hebben gebracht. En iedereen die mij hierbij geholpen heeft; dankjewel. Dankjewel vanuit de grond van mijn hart.

Sta jij wel eens stil bij alle mooie dingen die je al hebt mogen meemaken?

Tags:

Divider

20 responses to “De omgekeerde bucketlist: stilstaan bij wat je al gedaan hebt in je leven

 1. Mooi, Emmy! Het is wat onnederlands om zo bij je successen stil te staan, maar het is juist goed om dankbaar te zijn voor wat je allemaal al mocht meemaken. Ik heb ook bepaalde gebeurtenissen waar ik nog regelmatig aan terugdenk, ook al zijn ze misschien al jaren geleden. Dan ben ik gewoon blij dat ik die dingen heb gedaan, vooral als het dingen zijn die me nu waarschijnlijk nooit meer gaan lukken.

 2. Leuk gedaan Emmy! Ik maak ook altijd aan het eind van het jaar een overzichtje met de mooie momenten van het afgelopen jaar. Het is niet per sé een omgekeerde bucketlist, maar ik denk dat het inderdaad wel helpt bij het ook eens denken aan wat je juist allemaal al hebt bereikt. Want daar mag je ook best trots op zijn!

 3. Ik sta zelf heel bewust stil bij dingen die me gelukkig maken maar eigenlijk niet bij zaken die ik heb verwezenlijkt. Jouw lijstje is inderdaad een mooi idee en doet je beseffen wat je al allemaal hebt bereikt in je leven. Vermits ik niet werk zouden het bij mij vooral persoonlijke én blog-gerelateerde verwezenlijkingen zijn.

 4. Dit is inderdaad goed om even bij stil te staan. Vaak zijn we zo bezig met wat we nog willen bereiken, dat we vergeten dat we al superveel bereikt hebben! Misschien ga ik dit binnenkort ook eens doen, voor mezelf of op mijn blog, dat weet ik nog niet.

 5. Wat een fijn artikel is dit. Ik ben het helemaal met je eens, soms is een bucket-list alleen maar deprimerend, ook omdat er vaak dingen opstaan waarvan je weet dat ze tóch niet zullen gebeuren, tenzij er een wonder gebeurd. Ik denk dat het voor je geluksgevoel beter is om eerst te kijken naar al dat wat je al hebt gedaan en dan eens van goh, wat wil ik nog eens doen.
  Leuk geschreven!
  Liefs,
  Charelle

 6. Nicole

  Wat een leuke persoonlijke blog. Het is goed om erbij stil te staan wat wel allemaal al hebben bereikt zowel persoonlijk, school/studie/werk etc. In plaats van wat we nog allemaal willen doen/bereiken. Soms is het wel moeilijk om te denken, ik heb nog niet zoveel bereikt als ….. om me heen, maar als je het dan opschrijft is het vaak toch al wel veel.

  Voor jou ook een mooie lijst met wat je allemaal al hebt gedaan en bereikt. Op school/studie werk, blog en persoonlijk vlak. Een lijst om trots op te zijn en om mooie, leerzame doelen en ervaringen aan toe te voegen! 😀

 7. Wat mooi dat je zo’n lijst kan opnoemen! Ik heb momenteel meer het gevoel dat ik midden in alle dingen sta die ik kan bereiken, dat ik nog bijna niets echt afgerond heb. Ik denk dan: ja ik ben op de goede weg, maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Misschien is die instelling van mij eigenlijk helemaal niet zo goed?

  • Zeker weten van wel dat ook jij al dingen bereikt hebt! Ik heb ook heel vaak het gevoel gehad van ‘ik heb nog niks bereikt’, maar dat gevoel maakte me alleen maar depri en hielp me geen stap vooruit.

 8. Sas

  Mooi dat je deze post heb ingevuld! (hij is onderdeel van mijn projectje #InspirerendGeluk) Je hebt echt al een hoop mooie dingen behaald, daar mag je zeker trots op zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.