Het levende labyrint (De verborgen universiteit #2) – Natalie Koch

Geplaatst op 16 juli 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Het levende labyrint (De verborgen universiteit #2) – Natalie KochHet levende labyrint Serie: De verborgen universiteit #2
Andere boeken in deze serie: De erfenis van Richard Grenville
| november 2013
Aantal pagina's: 661
ISBN: 9789021449913
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In Het levende labyrint vermoedt Alexa dat er meer aan de hand is met de manier waarop haar vader om het leven kwam. Terwijl ze aan een nieuw semester op Untreaceable University begint en de intrigerende Marty ontmoet, probeert ze te achterhalen wat haar vader in de laatste maanden van zijn leven heeft gedaan. Als ze ontdekt dat hij en zijn zus betrokken waren bij een topgeheim onderzoek naar een zeventiende-eeuws manuscript over destructieve magische muziek, roept ze het onheil over zichzelf af; ze moet opboksen tegen krachten die uit alle macht willen voorkomen dat de waarheid uitkomt. Die waarheid zal gruwelijker zijn dan ze zich kan voorstellen. Uiteindelijk komt ze voor een keuze te staan die niet alleen haar eigen leven in gevaar brengt, maar ook de levens van haar beste vrienden kan verwoesten.

Koop dit boek bij bol.com

Bij het eerste deel van de serie, De Erfenis van Richard Grenville, gaf ik aan dat ik hem helaas vond tegenvallen. Ik vond het te veel zijwegen hebben die afbreuk deden aan de vaart van het verhaal. Ergens was ik dus behoorlijk terughoudend toen ik Het levende labyrint, het tweede deel, meenam van de bibliotheek. Zou het nu beter zijn? Of zou ik last krijgen van hetzelfde? Wel wist ik dat ik rekening kon houden met alle punten die ik in deel 1 lastig vond.

Een belangrijk aspect daarin is dus eerder genoemde zijwegen. Ik snap dat Natalie Koch Alexa’s belevenissen op de universiteit zo uitgebreid mogelijk wil beschrijven en dat sommige elementen ook daadwerkelijk nodig zijn voor de karakterontwikkelingen, maar wederom werd er zo veel verteld. Dat leest soms zo zwaar. Toch was het feit dat ik er op voorbereid was een opluchting voor mij. Ik ging veel gemakkelijker door het verhaal heen en ik snapte bepaalde keuzes veel beter. Wel irriteerde ik me soms aan het taalgebruik. Het is alsof er af en toe bewust gezocht wordt naar dure woorden om zinnen mee te verfraaien. Dat klopt gewoon niet. Alexa is een UITWISSELINGSSTUDENT. Ze zou sommige woorden helemaal niet moeten kennen. Waarom moeten er dan zinnen gebruik worden als ‘ze resideerde daar en daar’, dat kan toch ook gewoon ‘ze verbleven’ zijn? Zeker als resideren tweemaal achter elkaar gebruikt wordt. Noem me een muggenzifter, maar dat soort keuzes halen echt de snelheid uit het verhaal. Hoe mooi en (bijna) muzikaal het ook beschreven is, ik merkte duidelijk een soort forceren van de tekst op.

Ook het feit dat er te veel vormen van magie bij gegrepen worden, maakt het voor de lezer soms wat lastig om alles te verwerken. Meestal heb je dat er korte stukken herhaald worden bij een vervolgdeel, maar dat bleef hier uit.. Waardoor ik het moest doen met puur mijn geheugen.

Nu lijkt het alsof ik super ontevreden ben met Het levende labyrint, maar niets is minder waar. Ik heb juist meer genoten van dit deel! Ik vond dat de personages beter uit de verf kwamen en dat er – door Alexa’s onderzoek – het verleden een grote gelaagdheid kreeg die het verhaal meer diepgang geven. Afgezien van eerdere punten heb ik echt genoten van het verhaal en heb ik er ook veel minder lang over gedaan. Soms wordt een schrijver gewoon beter na meerdere boeken, maar ik denk dat het in dit geval andersom is. Dat ik nu meer gewend ben aan de manier waarop Natalie Koch deze wereld heeft beschreven. Waarlijk, ik kan hem echt voor me zien en natuurlijk ben ik het nog niet eens met alle keuzes, maar toch mogen we er trots op zijn dat Het levende labyrint een fantasy boek is van Nederlandse bodem. En ondertussen ben ik ook wel benieuwd geworden naar deel 3. Hopelijk komt deze snel uit!

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Het levende labyrint (De verborgen universiteit #2) – Natalie Koch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.