Overstroomd – Eva Moraal

Geplaatst op 23 mei 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Overstroomd – Eva MoraalOverstroomd | 17 september 2012
Aantal pagina's: 398
ISBN: 9789047705116
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.

Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied.
Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

In afwisselende hoofdstukken lezen we door de ogen van Max en Nina hoe de situatie escaleert en uitmondt in een onontkoombare apotheose.

Koop dit boek via Bol.com

Toen ik een tijdje terug hoorde dat ik dit boek mocht weggeven tijdens de Books & Kisses Read-a-thon, was ik zelf ook meteen helemaal enthousiast om Overstroomd te gaan lezen. Ik had er al eerder van gehoord, maar was het volledig vergeten. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik bij het eerstvolgende museumbezoek het boek zag staan bij de Young Adult afdeling. Want zeg nou zelf: Een dystopische roman van Nederlandse bodem? Dat is toch awesome?!

Daarmee wil ik meteen aangeven dat ik het ontzettend goed vind dat dit boek zich in Nederland afspeelt. Eva Moraal heeft hiermee meteen een stukje Nederlands erfgoed te pakken, want Nederlanders… Die zijn toch goed met water? Dat blijkt, want de lage landen mogen in die wereld nog steeds een soort van bestaan. De setting is voor mijn gevoel dus erg goed en heel erg passend. Ook weer eens wat anders dan een (nucleaire) oorlog die allerlei landen heeft verwoest. Maar gewoon water. Water dat ons stiekem elke dag wel kan bedreigen.

Hoe origineel de setting ook is, qua verloop van het verhaal en de karakters lijkt het erg op andere dystopische boeken. Twee hoofdpersonen, allebei ergens niet helemaal op hun plaats, kunnen niet meer van elkaar verschillen. Eentje komt van een goede maatschappij, de ander van een minder goede. En uiteindelijk komen ze samen. Dat is op zich geen nieuw concept. En daar had dan ook wel wat winst behaald kunnen worden door net een stapje verder te gaan.

Toch is Overstroomd goed uitgewerkt en hebben de karakters allemaal hun eigen willetje en passen ze allemaal op hun eigen manier in de maatschappij. Ik hou van die kleine maniertjes, zoals het gebruik van bepaalde woorden die een personage echt tot leven wekken. Het feit dat de Droge op de Natte school worden gepest is een goede vondst, omdat je al snel hebt dat het andersom is. Het is vlot geschreven door de wisseling van de verhaallijnen die soms op een geweldige manier overlappen. Zo krijg je echt het gevoel alsof het van twee perspectieven wordt bekeken.

Wel miste ik soms een wat persoonlijke touch.. Eh.. Hoe leg ik dit even uit? Voor mijn gevoel was de beschrijving van de wereld vooral ‘water’. Ik had graag nog wat kenmerkende details geleerd, zodat ik een wat beter beeld kan krijgen. Iets wat echt kenmerkend is voor dit boek, in plaats van een dystopisch boek in het algemeen. Iets wat het duidelijk liet zien dat het Nederland was… Snap je?

Al met al mogen we er trots op zijn dat we een echt knetter goede dystopische young adult van Nederlandse bodem hebben. Eva Moraal laat met Overstroomd duidelijk zien dat dit genre ook hier leeft en doet zeker niet onder voor klappers als ‘Legend’ en ‘De Test’. Dus, heb je van die boeken genoten? Dan raad ik aan dit boek ook eens te gaan lezen. Geloof me, je zal niet teleurgesteld worden. Het bevat spanning, romantiek, een rauw randje en onverwachte wendingen die garant staan voor een aantal uren leesplezier!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

8 responses to “Overstroomd – Eva Moraal

 1. Ben hier ook superbenieuwd naar, zeker nu ik jouw review gelezen heb! Alleen jammer dat er geen e-book van is want ik vind de cover niet mooi en dan heb ik al meteen minder zin om de paperback te kopen …

   • *fluistert schaamtelijk* Ik heb geen biebpas …
    😮

    Maar terug eentje aanvragen staat wel op het to do-lijstje nu ik dichter bij de bib woon! Heb net even gecheckt in de online catalogus en ze hebben ‘m, dus ik ga er maar eens werk van maken komende week 🙂

 2. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek, maar kan het nergens vinden! Heb jij enig idee? Laat het me weten, ik zoek wel verder!
  Ik was er ooit in begonnen omdat ik het had geleend van de bieb, maar vond het toen niks, omdat er ‘Sjit’ en ‘Fuk’ in stond, waar ik me KAPOT aan ergerde. Spellingsfouten, aaaaaarrggghh! Maar ben wel van plan dit boek te kopen en het een tweede kans te geven. 😉

  • Haha dat zijn geen spellingsfouten hoor! Dat is gewoon de keuze van de schrijfster, omdat ze geen Engels kennen in het boek!
   Als het goed is staat het op bol.com (zie link in de post), maar anders kan je vast de schrijfster ook bereiken voor een exemplaar.
   Ik heb hem zelf van de bieb geleend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.