Gesplitst (Unwind Dystology #1) – Neal Shusterman

Geplaatst op 24 juni 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Gesplitst (Unwind Dystology #1) – Neal ShustermanGesplitst Serie: Unwind Dystology #1
| januari 2012
Aantal pagina's: 326
ISBN: 9789047704010
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat - maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om 'gesplitst' te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren.

Er zijn drie groepen 'splitsers': de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten.
De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa.
En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden.

De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?

Gesplitst is een boek dat al een aantal jaren op mijn TBR stond. Het bizarre idee dat ongewenste kinderen gesplitst kunnen worden om andere mensen te redden – of juist te verbeteren – trok me enorm. Dit maakt het boek op een bepaalde manier dystopisch, maar ook weer niet. Waar ik onlangs nog een beklag schreef over het teveel aan dystopia, is dit juist een voorbeeld van een verhaal dat wel origineel is en weet te overtuigen. Het grijpt namelijk een thema aan dat – zeker in Amerika – erg gevoelig ligt; abortus en de aan/afwezigheid van een ziel. Van die ethische kwesties waar de mensheid zich al generaties lang over buigt.

Ik had erg hoge verwachtingen van het boek, wat in het begin ook zeker werd waargemaakt. Je leert de personages snel kennen en voor je het weet, komen ze door een speling van het lot bij elkaar terecht. Dit vond ik prettig en vlotjes lezen. Daarna begon ik echter in een dip te raken;  bepaalde stukken vond ik een beetje vaag, waardoor ik de draad kwijtraakte. Ook het feit dat er vrij snel naar een nieuwe locatie werd gesprongen, had ik het idee dat niet alle vragen beantwoord zijn. Zo mis ik het lot van Didi.

Ik weet dus niet zo goed wat ik precies van dit boek moet vinden. Aan de ene kant is het goed geschreven, zit het goed in elkaar en is het onderwerp echt heel interessant, maar aan de andere kant vond ik sommige stukken te vaag en te onsamenhangend. Er gebeurde te veel om het lekker op elkaar op te laten volgen. Toch ben ik blij dat ik het boek eindelijk heb gelezen. Ik vind het toch wel een van de originelere dytopische boeken die ik de laatste tijd heb gelezen, daardoor raad ik hem toch aan iedereen aan.

Blijkbaar is het trouwens ook een serie, maar eigenlijk vind ik dat idee jammer. Dit boek is namelijk erg sterk in z’n geheel en het uitmelken lijkt mij vreemd. Ik vond het voldoende afgerond, maar blijkbaar had ik het toch mis. Deze vertaling is echter niet in het Nederlands verschenen, dus wij zouden het boek hier zijn als een stand-alone. En dat kan prima. Voor mij is het verhaal klaar. Ik kan zelf namelijk wel verzinnen hoe de wereld het verhaal zich verder zal ontwikkelen.

Al met al is Gesplitst een aanrader voor iedereen die eens een ander soort dystopisch verhaal wil lezen. Het boek vraagt echter wel om je aandacht; het is niet een boek wat je even vluchtig doorleest.

Welk dystopisch boek wist jou te verrassen?

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Gesplitst (Unwind Dystology #1) – Neal Shusterman

  1. Oh, dit verhaal lijkt me echt heel goed! Jammer dat je met zoveel vragen achterblijft.. Dat vind ik persoonlijk erg vervelend. Toch gaat dit verhaal op mijn TBR lijstje, omdat ik gek ben op dystopische boeken. 🙂

  2. Ik pvond het echt een heel sterk boek en heb er ook erg van genoten! (Ik las de vertaling)
    Ik moet zeggen dat ik het jammer vind dat de rest niet in het nederlands is uitgebracht, zou graag nog een deel lezen. Ik zie dit namelijk een van de beste boeken die ik 2013(!)las.

  3. Jammer dat er op een gegeven moment wat vage stukken in zaten, maar gelukkig dat de rest wel overwegend positief was!
    Zelf wil ik deze ook echt nog heeeeel graag lezen, maar ik kom het boek niet zo vaak tegen in de boekhandel eigenlijk, hihi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.