IJskoud (Academicus Vampyrus #2) – Richelle Mead

Geplaatst op 24 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

IJskoud (Academicus Vampyrus #2) – Richelle MeadIJSkoud Serie: Vampire Academy #2
Andere boeken in deze serie: Academicus Vampyrus
| september 2010
Aantal pagina's: 316
ISBN: 9789048805815
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Rose worstelt met serieuze problemen op het gebied van relaties. Haar aantrekkelijke mentor heeft een oogje op iemand anders, haar vriend Mason lijkt meer voor haar te voelen dan zij voor hem en Rose vindt het op zijn zachtst gezegd nogal vervelens dat Lissa meer tijd aan haar vriend Christian besteedt dan aan haar. Nadat Strigoi in de buurt een bloederige aanval hennen gepleegd, staat de academie van Sint-Vladimir op scherp. De hele school wordt in de kerstvakantie op een verplichte skitrip gestuurd. Maar het schitterende winterlandschap en het chique resort leveren slecht de illusie van veiligheid.

Koop IJskoud hier

Een tijd terug – toen de film uit kwam – schreef ik een stukje over Vampire Academie, het eerste deel uit de serie. Ondanks een aantal kritiekpuntjes, vond ik het een heel vermakelijk boek. Toch voelde ik me niet meteen geroepen om de rest van de serie zo snel mogelijk bij elkaar te rapen. Op facebook zag ik iedereen er lyrisch over doen en bijna op het hysterische af de kruidvatversie bij elkaar verzamelen. Iets wat ik gek vind, want ze liggen er al jaren, en nu ze bijna op zijn is het opeens van AAAAH. Maar goed.. Ik was een beetje jaloers op Ellis haar mooie oude cover verzameling en besloot dat ik die ook ooit bij elkaar wilde sparen. En toen kwam daar het boekenfestijn.. Waar ik zowel deel 2 als deel 5 in de mooie oude cover wist te vinden. TADAA. Deel 3 kocht ik later in het Engels van Lilian. Afijn, om een lang verhaal kort te maken: ik las IJskoud, deel 2. Lekker dun boek voor tussendoor, dacht ik zo. Maar stiekem heeft ie toch meer pagina’s dan zijn omvang doet vermoeden.

IJskoud gaat verder op VA en volgt wederom Rose, een dhampier in opleiding. Rose is sexy en dus trekt ze massa’s jongens aan.. Dat vond ik een beetje Zoey Redbird en daar hou ik niet zo van. Ik snap het wel, want vampiers en seks lopen vaak hand in hand, maar toch. Het hele concept van evil vampiers en goede vampiers is niet bijster origineel en ook de dhampier is echt geen door Richelle Mead verzonnen term.. Toch leest het lekker weg en stoort het niet echt dat het niet zo’n bijzonder verhaal is. Want tja, Dimitri maakt toch heel veel goed.

Wat ik mis, en dat gaf ik bij VA ook al aan, is een stukje cultuur. Vampiers zijn veel te menselijk en hun hiërarchie van koninklijke families vind ik niet op de juiste manier uitgediept. Ik mis ook nog steeds de invloed van de Russische cultuur, gezien het feit dat het overgrote deel van de Moroi van Russische afkomst is.

In dit deel komt ook Rose’s moeder naar voren en de interactie tussen die twee vond ik lekker dynamisch. Het is niet zo’n brave moeder-en-dochter relatie maar een opeenstapeling van geladen ontmoetingen die al dan niet escaleren. Toch merk je dat de twee langzaam voor elkaar ontdooien.

Spoiler: Een ding die ik wel jammer vind is dat de achterkant beloofd op een ontvoering, maar dat het in de werkelijkheid heel lang duurt voordat het zo ver is. Dit gaf het gevoel dat de rest van het boek (zeg 2/3) slecht een inleiding was en doet behoorlijk wat afbreuk aan het geheel. Daarbij was het ook nog eens heel snel voorbij. Einde spoiler. Wat ik dan wel prettig vond was de uitloop, waardoor de rust terugkeert in het verhaal.

Al met al heb ik meer genoten van IJskoud dan van deel 1. Alles kwam wat meer tot z’n recht en de spanning was goed aanwezig. Rose is als personage interessant, maar de karakters om haar heen doen het minstens zo goed. Ik heb zo’n idee dat deze serie met het boek beter wordt. Dat belooft wat!

Andere delen uit deze serie: Vampire Academie

four-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

3 responses to “IJskoud (Academicus Vampyrus #2) – Richelle Mead

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.