Klaar met dystopia?

Geplaatst op 7 juni 2015 door Emmy in Column / 11 Comments

Ergens mogen we van geluk spreken dat we via social media zo gemakkelijk in contact kunnen komen met andere leesfanaten. Ik weet zeker dat dit de Young Adult uitgeefbranche ontzettend heeft gesteund. Vrijwel elke uitgever waar ik contact mee heb, geeft deze jonge adolescentie boeken uit en dat vind ik heerlijk! Als blogger ben ik vaak vroeg op de hoogte van alle uitgaven, maar merk ik ook dat het succes af en toe ook behoorlijk door kan slaan.

Zoals de titel al doet vermoeden, wil ik dit stukje vandaag wijden aan het dystopische genre. Zoals ik eerder al eens heb uitgelegd, wordt er soms wel heel makkelijk omgegaan met dystopia en dat komt vooral omdat het momenteel zo ontzettend populair is.

Na grote successen als The Hunger Games en Divergent schieten de ‘Fans van de Hongerspelen zullen dit boek fantastisch vinden’-boeken als paddenstoelen uit de grond. Meeliften op het succes van anderen is immers heel gewoon. Maar ergens ben ik er helemaal klaar mee; al die vergelijkingen. Boeken worden niet in hun eigen waarde gelaten en constant vergeleken met een ander. Ik betrap mezelf er ook op hoor. Ik noemde The Hunger Games en het eerste deel van De Test-trilogie immers ook in één adem.

Ergens heb ik de indruk dat de Nederlandse markt voor dystopia Young Adult boek verzadigd aan het raken is. Ik betrap mezelf er meer dan eens op dat ik het boek niet zo origineel vind, omdat ik het vergelijk met de anderen. Ik krijg het gevoel dat uitgevers dit soort boeken maar blijven aanslepen omdat bepaalde boeken een succes waren en er gehoopt wordt dit weer te bereiken. Dit vind ik jammer, want er wordt daardoor veel focus gelegd op boeken die ‘hoe dan ook een succes zullen worden’. Mijn gevoel: 13 in een dozijn proberen te proppen.

Het is niet zo dat ik niet geniet van een dystopisch verhaal, hoor. Maar ik merk dat ik er momenteel een beetje klaar mee ben, al dat doom-denken. Ik wil verzekerd worden van een heel goed uitgewerkte wereld met personages waar de wanhoop van af druipt.

Dat is nu eenmaal het nadeel, als je zo veel leest, Emmy’, hoor ik jullie al denken. Helemaal mee eens. Maar dit heeft me ook de mogelijkheid geboden veel meer boeken met elkaar te kunnen vergelijken. Wellicht heb ik de laatste tijd alleen maar dystopia verhalen gelezen die op elkaar lijken, en moet ik die klapper na Angelfall en The Hunger Games gewoon weer zien te vinden.. Maar toch.

Moraal van het verhaal? Ik hoop dat de Nederlandse uitgevers zich niet blijven vastgrijpen aan een golf van populariteit van het dystopische verhaal.. Maar aan de andere kant komt nu de golf contemporary boeken net aangespoeld… Tis toch altijd wat he?

Tags:

Divider

11 responses to “Klaar met dystopia?

 1. Inderdaad, de Nederlandstalige boekenmarkt is echt een volgertje, terwijl ze soms ook gewoon trailblazer moeten zijn denk ik! Doordat ze met vertalingen ook gewoon altijd een stap achterlopen op de Engelse markt ga je dat altijd wel een beetje hebben … denk ik, tenminste 🙂

 2. Thyrze

  Goed verwoord! Het is inderdaad een lastig fenomeen, maar ik vraag me af of het helemaal te voorkomen is denk ik. Zelf heb ik idd ook echt een hekel aan vergelijkingen tussen boeken. Meestal vind ik de vergelijking namelijk helemaal niet terecht en je begint zo’n boek dan toch niet helemaal zonder verwachtingen. Jammer.

 3. Op zich denk ik niet dat dit alleen in Nederland gebeurt, in Amerika zie je volgens mij ook nog steeds hordes boeken die uitkomen, met de volgende Hunger Games/ Divergent op de cover. Daarnaast vind ik het over een kam scheren ook vervelend, want soms slaat het naar mijn idee nergens op. En naast de dystopische boeken heb je natuurlijk ook vaak de ‘volgende Twilight’ of ‘volgende Harry Potter’. Tegenwoordig negeer ik dat soort dingen echt compleet, ik zal het zelf wel zien en hopelijk is het niet zo, want een verrassend boek dat origineel is, is veel leuker over het algemeen!

 4. Ik vind dystopia nog wel leuk, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik nog niet mega veel boeken uit dit genre heb gelezen. En inderdaad wordt het nu allemaal meer contemporary!

 5. Ik ben het wel met je eens! Ik heb al een tijdje geen dystopia gelezen, maar ben nu wel meer contemporary aan het lezen. Ach, uiteindelijk waait het wel weer over, denk ik.

 6. ik geef je helemaal gelijk! Ik zie heel vaak dat boeken vergeleken worden met The Hunger Games of Divergent. Ik ben dat een beetje zat! Laat die sticker op het boek nou gewoon weg (heel vaak word het aangegeven met een sticker op het boek) en laat de lezer zelf uitvinden of het tipt aan the hunger games of niet. Ieder boek is uniek, ieder verhaal is uniek, jammer dat het vaak zo snel vergeleken wordt met ‘succes’boeken 🙁

 7. De markt gaat heel erg mee met ‘wat in de mode is’ en dat is soms inderdaad wel jammer, omdat je dan idd verzadigd raakt. Soms ben ik het inderdaad ook wel beu en denk ik: weer een boek voor de fans van The Hunger Games… Het boek zelf wordt zo inderdaad niet echt in eigen waarde gelaten. Aan de andere kant blijf ik de boeken toch heerlijk vinden om te lezen. Ze zijn inderdaad niet allemaal even origineel, maar soms zit er toch een pareltjes tussen :).

 8. Aan de ene kant ben ik het met je eens, aan de andere kant niet. Lastig he? 😉 Ik vind dystopische romans nog steeds erg gaaf, maar er kan zoveel meer mee dan wat je nu in het YA-genre veel ziet: inderdaad de trilogieën die allemaal de Hunger Games proberen te kopiëren. Van dat laatste ben ik ook wat sneller moe.

 9. Nu je het zegt.. Ik vergeleek THG en de Test ook wel een beetje.. Maar toch vind ik deze boeken zó anders. Ik vind dystopische boeken echt heel erg leuk, maar ik ben het wel met je eens dat uitgevers moeten stoppen om op het succes van anderen mee te varen. The Hunger Games is nou eenmaal onovertreffelijk; het is een hele wereld op zich, met zulke uitgewerkte personages en karakters dat ze echt zouden kunnen bestaan. Daar kunnen een hoop dystopische boeken nog wat van leren.

 10. Ik ben nog helemaal niet klaar met dystopia, maar ik zocht altijd al naar boeken die een beetje die richting op gingen. Wellicht ben ik gewoon blij dat er eindelijk zoveel boeken zijn in dat genre op het moment. Zelfs probeer ik niet te lezen voor welke fans een boek is, maar ik kan het soms ook niet laten om toch boeken te vergelijken. Nu overlappen de boeken elkaar vaak op veel punten, maar verder in het verhaal worden ze meestal toch uniek en kan ik er helemaal van genieten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.