Wink Poppy en Midnight – April Genevieve Tucholke

Geplaatst op 4 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Wink Poppy en Midnight – April Genevieve TucholkeWink Poppy en Midnight door April Genevieve Tucholke
Uitgever: Blossom Books | September 2016
Genres: Young Adult, Mysterie, Contemporary
Aantal pagina's: 210
ISBN: 9789020679472
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Elk verhaal heeft een held.

Elk verhaal heeft een schurk.

Elk verhaal heeft een geheim.

Wink is het mysterieuze buurmeisje met het wilde, rode haar en een gezicht vol sproeten. Poppy is de beeldschone, manipulatieve blonde pestkop. Midnight is de lieve, onzekere jongen die tussen hen gevangen zit. Twee meisjes. Eén jongen. Eén zomer. Eén vreselijke avond.

Wat is er echt gebeurd?

Iemand weet het.

Iemand liegt.

Wink Poppy en Midnight, je zou het boek alleen al om de prachtige omslag in je verzameling willen hebben. Ik was ontzettend blij dat juist dit boek in de Celebrate Books Box zat, omdat het zo’n boek is wat je misschien niet zo snel zelf zou aanschaffen. Ook de meningen waren erg verdeeld… Lezers snapte het niet of vonden het maar een vaag boek. Ik besloot het zo blanco mogelijk te lezen; verwarrend zou het boek hoe dan ook wel zijn. Toch?

winkpoppymidnight

Wink Poppy en Midnight gaat over drie tieners die op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Midnight is verliefd op Poppy, maar beseft dat hij haar moet lozen. Hij verhuisd en komt naast Wink te wonen. Wink is een beetje raar, maar de twee groeien toch naar elkaar toe. Poppy accepteert geen nee en zal hen eens een lesje leren.

winkpoppymidnight5

Ik ben van mening dat de manier waarop je een boek beleefd van heel veel factoren afhankelijk is; humeur, omgeving, behoeftes. Daarbij merkte ik dat ik Wink Poppy en Midnight precies op het juiste moment heb gelezen. Het wist mij een bepaalde sfeer te bieden waar ik enorm veel zin in had. Daarnaast gaf het boek mij een soort fictieve boswandeling, iets waar ik in bepaalde periodes altijd erg veel behoefte aan heb. Zo’n boswandeling geeft mij de ruimte om mijn hoofd leeg te maken en mijn gedachten te ordenen. Dit boek wist precies hetzelfde te realiseren. Alleen daarom al; dankje.

winkpoppymidnight4

Wink Poppy en Midnight is geen gemakkelijk boek. Het zit vol diepere lagen, plottwist en taalspelletjes. Het wist mij te betoveren en mee te trekken. De personages veranderen van schimmen in levensechte tieners die zich vervelen omdat het vakantie is. Binnen een aantal pagina’s was ik verliefd op de mysterie, de taal en bovenal de sfeer. En die sfeer heeft een hoog WTF-gehalte.

Maar daar hou ik van. Want ik lees zo ontzettend veel; er zijn relatief gezien maar weinig boeken die mij echt qua plottwisten te verrassen. Veel logische plotlijnen in Young Adult heb ik ondertussen ervaren en ik herken ze dan ook snel. Dat is prima, maar hoe tof is het dan als er opeens een boek komt dat je voorspellingen helemaal de andere kant om weet te slaan. Het is namelijk een boek waarin er gespeeld wordt met de grijsheid van de mensheid; niemand is helemaal held of helemaal schurk. Dit boek speelt met je conclusies. Denk je op het ene moment uitgevogeld te hebben wie welke rol heeft, dan zorgt April er weer voor dat alle pionnen van tafel worden geveegd. En dat is knap.

winkpoppymidnight3

Veel lezers hebben problemen met de personages. Ik vond ze heel erg goed neergezet; hun motieven lijken op eerste oog heel duidelijk. De een is onschuldig, de ander een bitch en de ander raar. Maar het is alsof alles in een hoge hoed wordt gegooid en eens flink door de war gegooid. En ik hou natuurlijk van de gekkigheden waar Wink en haar familie zich mee bezig houden. Daarnaast overschreed het soms bepaalde grenzen, wat ik erg verfrissend vind in het Young Adult aanbod.

winkpoppymidnight2

Achteraf voelde ik me een beetje vreemd. Alsof ik wilde huilen. Dit boek heeft namelijk niet echt een happy ending. Het voelt alsof er meer zou moeten zijn, maar dat krijg je niet. Lieve mensen, dat vind ik zelf alleen maar een toegevoegde waarde (aan het WTF gehalte).

Wink Poppy en Midnight heeft een unieke sfeer die het grote complot alleen maar mysterieuzer maakte.

De schrijfstijl is fantastisch, alles is verwarrend, maar wauw, wat wist Wink Poppy en Midnight met me te spelen! Dit boek had me in zijn greep en liet me maar niet los. Het is creepy, verwrongen en een groot betoverend mysterie. Die plottwisten? Briljant. Ik had nooit verwacht dat zoveel vreemdheid mij zou enthousiast kon maken.

winkpoppymidnight6

PS. En wat is dit boek fotogeniek!

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Wink Poppy en Midnight – April Genevieve Tucholke

  1. Ik was dus zo’n figuur dat dit boek helemaal niks vond xD Sorry, haha. De personages wisten me niet te pakken en de sfeer kwam gewoon niet binnen. Plus al die tussenliggende lagen die je zelf moet ontdekken waar ik op dit moment echt ff niet aan kan denken… Nee, helaas. Dit boek is niet voor mij geschikt, hihi.

    • Ik kan me voorstellen dat als je daar geen zin in hebt, dit boek helemaal niks is. Het is niet bepaald een boekje voor even snel tussendoor zonder na te hoeven denken.

  2. Het lijkt me zo’n tof boek! Ik ben ook van mening dat je, ondanks meningen van anderen, blanco het boek in moet gaan. Het gaat uiteindelijk toch om je eigen ervaring en niet die van anderen. Fijn dat je er zo van genoten hebt!

  3. Jet

    Dit boek lijkt me best wel awesome! Op Engelse blogs las ik inderdaad ook al wel dat het nogal vreemd was, maar soms hou ik daar ook wel van…. Ik ga het zeker eens proberen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.