Dierensymboliek: de eekhoorn

Geplaatst op 9 januari 2023 door Emmy in Spiritueel / 1 Comment

Deze blogpost verscheen ook in HX Magazine

Voordat ik me verdiep in een nieuw dier, vraag ik altijd of er misschien een dier is dat zich aan me wil laten zien. Vaak kom ik het dier daarna op allerlei manieren tegen. In dit geval werd het de eekhoorn, die zich niet alleen in het bos liet zien, maar ook veelvuldig aanwezig was in een dierenpark dat ik bezocht. En overal, echt overal, zag ik opeens eekhoornbeeldjes. Logisch, het is volop herfst als ik in mijn pen klim, maar toch. 

De eekhoorn dus. Een diertje dat we linken aan de herfst, omdat het dan vooral nootjes aan het zoeken is voor de naderende winter. Te herkennen aan die prachtige pluimstaart en de grote sprongen die ze door de takken maken. 

Verzamelen

Eekhoorns verzamelen hun voedsel voor de winter en begraven dit, zodat ze het in de winter, wanneer het niet meer voorhanden is, zo opgegraven kan worden. Dit zegt mij drie dingen: 

Ten eerste maak jij als persoon een bewuste keuze wát je meeneemt en waar je het neerlegt. Je hoeft niet alles in één keer op te maken of te gebruiken: bewaar wat voor later. Dit geldt voor alles: eten, spullen, geld, maar ook je energie en focus. Het hoeft allemaal niet in één keer opgebruikt te worden. Bewaar wat voor later! Sta ook even stil bij welke voorraden je moet aanvullen. Wat heb je dit jaar al allemaal verzameld en is dit al voldoende om een periode van rust in te kunnen gaan? De winter is immers een periode van rust en inkeer. Ook jij hebt die momenten nodig. 

Ten tweede vergeet een eekhoorn ook wel eens waar hij z’n eikeltjes verstopt heeft. Het gevolg is dat er een nieuwe boom groeit. De eekhoorn heeft daarmee onbewust een hele grote bijdrage aan de cyclus van het leven geleverd. Jouw keuzes en bijdragen aan de wereld kunnen veel grootser zijn dan je je soms zelf beseft. Jij bent in staat tot grootse en indrukwekkende dingen die veel voor mensen kunnen betekenen, zelfs als de handeling maar klein is. Een compliment voor een wildvreemde, het oprapen van een stuk vuilnis of het vragen hoe iemands dag was, het zijn maar kleine gebaren die grootse indruk kunnen maken.

Maar let op: je hoeft niet naast die begraven noot te blijven zitten. Het leven gaat door. 

Als derde is een eekhoorn een verzamelaar. Wij mensen ook, of het nou om waardevolle herinneringen gaat of iets fysieks. De eekhoorn weet precies wat waardevol is en wat niet. Rotte nootjes gaan niet mee. Zijn er dingen in jouw verzameling die het niet waard zijn om te bewaren? Weg ermee! Verzamel alleen die schatten die voor jou waardevol zijn. Niemand anders leidt jouw leven, behalve jijzelf. 

In de middeleeuwen zagen de vanwege het vele verzamelen de eekhoorn als een symbool van hebzucht. Het is waar dat een eekhoorn soms meer pakt dan nodig, maar hij geeft het terug aan de aarde (hij begraaft het immers!) en je weet maar nooit wat de winter brengt…

Je angst onder ogen komen

Ik vind eekhoorns echte waaghalzen. Ze springen enorme afstanden en vertrouwen blind dat ze veilig in de armen van de volgende boom terecht komen. Ze vertrouwen op hun eigen kunnen. Vertrouw jij op jezelf en je eigen keuzes? Of krabbel je nog wel eens terug omdat je bang bent om te falen? De eekhoorn zegt: GA! Niet twijfelen, maar spring. Het loont niet om constant in dezelfde boom te blijven zitten, want op den duur zijn de nootjes op. 

De boodschapper

Er zijn een aantal mythologische verhalen over eekhoorns. In de Noorse mythologie woont er een eekhoorn in de Yggdrasil (de levensboom). Ratatosk, zoals het diertje heet, brengt boodschappen over tussen de adelaar bovenin de takken en de draak die aan de wortels knaagt. De eekhoorn kan je dus zien als een boodschapper tussen de werelden. 

Echter werd er ook gezegd dat Ratatosk deze boodschappen nogal eens verdraaide om de twee kampen tegen elkaar op te zetten. Zo onschuldig was hij dus niet. 

Ook in de Ierse mythologie was de eekhoorn een symbool voor boodschapper tussen hemel en aarde. Hij zat, samen met een vogel, op de schouders van warrior queen Medb. 

Kom je een eekhoorn tegen, dan is de kans groot dat communicatie een grote rol in je leven speelt. Of er nu boodschappen voor je klaarliggen van de bovenwereld of dat je meer bezig bent het met aardse communiceren (bijvoorbeeld het aangeven wat jij nodig hebt om vooruit te kunnen), de eekhoorn wil dat je je daar bewust van bent. Want alleen dan kan je de regie in handen nemen. 

Wat een wonderbaarlijk beestje is de eekhoorn toch. Snel, ambitieus en een ware verzamelaar. Het is een boodschapper tussen hemel en aarde en zal jou helpen om de schatten te vinden die je nodig hebt om vooruit te komen. 

Tags: , ,

Divider

One response to “Dierensymboliek: de eekhoorn

  1. Supermooie en bondige analyse, dankjewel! Helpt mij echt met het analyseren van wat ik rondom mij tegenkom. Ik droomde laatst over een bizon (die opgegeten werd door een leeuw). Over de bizon zou ik graag wat van jou lezen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.