Wat jij niet ziet – Eric Lindstrom

Geplaatst op 10 maart 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Wat jij niet ziet – Eric LindstromWat jij niet ziet door Eric Lindstrom
Uitgever: Gottmer | September 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789025765354
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Parker Grant is blind, maar dat weerhoudt haar er niet van om dwars door mensen heen te kijken. Ze heeft een paar duidelijke regels in het leven geroepen. De belangrijkste: maak geen misbruik van haar blindheid. Verraad is onvergeeflijk – een tweede kans krijg je niet.
Als haar oude crush Scott Kilpatrick plotseling op haar nieuwe school opduikt, kan Parker maar op één manier reageren: hem ijskoud negeren. Ze heeft al genoeg op haar bordje, zoals keihard trainen voor het hardloopteam en zichzelf belonen met een gouden ster voor elke dag dat ze niet om haar vaders dood heeft gehuild. Maar het verleden ontwijken blijkt onmogelijk, en hoe meer Parker leert over wat er écht gebeurd is – zowel met Scott als met haar vader – hoe meer ze zich afvraagt of de dingen wel altijd zijn zoals ze lijken.
'Wat jij niet ziet' werpt licht op de blinde vlekken die we allemaal hebben in het leven, of we nu visueel gehandicapt zijn of niet.

Contemporary boeken, oftewel boeken die zich afspelen in deze tijd en in deze wereld, die pak ik uit mezelf niet heel snel op. Ik verlies mezelf liever in werelden waarin magie tot uiting komt, of waar er iets bovennatuurlijks aan de gang is. Toch is het een heel populair genre en daarom verschijnen er volop YA’s over gewone en heel bijzondere tieners. Wat jij niet ziet van Eric Lindstrom is ook zo’n boek. Ik ontving het geheel onverwachts van Uitgeverij Gottmer en onlangs kwam ik er eindelijk aan toe om het te gaan lezen.

Wat jij niet ziet gaat over Parker. Parker is door een tragisch ongeluk blind geworden en nu haar vader ook is overleden, is haar tante met haar gezin in haar huis komen wonen, zodat Parker niet in een nieuwe omgeving hoeft te wonen. Het blinde meisje heeft zichzelf namelijk prima aangepast, deels met behulp van een aantal regels. Breek je die regels, dan ben je haar vertrouwen voor altijd kwijt. Maar wat als alles wat je geloofd hebt niet waar blijkt te zijn?

Ik moet zeggen dat het begin van Wat jij niet ziet me aardig wist te verrassen. Ik vond Parker een prettig personage dat niet opgaf, onlangs haar beperkingen. Ook wisten de dialogen me mee te trekken; de tieners spraken echt als tieners en dit voelde heel puur aan. En bijtijds. Ik kon me helemaal voorstellen dat tieners op een middelbare school ook dit soort teksten uit zou kramen. En dat vind ik fijn; niets is frustrerender dan volwassenen die schrijven alsof ze weten hoe tieners spreken, maar de plank volledig misslaan.

Vooral Parker wist mij volledig te overtuigen. Haar sarcasme en toon bevielen me enorm. Ik kan me heel goed voorstellen dat zij helemaal niet behandeld wil worden alsof ze hulpeloos is. Want dat is ze niet; ze weet zich prima te redden. Ik begon van haar te houden en eigenlijk boeide het me niet zo meer dat het boek geen fantastisch sterk plot heeft.

De plot focust zich meer op de ontwikkeling die Parker doormaakt over het leren kennen van zichzelf, dan dat er een groot probleem opgelost moet worden. Dit vind ik leuk voor een keertje, maar ik weet dat ik daardoor het boek niet snel opnieuw zal lezen. Toch heb ik wel genoten van het boek (al moest ik het even onderbreken door een misdruk).

Op zoek naar een eigentijdse young adult over blindheid? Dan is Wat jij niet ziet het boek wat je zoekt.

Wat jij niet ziet is een mooi hedendaags verhaal over een tiener die heel normaal is, ondanks het feit dat ze niet kan zien. Parker bewijst dat een visuele beperking je niet zal beperken in het genieten van het leven, de liefde en de prachtige wereld waarin wij leven.

Bewaren

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Wat jij niet ziet – Eric Lindstrom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.