De erfenis van Richard Grenville (De verborgen universiteit) – Natalie Koch

Geplaatst op 3 mei 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De erfenis van Richard Grenville (De verborgen universiteit) – Natalie KochDe erfenis van Richard Grenville Serie: De verborgen universiteit #1
Andere boeken in deze serie: Het levende labyrint
| augustus 2012
Aantal pagina's: 623
ISBN: 9789021442952
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken. Terwijl ze colleges volgt en van het studentenleven geniet, bestudeert ze in het geheim magie en leert haar krachten ontwikkelen. Ze ontdekt dat Londen vol geheime plekken zit, van verborgen kelders en kroegen tot spookmetrostations, en het wordt haar vooral duidelijk dat ze tegenover de buitenwereld niets mag loslaten over deze wereld.

Intussen gebeuren er raadselachtige dingen; als eerst een docent en daarna haar huisgenote, het dromerige goth-meisje Rain, ten prooi vallen aan een onverklaarbare bewusteloosheid, gaat ze op onderzoek uit. Iemand houdt haar in de gaten, maar wie - en waarom?

De erfenis van Richard Grenville is het eerste deel van de trilogie De verborgen universiteit. Het is een verhaal over magie, een kunst en wetenschap die nog springlevend is - maar hoe lang nog?

Koop dit boek op Bol.com

Nadat De erfenis van Richard Grenville ongeveer een jaar ongelezen (SCHANDE) in de kast had gestaan, met het aankoopstickertje er nog op, vond ik het wel welletjes. Het was tijd om me eens te wagen aan deze fantasy van Nederlandse bodem. Op de achterflap werd het een beetje vergeleken met Harry Potter en tja… Dan let je de lat natuurlijk meteen erg hoog. De read-a-thon ging van start en ik sloeg dit lekkere dikke boek open.

Allereerst heb ik er altijd een beetje moeite mee als Nederlandse schrijvers er voor kiezen het boek in een ander land af te laten spelen. Ik krijg dan een beetje het gevoel dat men Nederland niet goed genoeg vind om een spannend verhaal neer te zetten. Ik snap het wel hoor, want Londen komt natuurlijk veel magischer en sprookjesachtiger over, maar in mijn ogen had zich dit ook prima in een oude Nederlandse – desnoods Belgische – stad kunnen afspelen. Ook al wordt het wel verklaard, toch vind ik zulke keuzes jammer. Zeker omdat het over een student gaat die blijkbaar toch keigoed in Engels is en zich 0,0 zorgen maakt over haar communicatieve vaardigheden. Tja… Dat er in één klein zinnetje benoemd wordt dat ze nog aardig wat spel en stijlfouten maakt, is voor mij niet voldoende om de problemen die een andere taal kunnen opleveren over te brengen. Het ging Alexa veel te gemakkelijk af.

Over taal gesproken.. Daar lag de nadruk nogal op.. Maar ik vond de namen soms echt behoorlijk lame.. Uncommon Room… Dat vond ik storend, evenals de Engelse woorden die soms opeens verschenen. Meestal vind ik het niet zo erg.. Maar in dit boek vond ik het zo nep hip. En niet erg consequent. Doe het altijd of doe het niet.

Dat De erfenis van Richard Grenville vergeleken wordt met Harry Potter, doet beide boeken geen goed. Het schept verwachtingen en ik vind niet dat je deze boeken echt naast elkaar kan leggen. De verborgen universiteit heeft echt een veel oudere doelgroep voor ogen en qua verhaal zijn er niet echt overeenkomsten. Ja, kleine dingen als spreken in het Latijn en doorstapdingen en een magische maatschappij die in de schaduw van de ‘echte’ wereld bestaat. Daar houdt het ook wel een beetje mee op. Het is de opbouw van de wereld die nog het beste overeen komt. Beide een magische wereld naast de reguliere.. Maar bij Harry Potter vind ik het beter uitgewerkt.

Waar ikzelf nogal tegenaan liep is dat het zo ontzettend langzaam las. Het zijn echt hele lange hoofdstukken waar ontzettend veel in gebeurd. Dingen die soms echt niks bijdragen aan het verhaal en voornamelijk character building zijn of het verduidelijken van de wereld waarin Alexa leeft. Dat heb je wel nodig, maar het had veel beknopter gekund. De vaart werd echt uit het verhaal gehaald door al die gebeurtenissen en dat is jammer, want daartussen zit een oprecht spannend verhaal.

Ik heb het idee dat Natalie Koch er te veel elementen in De erfenis van Richard Grenville heeft willen proppen. Allemaal mogelijkheden en snufjes uit die magische wereld. Dat snap ik wel, want bij zo’n wereld kan immers alles. Maar daardoor verlies je als lezer al snel dat geen wat echt belangrijk is. Het interesseert me niet dat Alexa weer het zoveelste bijzondere karakter is dat familie-van is en twee dieren. Ik wil to the point komen.. En dat duurde relatief erg lang. Gelukkig begon er op 2/3 van het boek wat meer snelheid in het verhaal te komen.. maar toch had ik af en toe het idee dat de woorden voor mijn ogen aan het dansen waren. Het was sterker overgekomen als er bewustere keuzes waren gemaakt in de mogelijkheden van de Magi en hoe dit ijzersterk neergezet had kunnen worden. De focus lag nu veel te veel op zaken die niet van belang waren van het verhaal en daarnaast werden belangrijke stukken ook nog eens afgekapt of afgeraffeld. Om even een voorbeeld te noemen: spoiler: View Spoiler » einde spoiler.

Ik wil het vervolg van De erfenis van Richard Grenville wel graag lezen, want het einde heeft me toch erg nieuwsgierig gemaakt naar het volgende deel. Vergelijken met Harry Potter wil ik niet, want daar is de tovenaarsleerling me te dierbaar voor, maar het is fijn om te lezen dat er toch leuke en goede fantasy van Nederlandse bodem bestaat, zonder dat het meteen high fantasy is. Ergens heeft dit boek me teleurgesteld, maar toch kan ik de geschapen wereld wel waarderen.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “De erfenis van Richard Grenville (De verborgen universiteit) – Natalie Koch

  1. Kim

    Ik heb dit boek ook nog in de kast staan. Ik was er ook al in begonnen, maar ik kwam er niet echt doorheen. Mede door de dingen die jij ook noemt. Ondertussen heb ik weer andere boeken gelezen, maar misschien moet ik deze toch ook maar even uitlezen.

    • Soms is het even goed het boek weg te leggen en er een andere keer verder in te gaan. Ik ben benieuwd wat je er uiteindelijk van zult vinden! Hoe ver ben je in eerste instantie gekomen?

  2. Lisanne

    Ik vond het juist fijn dat het boek zo lang duurde, ik wilde niet dat er een einde aan kwam! Heerlijk boek dit! Ik kan niet wachten op het laatste deel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.