Duizend hoog – Katharine McGee

Geplaatst op 8 februari 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Duizend hoog – Katharine McGeeDuizend hoog door Katharine McGee
Ook door deze auteur: American Royals
Uitgever: Moon | November 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789048827589
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Een duizend-verdiepingen-tellende toren die zich uitstrekt tot ver boven de wolken. Een schitterende blik op de toekomst waarin alles mogelijk is.

Welkom in Manhattan, New York, 2118.

Het smetteloze uiterlijk van LEDA COLE verbergt een geheime verslaving aan drugs die ze nooit had moeten proberen en aan een jongen die ze nooit had mogen aanraken.

ERIS DODD-RADSONs heerlijke, zorgeloze leventje stort in wanneer ze geconfronteerd wordt met een vreselijk verraad.

Door haar baantje op een van de hoogste verdiepingen raakt RYLIN MYERS verzeild in een wereld – en een liefde – die ze zich nooit had kunnen voorstellen… maar kan ze haar oude leven nog wel trouw blijven?

WATT BAKRADI is een techgenie met een groot geheim: hij weet alles van iedereen. Maar wanneer hij wordt ingehuurd om iemand te bespioneren voor een meisje van boven in de Toren, raakt hij verstrikt in een web van leugens.

En boven iedereen op de duizendste verdieping woont AVERY FULLER, het meisje dat genetisch perfect ontworpen is. Ze lijkt alles te hebben, maar wordt gekweld door het enige dat ze nooit zal kunnen bezitten.

Temidden van adembenemende innovatie en high tech luxe, proberen vijf tieners hun plek te veroveren op de top van de wereld. Maar wanneer je zo hoog bent, kan je heel diep vallen…

Een van de meest besproken boeken van eind 2016 was naar mijn beleving Duizend hoog. Het boek zat in de Celebrate Books box en zou perfect passen bij liefhebbers van glitter & glamour en series als Pretty Little Liars en Gossip Girl. Nu kijk ik beide series niet, maar hou ik wel van een futuristische werelden, dus ik was enorm benieuwd.

Duizend hoog gaat over een aantal tieners die verspreid over de toren leven. Een paar leven er laag en een paar leven er hoog; heel hoog. En op een of andere manier worden hun levens met elkaar verbonden. De drama begint. De hoge meiden hebben hun eigen problemen; drugs, familie en liefde en degene onder hen worden meegesleurd in alle dramatiek. Langzaam leven we toe naar de ontknoping op de vraag wie er helemaal vanaf de bovenste verdieping naar beneden dondert.

Misschien kan je aan mijn toon al lezen dat dit boek het niet helemaal voor mij is. Duizend hoog bevat een dramatiek waar ik niet niet zo veel mee kan. Zo nu en dan geniet ik heus wel van intriges, maar ik vond het nu zo ontzettend oppervlakkig. Misschien was het gewoon niet het moment om dit boek te lezen tijdens de readathon. Ik had verwacht dat ik er heel snel doorheen zou vliegen, maar in werkelijkheid deed ik er heel erg lang over. Dit boek had ik onderweg moeten lezen, en niet thuis op de bank.

Bijzonder hoe een moment kan bepalen hoe een boek op je overkomt. Op dit moment wist het verhaal me niet helemaal te trekken. Ik had verwacht dat de drama allemaal wat heftiger zou zijn, maar ik vond het een beetje tam en voorspelbaar. Ik wist al vrij snel wie het zou zijn die de dodelijke val zou maken en ook ongeveer hoe het zou gaan. Wat ik meer had gehoopt is om te zien hoe de lagere klasse zich echt kon opwerken. Wat dat betreft vond ik Eris’ en Rylins verhaallijnen het meest interessant. Ik keek er naar uit om er meer over te lezen.

De andere personages deden me wat minder. Sommige stukken vond ik echt wel interessant, maar hadden van mij nog meer uitgediept mogen worden. Bijvoorbeeld de hysterie van Leda. Ook kreeg ik best wel een moeilijk beeld over het leven buiten de toren. In de toren heb je straten en ze gaan soms een soort van naar buiten, maar alles is ook in de toren. Ik kreeg het plaatje gewoon niet helemaal rond. Daarnaast leek het futuristische aspect soms vooral een hulpmiddel om bepaalde gebeurtenissen waar te kunnen maken, dan dat het echt een onderdeel van het verhaal was. Jammer.

De proloog van Duizend hoog intrigeerde me enorm, maar de uitwerking wist mij niet helemaal te raken.

Ik moet helaas concluderen dat Duizend hoog niet mijn type boek is. De drama en intriges deden me weinig en veel van de gedachten van de personages vond ik maar overdreven en oppervlakkig. Ik zag mijlenver aankomen wie er naar beneden zou vallen en waarom Avery zo perfect is? Daar zag ik weinig toegevoegde waarde aan. Voor mij was het een grote neppe vertoningen en daar hou ik niet zo van. Geef mij maar echte passie. Daarnaast vond ik het boek vrij langzaam lezen, maar dat kan ook aan het moment van lezen liggen.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Duizend hoog – Katharine McGee

  1. Eigenlijk is het wel verfrissend om eens een minder bejubelende recensie te lezen. Zelf zit ik al heel lang te dubben of ik hem ga halen of niet. Aan de ene kant spreekt hij me erg aan en aan de andere kant ben ik nu al een aantal maal teleurgesteld na een overlading van positieve recensie en dan vergeten mijn eigen smaak mee te nemen tijdens de aanschaf.

  2. Mij deed het ook niet zo veel. Leda werkte me ongelofelijk op de zenuwen en ik vond eigenlijk alleen Eris als personage echt aardig. Het was allemaal vrij overdramatisch voor wat er uiteindelijk gebeurde… Ik had graag meer scifi gezien en wat minder gossip girl, maar dat was denk ik niet wat de schrijfster wilde overbrengen. Ik was dus blijkbaar ook niet de target audience 😉

  3. Sandy van der Kolk

    Ik vind het altijd grappig dat “je” het dan altijd vind dat het aan jou ligt/ aan het moment van lezen, vooral als het zo’n boek is als dit die al best wel veel lovende kritieken heeft gekregen. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Zelf twijfelde ik over dit boek maar dankzij jouw stukje weet ik dat ik ‘m kan schrappen, dat ik waarschijnlijk hetzelfde heb als jij. Thanx voor jouw eerlijke beoordeling!

  4. Ik had eerlijk gezegd totaal niet verwacht dat ik van dit boek zou genieten – ik ben ook echt geen fan van Gossip Girl en Pretty Little Liars – maar bij mij viel het verhaal in goede aarde. Ik zag ook echt niet aankomen wie van de toren zou vallen, dus dan is het denk ik ook leuker XD ik weet niet hoeveel boeken ik in deze serie ga ‘volhouden’, maar voor een keer vond ik al dat drama eigenlijk wel tof!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.