De schreeuwende wenteltrap (Lockwood & Co. #1) – Jonathan Stroud

Geplaatst op 7 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De schreeuwende wenteltrap (Lockwood & Co. #1) – Jonathan StroudDe schreeuwende wenteltrap door Jonathan Stroud
Ook door deze auteur: De fluisterende schedel
Serie: Lockwood & co #1
Uitgever: LS Amsterdam | juli 2015
Genres: Young Adult, Mysterie, Fantasy, Horror
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789024567447
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn…

Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co.
Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle.

De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

Lockwood & co wist me meteen te prikkelen, waardoor ik het niet kon laten De schreeuwende wenteltrap zo snel mogelijk te lezen. Want ik ben nu eenmaal fan van verhalen waarbij het gejaagd wordt op geesten en demonen (hallo Supernatural enzo). Toch wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten. Zo had ik niet echt verwacht dat het kinderen zouden zijn.. en had ik ergens verwacht dat dit boek zich afspeelde in de Victoriaanse tijd. Eerst voelde dat sfeertje ook zo.. maar al snel blijkt dat dit verhaal zich wel afspeelt in het heden, maar dat er iets is gebeurd waardoor iedereen weet dat er geesten bestaan en daar ook bang voor zijn. Daarom bestaan er bedrijven die – als een soort ghostbusters – deze geesten verjagen.

Ik heb echt enorm van het boek genoten, mede omdat er gebruik wordt gemaakt van bestaande geesten en spoken. Hoewel Stroud er wel zijn eigen draai aan heeft gegeven, wordt er gebruik gemaakt van bekende termen als ‘klopgeest’ en ‘verschijning’. Achterin worden deze woorden nog extra toegelicht.
Het is prettig dat er geen nieuwe monsters zijn bedacht, omdat er daardoor veel meer ruimte is om te wennen aan de bijzondere setting. Ik voelde het hele boek zo’n heerlijk grimmig sfeertje, zonder dat het echt te eng werd. De luchtige manier van denken van de hoofdpersoon (Lucy) en de bijzondere band die zij heeft met George en Lockwood, maakte het echt plezierig om te lezen. Natuurlijk is het ergens een beetje standaard, die drie-eenheid, maar het werkt wel.

Aan het begin van het boek had ik het gevoel dat het uit allemaal losse verhalen (situaties) zou bestaan, waarvan eentje te maken zou hebben met de wenteltrap, maar dat is niet zo. Natuurlijk pakken ze verschillende zaken aan, maar deze blijken uiteindelijk allemaal relevant voor het gehele verhaal. Dit paste goed, maar gaf tevens een constante spanning; je had immers niet maar één gebeurtenis waar naar toe werd gewerkt.

Ik wil dolgraag meer lezen over de eigenzinnige Lockwood, de leesgrage George en kick-ass Lucy. Het is oprecht een heel leuk boek wat de aandacht verdiend. Ik zie De schreeuwende wenteltrap nog wel verfilmd worden… en geloof me.. dan sta ik vooraan in de rij! Ik kan ook niet wachten tot het tweede deel is verschenen. Het is een echte aanrader voor iedereen die wel houdt van een bijzondere, bovennatuurlijke sfeer met een onderhuidse spanning die je niet meer los zal laten.

lcowood

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

4 responses to “De schreeuwende wenteltrap (Lockwood & Co. #1) – Jonathan Stroud

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.