De ideale boeken voor tijdens Halloween!

Geplaatst op 30 oktober 2017 door Emmy in Boeken / 5 Comments

Halloween – of Samhain – is een bijzondere feestdag. Waar de meesten van jullie het vooral kennen als het griezelverkleedfeest uit Amerika, zit er zo ontzettend veel meer achter 31 oktober. Van origine is het namelijk een Keltisch feest (maar ook andere culturen vierden het vroeger al) waarvan de symboliek hedendaags zo commercieel is geworden dat men niet meer weet waar het verkleden en de jack-‘o-latern eigenlijk vandaag komt.

Even heel kort; men gebruikte uitgeholde pompoenen/knollen vroeger ter afschrikking van de (kwade) geesten die tijdens Halloween door de dunne sluier van de geestenwereld konden dringen. Het verkleden (met maskers) was ook een manier om de geesten op een verkeerd spoor te zetten. Halloween is een dag om je voorouders te eren en stil te staan bij de overledenen. Maar goed… Daar gaat het natuurlijk niet over vandaag… In de aanloop naar dit fantastische Keltische nieuwe jaar leek het me tof om een aantal boeken bij elkaar te zoeken die ik bij deze tijd van het jaar vind passen. Dit zijn niet alleen maar horror of griezel boeken, maar ook paranormal of juist mysterie past er prima bij. Ik heb ook geprobeerd om de wat minder bekende boeken bij elkaar te zoeken… Oudere boeken die het zeker waard zijn om te lezen!

Het toeval wil dat ik er precies tien uit de kast heb getrokken.

Allereerst natuurlijk Lockwood & Co. – Jonathan Stroud. Als je dol bent op verhalen met geesten en ander gespuis, dan is dit het juiste moment om te beginnen met de serie. Ik vind hem echt fantastisch en kijk reikhalzend uit naar het laatste deel, wat volgend jaar in het Nederlands zal verschijnen. Gedurende de serie heb ik best wel wat kippenvelmomenten gehad, wat toch een prestatie is!

En als je eens echt even goed bang wilt zijn, dan is Hex van Thomas Olde-Heuvelt ook een sterk boek. Ik heb de oude versie gelezen (de nieuwe heeft een ander einde) en brrrr, dit boek is echt creepy! Maar ook een beetje goor af en toe, dus daar moet je wel tegen kunnen.

Het volgende boek wat ik heb uitgezocht is Wink Poppy en Midnight van April Genevieve Tucholke. Ik vond dit boek zó goed vanwege de mysterie. Niets is wat het lijkt en zelfs na twee keer lezen vroeg ik me nog geregeld af of ik alles wel goed interpreteerde. Ik heb dit boek uitgezocht vanwege de sfeer. Halloween heeft altijd zo’n mysterieus tintje…

Nog zo’n boek met een fijne sfeer is The Darkest Part of the Forest van Holly Black. Het gaat over Fearies en dan niet de schattige of sexy die wij ondertussen gewend zijn. Dit boek past er bij vanwege het Keltische en duistere tintje. Ik ben zo aangenaam verrast door dit boek; zo goed!

Het volgende boek heeft ook met het sluwe Goede Volke te maken: Een boosaardig sprookje van Reymond E. Feist. Dit was het eerste boek wat ik van mijn man kreeg, omdat hij vond dat het echt mijn ding was. Het speelt zich af in Ierland en heeft te maken met verdwijnende kinderen. Iets met dunne sluiers? Past bij Halloween en is niet té eng.

Ik hou wel van mysterieuze boeken met een nerdy, magisch of fantasytintje. En daarom heb ik ook Saeculum van Ursula Poznanski aan de stapel toegevoegd. Dit boek speelt zich af tijdens een rollenspel in het bos en is daarom ook mega spannend. Donker, de natuur en op de loer liggend gevaar.

Tijd voor iets luchtigers. Nou ja, luchtiger.. Het volgende boek is kei dik… Allerzielen van Deborah Harkness. Denk heksen, denk vampiers, denk romance… Maar Allerzielen is een term die hand in hand gaat met Halloween. Allerzielen is de rooms-katholieke variant van Halloween (en wordt gevierd op 2 november) en gaat om het herdenken van overledenen. Basically wat Halloween ook is. Het is echt een heel toffe serie.

Het volgende boek wat ik heb uitgezocht is veel meer Young Adult. De Cirkel is een verhaal over een groep jongens en meiden die magie hebben en allemaal een element kunnen beheersen. Alleen zij kunnen hun dorp beschermen tegen het kwaad. Het is mysterieus, spannend en heeft een heel mysterieuze sfeer. Niet zo gek, want de twee auteurs zijn Scandinavisch, en daar hebben ze wel verstand van het schrijven van thrillers.

Het een-na-laatste boek van de stapel is echter van Nederlandse bodem. Eden van J. Sharpe is een verhaal over een plaag, vol duistere wezens en bedoelingen. Ook een boek om van te rillen.

Tot slot een heel recent boek: There is someone inside your house van Stephanie Perkins. Als je denkt dat zij alleen maar schattige romance kan schrijven heb je het goed mis; in dit boek combineert ze een heel schattig verhaal met slasher horror en dat werkt heel erg goed! Mijn recensie verschijnt binnenkort, maar het is echt een aanrader en past heel goed bij de tijd van het jaar.

Hoe ga jij Halloween vieren dit jaar?

Tags: , ,

Divider

5 responses to “De ideale boeken voor tijdens Halloween!

  1. Jaaa de Engelsfors serie is echt perfect voor Halloween! Ik wilde zelf heel graag Anna dressed in blood lezen, maar ik ga er niet meer aan toe komen ben ik bang.

  2. Ja ja… alsof ik nog niet genoeg boeken op mijn lijstje heb staan! Wel een goede selectie.

    Wat ik ga doen. Ik vier het als Samhain en ik moet mijn avond nog even plannen. Wel vier ik het ook als Dia de Los Muertos, twee dagen later. 🙂 In ieder geval ga ik in deze periode een paar goede griezelboeken lezen.

  3. Lezen lukte jammer genoeg niet én er kwamen ook geen verklede kindjes aanbellen dus heb ik Hocus Pocus nog eens gezien én daar ontzettend van genoten. Ik heb trouwens wel die dag op de Boekenbeurs enkele Halloween-pakketjes uitgedeeld bij uitgeverijen. Met letterkoekjes (uiteraard want het is een Boekenbeurs) en snoepjes erin.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.