United – Nadine Allewijn

Geplaatst op 27 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

United – Nadine AllewijnUnited | 1 januari 2015
Aantal pagina's: 273
ISBN: 9789402127263
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Zeeland, 2114. Feline leeft in het achterhaalde gebied van Nederland een moeizaam leven. Het meedogenloze gezag van haar oudere broer Timor is alleen maar erger geworden sinds hun ouders zijn omgekomen. Wanneer haar achttiende verjaardag aanbreekt, lijkt het door Het Rijk ingevoerde United haar een uitweg te bieden. Deze instelling koppelt een jongen en een meisje op hun achttiende verjaardag aan elkaar, waarna ze hun hele leven samen zullen moeten spenderen. United beslist… Amsterdam, 2114. De jongen aan wie Feline gekoppeld is, is niet zomaar iemand. Menig meisje zou maar wat graag in haar schoenen willen staan. De jongen draagt alleen een aanzienlijk geheim met zich mee. Hierdoor wil hij eigenlijk, tegen de wet in, de koppeling dwarsbomen. En hij is niet de enige, maar United beslist.

Onlangs kreeg ik een mailtje van Nadine met de vraag of ik haar onlangs uitgegeven boek, United, wilde lezen in ruil voor een recensie. Ze schreef dit boek voor haar profielwerkstuk en eerlijk is eerlijk; ik was best wel benieuwd! Ik kreeg de ePub en een paar dagen later begon ik er al in.

United leest als een trein. Binnen no time was ik al over de 50 pagina’s heen en zat ik helemaal in het verhaal. De volgende dag heb ik het boek in een zit (nee, dat lieg ik, ik had er een busreis tussen) uit. En ik moet zeggen; Nadine heeft me positief weten te verrassen.

Hoewel het niet een bijster origineel verhaal is (het heeft wat weg van Matched en de Selectie), is het wel een heel prettig verhaal. Het speelt zich af in de toekomst, maar er is niet te veel veranderd. En het speelt zich af in Nederland, wat ik ondertussen bijna een must vind voor Nederlandse schrijvers!

Ondanks dat er nog een aantal schoonheidsfoutjes te vinden zijn, is er een goede balans tussen spanning en romantiek, zijn de personages degelijk en goed opgebouwd en is de spanningsboog van het verhaal dik in orde. Het zit degelijk in elkaar en leest prima weg. Ik heb er erg van genoten van zowel Feline’s als Stijn’s verhaal. Ze zijn beide heel verschillend, maar groeien echt naar elkaar toe. Dit vind ik erg netjes gedaan. En de aanwezige liefdesdriehoek is eens van een andere kant bekeken.

Men zou kunnen stellen dat bepaalde gebeurtenissen misschien wat plots naar voren komen, maar ik hou wel van een beetje durf. Het eeuwige gezeur over hoe iets had kunnen zijn is lekker achterwege gehouden, wat ten goede komt aan het verloop van het verhaal.

Toch heb ik nog wel een kritische noot aan dit betoog toe te voegen. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, en dan voornamelijk om te legitimeren dat United is opgezet en dat Zeeland achterloopt op de rest van Nederland. Helaas komen we weinig te weten van de verschillen tussen Zeeland en de rest van het land. Ik miste wat dat betreft een stukje worldbuilding. Ook een goed uitgewerkte reden waarom United dé oplossing is voor het land, was op z’n plaats geweest.

Als je dit geen probleem vindt, dan is United een boek dat geschikt is voor een groot publiek. Zowel jongere lezers als de iets wat oudere zullen genieten van de romantiek en de ontwikkeling tussen de personages. Ook de keuze voor 18-jarigen draagt er toe bij dat alles net een tikje serieuzer is.

Nadine, van harte gefeliciteerd met je debuut. Ik vond hem heerlijk en heb er erg van genoten. Ga zo door!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

6 responses to “United – Nadine Allewijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.