De Cirkel – Dave Eggers

Geplaatst op 6 april 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De Cirkel – Dave EggersDe Cirkel | 11 november 2013
Aantal pagina's: 445
ISBN: 9789048818631
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Alles wat gebeurt moet openbaar zijn

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Privacy is diefstal

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

Geheimen zijn leugens

De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

Koop dit boek bij bol

Soms zetten boeken je zo erg aan het denken, dat je er een beetje bang van wordt. Dit overkwam mij ook tijdens het lezen van ‘De Cirkel‘ die met zijn bijzondere kaft en ‘dwdd’-sticker al tijden nieuwsgierig wist te maken. Ik wist dat Dave Eggers het begrip social media aan heeft gekaart in dit boek, maar dat het zo zou doorslaan, maakte me ergens een beetje misselijk.
In De Cirkel wordt er een bestaand probleem aangegrepen, namelijk dat social media de mens volledig in z’n greep kan krijgen en dat bedrijven daar lelijk van kunnen profiteren. Met de achterliggende gedachte dat Facebook ook allerlei bedrijven opkoopt, maakt dit boek wel erg actueel. Om de rillingen van de krijgen, want je volgt Mae, die langzaam maar zeker helemaal in de ideologie van ‘De Cirkel’ verzuipt. Zij wordt de cirkel. En dat vinden de Wijzen maar al te prettig.
Ondanks dat de rillingen over mijn rug liepen, werd ik wel volledig in dit angstaanjagend realisitsche boek gezogen. Ik had verwacht dat het veel meer YA zou zijn, want zo noemen sommige mensen het, maar dit is ook een boek wat heel veel oudere mensen zal opslokken. Want zo’n situatie zoals beschreven in het boek zou zo maar eens kunnen gebeuren. Het zou toch wat zijn, dat alles met iedereen gedeeld werd en privacy meer een zonde is dan een privilege?
Het hele boek is een grote berg met spanning die wordt opgebouwd en helaas ontbreekt voor mijn gevoel de daadwerkelijke climax. Er barst geen bom en het blijft allemaal vrij vaagjes over hoe het verhaal nou afloopt. Dit vond ik frustrerend en liet me zitten met een hele boel vragen. Voor mij voelde dit boek dus niet echt af.
Een opvallend element uit dit boek is dat het niet is opgedeeld in hoofdstukken, maar in een drietal boeken. Veruit 23 van het verhaal is boek 1 en dat voelt een beetje uit verhouding.
Ikzelf lees heel erg per hoofdstuk en het ontbreken daarvan zorgde er meerdere malen voor dat ik af en toe het spoor een beetje bijster was. Ik wist dan even niet meer precies wat er nou precies aan het gebeuren was en wat voor een tijdsprong er was gemaakt.
Toch heeft De Cirkel me geïntrigeerd en aan het denken gezet. Is het werkelijk nodig dat we alles via facebook en twitter delen? Zou er ooit zo’n bedrijf als De Cirkel opstaan die daar op slinkse wijze op inspeelt? Laten we hopen van niet
De Cirkel is een interessant boek dat op wrede wijze inspeelt op de huidige Social Media Maatschappij en wordt ingekleurd met interessante personages en een bijzonder visueel beschreven setting. Aanrader voor mensen die een serieus verhaal willen lezen.
four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

4 responses to “De Cirkel – Dave Eggers

  1. Heb dit boek net uit en was benieuwd naar je review; hilarish dat je eronder een knopje met ‘sharing is caring’ hebt, een rechtstreeks citaat uit het boek 😀 Ik ben het verder helemaal eens met je recensie! Gek genoeg stoorde het ontbreken van hoofdstukken me hier niet al te erg (normaal lees ik ook per hoofdstuk).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.