Stof & Schitteringen – Kelly van der Laan

Geplaatst op 22 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Stof & Schitteringen – Kelly van der LaanStof & Schitteringen Serie: Stof & Schitteringen #1
| april 2014
Aantal pagina's: 316
ISBN: 9490767573
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De Lentagon; De ultieme fusie tussen wetenschap en magie. Een magische energieversterker, die voorspoed en welvaart had moeten brengen, maar in plaats daarvan een deel van de hoofdstad van Parsia in de as legde.
Omdat iedereen zich ervan bewust is dat dit wonder van technologie in de verkeerde handen een gruwelijk wapen kan zijn, wordt de Lentagon achter slot en grendel opgeborgen. Dan gebeurt het ondenkbare en wordt de Lentagon door een stel terroristen gestolen.

Joy Harting, die zelf niet bijster magisch getalenteerd is, houdt zich niet zo bezig met de politiek rond de Lentagon. Dat verandert, als ze op de snelweg naar Mentorn haar duim opsteekt voor een lift. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd in een wilde klopjacht, met als inzet het krachtigste massavernietigingswapen dat ooit bestaan heeft...

Koop dit boek bij Bol.com

Een tijdje terug kreeg ik van Kelly van der Laan een mailtje: of ik Stof & Schitteringen zou willen recenseren. Het boek sprak me al sinds het is uitgekomen aan, dus ik reageerde meteen vol enthousiasme. Niet veel later lag het boek in de bus en kan ik beginnen. De mysterieuze bol op de voorkant en de pakkende proloog doen je meteen doen afvragen waar dit verhaal heen zal gaan.

Omdat het toch in een andere wereld afspeelt, heb je als lezer eerst dat je de omgeving een beetje moet aftasten. Het speelt zich af in de toekomst en het zou zo maar eens kunnen zijn dat het een toekomstig beeld van onze wereld is. EÊn ding is wel zeker: in deze wereld bestaat magie en magie is een vorm van wetenschap. Die manier van kijken vind ik interessant, omdat het vervormen van energie niet eens zo heel ver van de menselijke verbeelding staat. Bij het woord magie heeft iedereen vaak een beetje een sprookjesidee, maar door er wetenschappelijk naar te kijken voelt het meteen een stuk realistischer.

Wat ik erg lekker vond aan dit boek, is dat het lekker rauw is. Gewoon seks, druks en rock&roll. Niks brave 16 jarige tieners, maar rebelse 20 jarige die hun plaats op de wereld proberen te vinden. Niet willen wetend welke gevolgen hun acties hebben. Dat voelde wel lekker. De personages zijn prettig en passen goed binnen het verhaal. Het feit dat ze ook allemaal hun fouten maken geven het boek een realistischer tintje.

Leuk was ook dat je bij elk hoofdstuk een soort van flashback/uitleg/kijk van een ander personage krijgt. Deze uitleg heb je soms wel nodig om alles uit het verhaal goed te snappen. Ondanks dat er magie en wetenschap in voorkomen, is het niet zo dat de wereld ingewikkeld in elkaar zit. Het is gewoon een wereld zoals hij in de toekomst zou kunnen zijn: met gemakken en ongemakken. Van de politiek krijg je niet veel mee, wat alleen maar beter is. Wel vraag je je af in hoeverre de terroristen verandering willen zien. Zo enorm groot lijkt de haat jegens magie immers niet: volgens mij heeft iedereen wel wat talent.

Hoewel ik nergens in het boek echt verrast werd door de gebeurtenissen, zitten er wel voldoende wendingen in de plot om je als lezer scherp te houden. Het leest gemakkelijk weg en het feit dat de personages iets ouder zijn, is een verademing. De leeftijd ligt namelijk net iets boven de gemiddelde YA heldin, wat eigenlijk ook meer mogelijkheden biedt. Dit maakt het kloppend, maar alsnog heel erg leuk voor iedereen die ook van Young Adult houdt.

Kortom: Stof & Schitteringen is een boek vol spanning en wervelende gebeurtenissen in een wereld die verweven is met magie en technologie. Kelly schrijft lekker en Zilverbron heeft er goed aan gedaan dit boek uit te geven.

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Stof & Schitteringen – Kelly van der Laan

  1. Ik heb ‘m ook net uit en ik was net als jou enthousiast! 🙂 Alleen was die sex drugs & rock’n’roll dan ietsje minder voor mij 😀 (Jah, ik ben een wussy). Maar wat je zegt over leuk voor YA-fans en toch volwassener is wel helemaal juist. En idd, lekker spannend boek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.