Talent & Kristal (Lentagon #3) – Kelly van der Laan

Geplaatst op 10 september 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Talent & Kristal (Lentagon #3) – Kelly van der LaanTalent & Kristal door Kelly van der Laan
Ook door deze auteur: Stof & Schitteringen
Serie: Lentagon #3
Andere boeken in deze serie: Bloed & Scherven
Uitgever: Zilverbron | Augustus 2016
Genres: Sciencefiction, Fantasy
Aantal pagina's: 409
ISBN: 9789463080514
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Na hun vlucht uit Jediah duiken Joy, Seamon, Sirka en Valeria onder in Surral, aan de andere kant van de wereld.
Het verleden laat hen echter niet met rust. Het politieke klimaat in Parsia heeft inmiddels de leefsituatie voor hooggetalenteerden binnen de landsgrenzen onmogelijk gemaakt. De terroristische organisatie waar Seamon vroeger banden mee had, de Jonge Radicalen, vraagt hen om hun hulp bij de revolutie die zij voor ogen hebben.
Teruggaan naar Parsia betekent dat ze zich weer in gevaar en verderf moeten storten, maar Seamon vindt dat ze moeten helpen om hun land te redden van het huidige bewind; tot die tijd zullen ze nergens veilig zijn.
Misschien moeten ze de situatie maar onder ogen komen en eindelijk eens echt terugvechten tegen alles wat hen achtervolgt. Maar hoe ver moeten ze gaan om dat doel te bereiken?
En willen ze dat wel, als Joy droomt over het einde van de wereld?

Hoewel de Lentagon serie van Kelly van der Laan oorspronkelijk een duologie zou worden, vond ik het stiekem wel fijn dat er een derde deel kwam. Zo hoefde ik immers geen afscheid te nemen van de bijzondere wereld waarin magie en wetenschap met elkaar vermengd zijn. Rond Castlefest verscheen Talent & Kristal en ik heb hem in augustus met veel plezier gelezen.

talent3

Talent & Kristal is het verhaal over Seamon. Waar eerder Joy en Sirka hun verhaal mochten vertellen, is hij nu aan de beurt. Dat vond ik eerst best lastig; Seamon is een vrij impulsief persoon en ook nog eens iemand vol woede. Ik wist niet zeker of daarom een boek moest verwachten vol met frustraties. Gelukkig viel dit enorm mee.

Onze helden proberen ondertussen een normaal leven op te bouwen, maar hun verleden blijft het achtervolgen. Vooral als blijkt dat Parsia heeft besloten iedereen met een talent boven de 80 te boeien, komen er velen in opstand. Zo ook de Jonge Radicalen waar Seamon vroeger bij hoorde. Zij vragen hem om hulp bij het opzetten van de revolutie waar iedereen zo om smacht.

Ik hou ontzettend van de rauwe sfeer die Kelly van der Laan keer op keer weer weet over te brengen. Er wordt niet gesmeten met taal om alles mooier te maken. Nee, Kelly laat de personages precies uit de verf komen zoals ze moeten zijn. Als ze zich verbaal willen uitdrukken, dan doen ze dat zoals ieder mens dat zou doen.

Het was fijn om al die verschillende stemmen van de personages opnieuw te ervaren. De gedachten van Seamon aan het begin van elk hoofdstuk vond ik een goede toevoeging, omdat ik een veel beter beeld van hem kreeg. Ja, hij is nog steeds een impulsieve klootzak, maar ik begreep zijn karakter en motieven wel beter.

talent2

Dit boek zit vol verraad en pijn en spanning. Naarmate ik dichter bij het einde kwam, voelde ik me alsof er met elke pagina een extra knoop in mijn darmen werd gelegd. Alsof er een kudde dolle bijen in mijn maag rondvloog. Alsof mijn ingewanden een dik feest inclusief partypillen aan het vieren was. Het was net alsof ik – net als Joy – aan kon voelen dat er iets heftigs aan zat te komen. En daar, toen het zo ontzettend spannend was, brak ik. Alsof ik zelf een glazen bol was. Ik huilde als een baby. En dan weet ik dat ik een goed boek te pakken heb. Ik wil namelijk het allerliefst emotioneel geraakt worden door een boek, want dan heb ik het gevoel dat ik echt mee(be)leef met de personages.

Talent & Kristal voelt alsof ik als glazen beker van tafel ben gestoten; 10000 stukjes.

Met Talent & Kristal en eigenlijk de hele trilogie, bewijst Kelly van der Laan dat je geen beroemde schrijver uit het buitenland hoeft te zijn om echt goede sciencefiction te publiceren. Zij heeft wetenschap en magie weten te combineren tot een verrassend complete wereld en haar rauwe schrijfstijl maakt het ook nog eens ontzettend realistisch. Joy, Sirka, Seamon en al die anderen; ze werden vrienden (zelf al wilde ik ze in elkaar slaan). Het einde heeft me tot tranen toe geroerd. Bedankt Kelly, dat je me hebt meegenomen naar deze wereld.

talent

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.