Veel toffe Urban Fantasy verhalen die ook in jouw kast thuishoren

Geplaatst op 3 juni 2015 door Emmy in Boeken / 11 Comments

Speciaal voor jullie ben ik mijn boekenkast ingedoken om al mijn urban fantasy boeken onder het stof vandaan te halen. De tofste zet ik hier voor jullie op een rij. Maar allereerst wat is nou urban fantasy? Ik merk dat er het afgelopen jaar ontzettend veel verwarring is ontstaan omdat o.a. uitgevers elkaar neergooien met termen die niet helemaal lekker worden uitgelegd. Ik ga mijn best doen het in Jip en Janneke-taal uit te leggen, zodat iedereen die dit stukje leest voor altijd en eeuwig (moehahaha) weet wat urban fantasy (of urban!) nou is.

Laten we eerst beginnen met het genre fantasy. Net als elk genre is dit genre opgesplitst in een aantal subgenres. Het ene boek is het andere namelijk niet. Urban fantasy is er daar één van. Het kenmerk van urban fantasy is dat het zich afspeelt in onze wereld. Het land of de setting bestaat ook in het echt, maar heeft een bijzondere toevoeging; een fantasy element. Dat kunnen magische wezens zijn, bijzondere gaven of een bepaalde gebeurtenis. Omdat het zich in onze wereld afspeelt, is de setting vaak stedelijk (urban!) en in het heden of de toekomst. Maar er zijn ook voorbeelden van historische urban fantasy boeken! Kortom; urban fantasy is fantasy in onze wereld.

Nu is er in Young Adult lezend gebied vooral verwarring ontstaan door het URBAN-label van uitgeverij de Fontein. Zij spreken over een leeftijdscategorie. Dit is bij urban fantasy helemaal niet aan de orde. Je hebt namelijk ook heel veel urban fantasy/young adult. Want, zoals jullie weten, hebben heel veel boeken meerdere genres. Er zijn natuurlijk wel urban boeken die meer voor een oudere lezer zijn, maar dat maakt ze niet meer urban fantasy als bijvoorbeeld The Mortal Instruments. Snappen jullie het nog? Met deze uitleg in het achterhoofd duik ik mijn boekenkast en maak voor jullie een lijstje. Wie weet inspireert het jullie tot de tofste nieuwe aanwinsten! Ik benoem of de serie, of het eerste deel als er sprake is van een serie. (ok, stiekem voeg ik nog wat boeken toe die ik niet meer of nog niet heb)

Halo
Unearthly
Sister’s red
The Wolves of Mercy Falls & Lament
Die for me
Witch finder & A Witch in Winter
Percy Jackson
– De Geheimen van de Onsterfelijke Nicolas Flamel
– Harry Potter
Embrace
Everneath
– Fallen
Flame
Het Huis van de Nacht
– Twilight
– Violet
Lokroep
– Heksen en demonen
Rode letters
De verborgen universiteit
Witte Kat
Allerzielen
Abandon
– Nachtjagers
Severster
De Cirkel
The Darkest Powers & The Darkness Rising
Middernacht
– The Mortal Instruments & The Infernal Devices
De heksenoorlog trilogie
Vampire Academy & De Alchemisten
Nachtschade
Hush, hush
Onbreekbaar
Tweedehands vleugels
Soul Seekers & De Onsterfelijken
– Artemis Fowl
Het verhaal van Sky
Het uur van de Engelen

en dan kom ik bij planken aan die dubbel staan wegens de verhuizing en ik te lui ben alles weer overhoop te halen. Maar geef toen, dit is al een enorme lijst. Misschien dacht je dat alleen het vrij nieuwe Rode Letters tot Urban Fantasy werd gerekend; niet dus! Urban Fantasy is een genre wat al heel lang bestaat en wat je ongetwijfeld al gelezen hebt. Ik hoop dat je middels deze weg wat meer inspiratie hebt gekregen om je TBR uit te breiden.

Noot: sommige boeken zou je misschien elders indelen, maar wat mij betreft zou ik deze allemaal het label urban fantasy geven.

Welk urban fantasy boekt mist er volgens jou echt in mijn lijst?

 

Tags: ,

Divider

11 responses to “Veel toffe Urban Fantasy verhalen die ook in jouw kast thuishoren

 1. Idd veel verwarring rond, boeiende (en nuttige) blogpost dus! En Tweedehands Vleugels voelt zich zeker thuis in deze leuke, brede categorie! ^^ Dankje voor ’t vermelden <3

   • Ik weet het… stiekem een beetje vervelend 😉 Want het zou dan een super nietszeggend genre zijn. Snap je wat ik bedoel? Hoe dan ook, ik ben blij dat het bestaat (al heeft het echt met leeftijd te maken, en niet genre, wil ik als literatuurwetenschapper nog even benadrukken) 😀 Ik was nog iets voor de lijst aan het bedenken, maar ben het kwijt… laat het weten!

 2. Hulde Emmy! Ik wist ook gewoon echt niet wat urban fantasy is (terwijl ik dus eigenlijk behoorlijk wat van dit genre in mijn kast heb staan, haha).

 3. Jill

  Leuk stuk, leuke nieuwe boek ideeën!
  Ik heb er ook al aardig wat gelezen, zonder te weten welk genre het was!
  Ik denk dat ‘Wings’ er dan ook bij hoort, van Aprillyne Pike…

 4. Elena

  Tof stuk met veel nieuwe titels voor mij. Dus heb ik weer wat te lezen 😉 Wat ik nog mis in deze lijst zijn de maanmysteries boeken van Tisa Pescar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.