Vijf Nederlandstalige dystopische toppers die je gelezen moet hebben

Geplaatst op 23 augustus 2015 door Emmy in Boeken / 29 Comments

Volgens mij zijn er nog maar weinig Young Adult lezers die nog niet in aanraking zijn gekomen met het dystopische genre. Een tijd terug schreef ik al een stuk over het verkeerd begrepen worden van dit genre en biechtte ik op dat ik het genre misschien wel zat was. Toch weerhoudt dit me er niet van om vandaag een vijftal dystopische boeken te noemen die in het Nederlands zijn verschenen en die veel meer aandacht verdienen. Geloofd me, ik vind The Hunger Games en Divergent ook echt heel erg tof, maar er is méér.

dystopia2

Legend – Marie Lu

Legend – Marie LuLegend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming.
De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek.
Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie.
Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden

Legend is een fantastisch boek wat veel meer aandacht verdiend. Twee jongeren uit heel andere milieus nemen het heft in eigen hand om alles waar ze in geloven op het spel te zetten en zo een betere wereld te creëren. Het is een trilogie welke in zijn geheel is verschenen bij Gottmer. Ik gaf dit boek 4 sterren.

De Cirkel – Dave Eggens

De Cirkel – Dave EggersAlles wat gebeurt moet openbaar zijn

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Privacy is diefstal

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

Geheimen zijn leugens

De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

Dit boek komt op eerste plaats misschien niet over als dystopisch, maar als je het hebt laten bezinken, dan zie je hoe kapot deze wereld is. En hoe eng realistisch het zou kunnen worden. Een wereld die beheerst wordt met social media.. het is dichterbij dan je denkt. Tijdens het lezen vind je het misschien te overdreven, maar ik weet zeker dat iedereen tot deze waanzin gedreven zou kunnen worden. Dit boek kreeg veel aandacht in de media, maar ik hoor er nu amper nog iemand over. Zonde, want dit boek is zo heftig confronterend! Ik gaf dit boek vier sterren.

Starters – Lissa Price

Starters – Lissa PriceDe wereld is voorgoed veranderd

Callie staat voor een onmogelijke keuze:
Haar ouders zijn dood.
Haar broertje is ernstig ziek.
En er is niemand die ze kan vertrouwen
Haar enige uitweg is de bodybank:
een gewetenloze organisatie die ze verafschuwt.
Ten einde raad gaat Callie met hen in zee.
Ze moet haar opdracht volbrengen en opgeven is geen optie.

Starters is een tweeluik en bijzonder. Het doet niet onder voor boeken als de test trilogie en andere dystopia die erg populair zijn. Callie is een sterk personage wie een verscheurende keuze moet maken om te kunnen overleven. Ook dit boek gaf ik vier sterren.

Overstroomd – Eva Moraal

Overstroomd – Eva MoraalWe bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.

Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied.
Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

In afwisselende hoofdstukken lezen we door de ogen van Max en Nina hoe de situatie escaleert en uitmondt in een onontkoombare apotheose.

Overstroomd is een bijzonder boek, alleen al omdat dit boek van Nederlandse bodem komt (nog een Nederlandse aanrader is United!) en zich hier ook afspeelt. Voor Nederland is een overstroming natuurlijk best wel mogelijk, wat bijdraagt aan een lekker grimmige sfeer. En kijk die nieuwe cover! Ook dit boek beoordeelde ik met vier sterren.

Gesplitst – Neal Shusterman

Gesplitst (Unwind Dystology #1) – Neal ShustermanDe Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat – maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren.

Er zijn drie groepen ‘splitsers’: de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten.
De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa.
En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden.

De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?

Gesplitst is ziek in zijn geweldige manier. Het idee alleen al is bijzonder gruwelijk en kan daarom goed ingedeeld worden als dystopia. Ook dit boek kreeg van mij vier sterren. Het is een serie, waarvan de rest helaas niet is vertaald, maar gelukkig werkt het boek ook goed als standalone.

dystopia

En als je dan toch nog een hele populaire aanrader wilt: De Gone serie van Michael Grant! Binnenkort zal ik een aantal Engelse dystopische aanraders op een rijtje zetten.

Tags: ,

Divider

29 responses to “Vijf Nederlandstalige dystopische toppers die je gelezen moet hebben

  1. Ik ben het helemaal eens met Legend en Overstroomd, de andere drie boeken heb ik nog niet gelezen. Het boek van Dave Eggers ga ik misschien weleens van de bieb proberen!

  2. The Circle is geen literair hoogstandje maar wel een pageturner die je aan het denken zet. Het maakt zo duidelijk hoe onze privacy in verdrukking kan komen, heel binnenkort al… brrr!
    De andere heb ik niet gelezen, maar staan wel hoog op mijn lijstje, vooral Overstroomd.

  3. Ik word elke keer weer aan The circle herinnerd als ik iets hoor over technologie, haha. Binnenkort zal het wel weer meer aandacht krijgen omdat het verfilmd wordt Met Emma watson, Yay!

  4. Legend heb ik net uitgelezen en die vond ik inderdaad erg leuk! Overstroomd ben ik nog heel benieuwd naar, want er zijn helaas veel te weinig young adult boeken die door Nederlandse auteurs zijn geschreven!

  5. Leuk zo’n aanraders artikel om mindere bekende boeken wat in het zonnetje te zetten ^^ Leuk gedaan zo met die paarse balken die ook nog eens klikbaar zijn 😀 Of nja, de tekst erin dan, haha

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.