Vampire academy – Richelle Mead

Geplaatst op 16 april 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Vampire academy – Richelle MeadAcademicus Vampyrus Serie: Vampire Academy #1
Andere boeken in deze serie: IJSkoud
| 2012
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789048806034
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Lissa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die onlosmakelijk verbonden is met de magie van de aarde. Ze moet te allen tijde beschermd worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die ongelooflijk wreed en gevaarlijk zijn. Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa tegen de Strigoi. Die zijn namelijk vastbesloten om haar een van hen te maken. Twee jaar nadat ze uit angst zijn weggelopen van de diep in de wouden verscholen Academie van St. Vladimir worden Rose en Lissa opgepakt en daarnaartoe teruggebracht. Zowel binnen als buiten de ijzeren hekken van de academie blijven Rose en Lissa in de greep van de angst. Ze dienen de verleidingen van verboden liefdes het hoofd te bieden en altijd op hun hoede te zijn, want anders maken de Strigoi Lissa voor altijd een van hen...

Bestel dit boek bij Bol.com

Een tijdje terug mocht ik namens uitgeverij Moon het boek ‘Vampire Academy‘ lezen en drie lezers van mijn blog blij maken met dit boek. Ik was zelf erg benieuwd en besloot dat het leuk zou zijn als degene die wonnen het boek tegelijk met mij zouden lezen en mij lieten weten wat ze zelf van het boek vonden. Zo gezegd, zo gedaan. Een van de winnaressen, Marjolein, stuurde mij haar recensie op. Doel bereikt!

Dit zegt Marjolein over het boek:

Ik ben niet meteen in Vampire Academy begonnen. Ik had nog best veel andere boeken te lezen, en wist totaal niet waar het over zou gaan. De achterkant vertelde alleen iets over de achtergrond, maar niet over het verhaal zelf. Eergisteravond begon ik eigenlijk, en eerst was ik bang dat ik het boek niet voor vandaag uit zou krijgen! Dat had ik dus mis, dat lukte makkelijk!
Je kwam meteen in het verhaal, zonder een ellenlange proloog. Ik vroeg me de hele tijd af wat er nou met Rose en Lissa aan de hand was, waarom ze weer naar Vampire Academy gehaald werden, waarom ze überhaupt gevlucht waren. Die antwoorden op die mysteries werden in het boek langzaam duidelijk. We leren Rose goed kennen, en omdat ze in Lissa’s hoofd kon komen kende je ook haar gedachten! Maar serieus, dit moet ik wel even zeggen: wat is Rose soms een bitch!!! Ik kon me niet altijd even goed met haar identificeren, omdat het steeds was: ik ben zo knap. Ik weet dat ik er beter uit zie dan die Moroi-meisjes etc. Dat was soms wel irritant, maar buiten dat vond ik haar een interessant en stoer personage! Lissa was een ontzettend lief meisje, en ik heb respect voor haar keuzes! Ik vond het wel een beetje jammer dat de andere personages niet echt uitgediept werden. Dat had van mij nog wel gemogen. Een ander positief punt aan het boek is dat er nog niks gebeurd tussen Rose en Dimitri, tenminste, niet écht. 4 sterren voor dit boek!

En dit vond Sylvia:

image

 

Ik had eigenlijk precies hetzelfde: eerst wilde ik wat andere boeken lezen. Niet omdat ik er geen zin in had, maar deels omdat ik wilde wachten zodat ik wat meer bij de datum kwam die ik aan de winnaars had doorgegeven. En, eerlijk is eerlijk, ik had niet zo heel hoge verwachtingen van het boek. Later besloot ik ook met mezelf dat – zelfs al zou het hen niet lukken het boek snel te recenseren – het zelf wel al te doen. Toch, toen ik dit boek eenmaal opensloeg, vloog ik door het verhaal heen. Ik vroeg me ook af en toe af waarom ik deze serie niet eerder een kans heb gegeven. Want vermakelijk is het zeker.

Toch voelde het toch ergens als een 13 in een dozijn boek. Ik heb het boek zelf vier sterren gegeven, en zal dat ook niet aanpassen, maar toch twijfel ik daar nu over, nu ik een aantal dagen verder ben. De keuze om half-vampiers en daarnaast twee andere soorten vampiers te laten bestaan is aan de ene kant origineel, maar aan de andere kant voelt het heel erg als een legitimatie om goede vampiers te laten bestaan die niet ieder mens verorberen die ze tegenkomen. Alsof Richelle ze perse vriendelijke wezens wilde laten maken. Hallo. Vampiers horen bloeddorstige monsters te zijn. Maar goed. Zeurpuntje.

Zoals Marjolein ook al aangaf, word je als lezer meteen bij de actie betrokken en gaandeweg kom je ongeveer te weten waarom die twee meiden nou gevlucht zijn. Ik bleef wel met vragen over, maar daarvoor is het natuurlijk een serie. En ik moet zeggen.. Waar Marjolein Rose maar een bitch vond, kon ik haar rauwe grove manieren wel waarderen.. Eindelijk eens geen perfecte meid, maar eentje die je de huid vol scheld als je per ongeluk op haar teen gaat staan. Dit soort persoonlijke eigenaardigheden vind ik een persoonlijkheid juist versterken. Rose moet immers een bitch zijn die kan overleven tussen de mannelijke hoeders. Het zou erg zijn als ze om elk dingetje zou gaan janken. Maar.. In contrast is Liss dan wel een beetje een vaatdoek die zich wel heel makkelijk vergrijpt aan een jongeman.

Dimitri vond ik zelf een leuk karakter en zijn relatie met Rose vond ik goed ontwikkelen. Wel zit er een hekelpuntje in.. En dat ligt niet aan Dimitri, maar aan zijn Russische afkomst. Rusland is blijkbaar een erg voedzame regio voor vampiers (het zal wel aan het gebrek aan zonlicht zijn), maar ik miste de invloeden van de Russische cultuur enorm. Het zou toch awesome zijn als dat er veel meer in verweven zat? Neem een voorbeeld aan Shadow & Bone.

Tot slot vond ik de climax in Vampire Academy erg tegenvallen. Ik had echt zo’n gevoel van ‘is het nu al voorbij?’ Dat vind ik altijd erg jammer, want de spanningsopbouw was juist wel weer goed. Ik verwacht dan ook echt een mega goede, bloedstollend spannende climax. En dat viel even tegen.

Toch is Vampire Academy er in geslaagd om me nieuwsgierig te maken naar de vervolgdelen. Ik heb al gehoord dat Richelle een kei is in cliffhangers, dus dan ruik ik meteen al ‘wil ik lezen!’ Ook ben ik erg benieuwd geworden naar de film, want ik ben nieuwsgierig geworden naar hoe ze alles op het witte boek hebben neergezet. Wie weet dat ik hem binnenkort kan zien!

 

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

4 responses to “Vampire academy – Richelle Mead

  1. Nicole

    Je review, is precies zoals ik over het boek dacht. Ik vond het leuk om te lezen.
    Voor mij las het wat langzaam. Maar was/ben wel nieuwsgierig naar het vervolg, hoe het verhaal verder gaat.
    Ik gaf dit boek 3,5 sterren (goodreads geeft 3 aan)
    Maar het verhaal word wel spannendere/beter in de volgende boeken. Ik heb net het derde deel uitgelezen, en die vond ik al veel beter dan de eerste twee.

  2. Ik vond het boek wel langzaam lezen. Verder ben ik heel erg benieuwd naar de film. Het is een filmeditie dus dan vind ik wel dat ik de film moet gaan kijken;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.