Hoe het met mijn leesuitdaging van 2017 gaat

Geplaatst op 20 maart 2017 door Emmy in Boeken, Persoonlijk / 15 Comments

De eerste drie maanden van het jaar zitten er alweer bijna op (slik!) en het leek me een goed moment om even te kijken hoe het gaat met de leesdoelen die ik begin dit jaar opstelde. Ik heb namelijk alweer aardig wat boeken gelezen en ik moet zeggen dat het met de leesuitdaging van 2017 ook wel aardig gaat. Behalve die TBR dan. Dat blijft volgens mij altijd wel een dingetje.

Goodreads reading challenge: 200

Ik heb mijn goodreads reading challenge dit jaar op 200 gezet. Dit lijkt laag in vergelijking met de hoeveelheid boeken die ik (zonder herlezen meegerekend) las in 2016 (256) en 2015 (297), maar ik wil mezelf niet teveel druk opleggen. Nu scheelt het dat het sinds dit jaar mogelijk is om te herlezen op goodreads, dit zal veel boeken schelen. Op het moment van schrijven (15 maart) heb ik precies 50 boeken gelezen en ben ik dus officieel op 25% terwijl we nog niet op een kwart van het jaar zitten. Dit gaat dus lekker! Nu ga ik in de zomer wel meer werken en heb ik dit jaar meer last van leesdips, maar het komt vast goed.

Ook had ik het doel om mijn goodreads TBR lijst terug te brengen naar 450. Dit is gelukt! Ik heb namelijk eens kritisch naar alle boeken gekeken en er heel veel weggehaald. Ik zit nu rond de 417 boeken op mijn TBR op goodreads. Beter dan 500+!

Recensie-exemplaren enzo

Een van de voornemens die ik dit jaar ook had was minder recensie-exemplaren aannemen en me meer focussen op mijn eigen boeken. Nu kijk ik kritischer naar de boeken waar ik ja tegen zeg, maar het kan kritischer. Ik wil mijn TBR immers slopen. Er komen echter zo veel toffe boeken uit! Wel probeer ik te kijken naar welke boeken ik echt wil lezen (en in mijn kast wil). Als dit niet het geval is, dan leen ik het boek liever van een andere blogger of bij de bibliotheek. Want de bibliotheek is top en zo help ik auteurs en uitgevers ook.

Qua boeken kopen heb ik mezelf behoorlijk ingehouden. Geloof ik?

Het tackelen van mijn TBR

Mijn voornaamste doel van mijn leesuitdaging was mijn eigen TBR inkorten. Ik had zo veel boeken liggen… En dat wil ik in ieder geval bijhouden.

Dat blijkt moeilijker dan ik dacht… Ik begon met 125 en dit is ongeveer gelijk gebleven. Ik ga er niet overheen, dat dan weer niet.. Maar terugbrengen naar de 100 is nog niet gelukt. Wel heb ik er een aantal boeken uitgehaald; boeken die ik ooit heb gekregen en waarschijnlijk nooit ga lezen. Het klinkt misschien als valsspelen, maar het past goed bij mijn voornemen van a. minder stress, en b. meer lezen wat ik zelf wil. Ook hebben leesdipjes ervoor gezorgd dat ik minder veel heb gelezen. Komt goed! Op naar de 100!

Afwisselen

Het afwisselen gaat wel heel goed. Ik heb veel boeken op een speciaal kastje staan en dat is echt een mix tussen eigen boeken, gekregen boeken en recensie-exemplaren. Ik kies op het moment wat ik wil lezen en hou mezelf niet zo vast aan ‘dit moet ik nu lezen’. Ik kies boeken op ‘daar heb ik zin in’, en dat gaat lekker en past goed bij mijn leesuitdaging van dit jaar.

De Grannie-lijst

Tevens hebben wij met een groepje de Grannie-lijst opgesteld. Deze naam is zo bedacht omdat wij ons een beetje de Grannies van de sleepover voelde (op een positieve manier!) en op dat moment – oke, in het bubbelbad – besloten om met z’n allen die TBR van ons aan te gaan pakken. Esmee heeft toen een hele toffe lijst opgesteld. Hoe gaat het met mijn lijst?

De Grannie’s gaan het volgende lezen:
Een boek met een blauwe cover – Wat jij niet ziet
– Een gekregen boek
– Een klassieker voor kinderen
– Een serie uitlezen – dawn study
– Een boek met meer dan 400 pagina’s – a conjuring of light (666 pagina’s)
– Een vertaald boek
– Een boek van een Nederlandse auteur
– Een aanrader van een vriend/in
– Een recensie exemplaar/ARC
– Een boek uit een boekenbox – duizend hoog
– Een boek met minder dan 250 pagina’s – pindakaas en sushi
– Grannies pick
– Een gewonnen boek
Gebaseerd op een sprookje –  the shadow queen
– Een gehypet boek – carve the mark

Natuurlijk kan ik stiekem al meer afstrepen, maar ik wil de rest van het jaar nog wat te doen hebben.

Ik hoop dat jullie dit stuk over mijn leesuitdaging een leuk overzicht vonden. Willen jullie in juli weer een overzicht lezen? Laat het me weten in de reacties!

Tags:

Divider

15 responses to “Hoe het met mijn leesuitdaging van 2017 gaat

 1. Het blijft toch altijd bijzonder hoeveel boeken jij weg leest. Voor mijn doen ben ik met 15 boeken dit jaar al enorm ver. Als jij je al een Grannie noemt, wat moet ik dan wel niet zijn, help!!! Op de een of andere manier spreekt de cover van Pindakaas en Sushi me heel erg aan. Geen idee waar het overgaat, maar hij ziet er gewoon gaaf uit!

 2. Die van mij gaat echt dramatisch slecht. Heb echt een enorme Leesdip. Maar misschien gast het nu naar de bevalling beter. Jij ben in ieder geval goed bezig!

 3. Gaia

  Leuk om een overzicht te lezen van hoe het met je leesuitdaging gaat :). Ik heb dit jaar (op het moment van schrijven) 48 boeken gelezen, als dat zo doorzet zal ik ook ongeveer rond de 200 uitkomen. Ik zou in juni best nog wel zo’n overzicht willen lezen!

 4. Chardonay

  Ik had een leesdip, gelukkig sinds donderdag weer aan het lezen. Zit nu op 17 boeken. Ik heb wel vals gespeeld door boeken van nog geen 100 blz te lezen, zoals opgesloten en Gunnar skale. Nu hopen dat ik niet weer een leesdip krijg. Ik wil dit jaar minimaal 60 boeken lezen. Vorig jaar waren het er veel meer, maar nu werk ik 40 uur per week, dus uit voorzorg maar op 60 gezet haha

 5. Leen

  Jeetje wat een hoeveelheid. Oeken kan jij op korte tijd toch lezen ?
  Ik heb er welgeteld 7 uitgelezen van de 52 die ik als doel stelde.
  Ik had begin dit jaar enorm last van m’n ogen waardoor ik een 2 weken niet kn lezen maar toch… Zelfs daarna gaat het lezen maar stroef. Het helpt natuurlijk niet dat mijn huidige Literaire Thriller (Dagboek uit de rivier – Frederik Baas) totaal niets aan thriller-gehalte heeft, dit geeft echt een domper op het lezen ervan want verheugde mij op dat thriller-aspect. Het leesfragment gaf me wel een heel andere indruk… Maar aangezien het om een gekregen exemplaar gaat voor de hebbanbuzz moet ik die wel eerst uit lezen. Al zou ik het liever wegleggen en gewoon opnieuw lezen als ik in de mood ben voor een Literair Avontuur verhaal. Daardoor vraag ik me nu wel af wat een blogger doet met rescensie-boeken. Is er dan een deadline? Of plannen jullie dat in wanneer het jullie uit komt?

  • Hoewel ik vroeger wel graag binnen x aantal weken een recensie geplaatst wilde hebben, heb ik dit een beetje losgelaten. Het leverde stress op, en dat terwijl ik zo veel kan lezen! Ik probeer recensie-exemplaren wel voorrang te geven op mijn eigen boeken, maar ik wil het boek wel lezen als ik in de juiste mood ben.

 6. Andrea

  Wow, wat goed. Al een kwart van je challenge! Zodra ik me een doel stel om 1 boek uit te lezen in een week, gaat het al mis. Lol. Juist dat doelen stellen werkt niet met lezen bij mij, lijkt het wel. Dus ik lees gewoon zoals het me uitkomt. Mijn deadline is vaak de inleverdatum bij de bieb 🙂 Maar daardoor kom ik ook weer niet toe aan de boeken die heb gekocht. De laatste tijd moet ik me echt dwingen om geen boeken uit de bieb mee te nemen. Eerst een boek van mijn TBR lezen!
  Ik zal je update in juli graag weer te lezen.

 7. Henrieke

  Ik lees graag nog eens een deel!

  Mijn leesdoel is de honderd boeken en stiekem dacht ik al richting de tweehonderd, om voor één keertje te doen. Toen sloeg de leesdip toe en ik kom er niet lekker doorheen. Het had in ieder geval te maken met de Hebban around the world waarvoor ik wat boeken buiten mijn straatje las. Daar ben ik dus echt mee gestopt want het is het niet waard. Maar heb nog niet mijn plezier in het lezen helemaal teruggevonden..

  Ik ga dus maar even voor jouw advies, elk boek is er een. 😉

 8. Ik zit al maanden in een leesdip en kom er maar niet uit. Verschrikkelijk! Toch voel ik me na het lezen van dit artikel weer een beetje kriebelig; ik heb zin om te lezen, yes! (Alleen tentamenweek nu dus geen tijd, lekkere timing haha)

 9. Helemaal op schema dus. Goed bezig Emmy! Net als jij probeer ik mijn tbr wat in te korten. Deels door minder recensieboeken te aanvaarden, deels door nog kritischer te zijn in welke boeken ik echt wil hebben ipv enkel lezen. Ik denk alleen dat het een project van lange duur zal worden vermits ik het aantal ongelezen boeken tot nu toe maar heb kunnen terugbrengen van 134 naar 126

 10. Thea

  Wauw wat een aantal! Ik wil er dit jaar 76 en heb net boek 23 dichtgeslagen, ik loop dus wel voor maar wil nog een boek in het deens lezen en dat kost heel veel meer tijd dan gewoon in het nederlands, ik moet dus ook wel voorlopen als ik mijn doelstelling wil halen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.