Allerzielen – Deborah Harkness

Geplaatst op 20 december 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Allerzielen – Deborah HarknessAllerzielen Serie: All Souls Trilogy #1
Andere boeken in deze serie: De schaduw van de nacht
| 1 juni 2011
Aantal pagina's: 656
ISBN: 9789022558423
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Wanneer historicus Diana Bishop in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent, dringt er ongewild magie binnen in haar zorgvuldig alledaags gehouden leven. Hoewel ze van een oud heksengeslacht afstamt, wil ze met die familie-erfenis absoluut niets te maken hebben. Maar Diana merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana haar hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk. Onder hen is de vampier Matthew Clairmont, een geneticus met een passie voor Darwin. Diana en Matthew beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de relatie die zich tussen de eeuwenoude vampier en de ontwakende heks ontwikkelt, dreigt te knagen aan de fragiele vrede die al zo lang tussen bovennatuurlijke wezens en mensen bestaat, en zet ook Diana's wereld op zijn kop.

Bestel dit boek op bol.com

Zuchtend sla ik Allerzielen, een enorm boek dicht. Wat een beleving was dit. Wat een wereld. Het voelt naar om even afscheid te moeten nemen en god, wat kriebelt het om in het volgende deel te duiken. Alleen jammer dat ik dit niet heb.

Allerzielen bevat alles waar ik van hou. Magie, actie, spanning, romantiek en een flinke berg historische elementen. Ik heb voor mijn doen lang gedaan over dit boek, maar dat komt vooral omdat ik echt geen detail wilde missen.

Er gebeurd zo ontzettend veel in het boek, dat het haast vreemd voelt om dit boek uit te hebben. Het eindigt namelijk best wel op een gemeen punt. Nu moet ik wel verder! (Kon ik maar toveren, dan lag deel 2 nu spontaan op de deurmat).

Ik moet zeggen dat ik vooral het tweede gedeelte, als er wat meer vaart in het doel van het verhaal komt, heel erg sterk vond. De personages waren geweldig en alles is met zo veel zorg en detail beschreven dat ik spontaan kan gaan geloven dat er een vampier in de flat woont. Ook gaf het mij een soort heimwee naar de paganistische gebruiken die ik momenteel helaas op een laag pitje heb staan. Ik voel bij het schrijven van dit stukje dan ook meteen de drang om mijn keteltje te pakken en wat witte salie aan te steken.. Want dat is zo lekker!

Je kan dus wel begrijpen dat ik helemaal verknocht ben geraakt aan dit boek. Wat een prachtig verhaal. Zelfs het feit dat Diana zo veel magische gaven heeft en zo standaard mega machtig is, kan ik Deborah vergeven, want alles is zo heerlijk doordrongen van magie, mythologie en geschiedenis. Ja, het is overduidelijk dat Harkness weet waar ze over schrijft en dat vind ik echt TOP.

Daarnaast vind ik het heel fijn hoe er toch een onderlinge strijd tussen de verschillende schepsels is, maar hoe zij toch bij elkaar kunnen komen op een heel natuurlijke manier. De relatie tussen Diana en Matthew vind ik bijvoorbeeld ook helemaal top, omdat deze heel anders ontwikkeld dan bijvoorbeeld de Middernacht serie. Geen seks, maar gewortelde en voorspelde liefde… Ook al gaat deze ook vrij snel.

Wat meer kan ik dan ook doen dan Allerzielen gewoon keihard 5 sterren te geven?

Hoe vonden jullie dit boek?

five-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

6 responses to “Allerzielen – Deborah Harkness

 1. Blij om nog iemand gevonden te hebben id Benelux die even weg is van dit boek als ik 😀 Toen het uit was had ik echt zoiets van: “Woooow, dat was … intens!”

  Ik heb intussen wel nog de helft van Shadow of Night gelezen en ik moet zeggen: het valt een tikje tegen tov Discovery …

  Het is echt wel zwaar leesvoer, zeker gezien ik ze in het Engels lees. Zo veel verschillende nieuwe personages, zo veel terminologie, zo veel geschiedenis … Beetje overweldigend soms 🙂

  Dus halfweg even een leespauze ingelast en binnenkort aan het overgebleven deel beginnen!

  • Intens is inderdaad precies het juiste woord!

   Ik ben benieuwd hoe Shadow of Night uiteindelijk is… Ik hou erg van die tijd, dus ik ben benieuwd hoe Harkness dat heeft neergezet.. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.