Mijn leesuitdaging voor 2017

Geplaatst op 1 januari 2017 door Emmy in Boeken, TBR / 20 Comments

Gelukkige nieuwjaar allemaal! Vandaag begint 2017 echt en dat betekent dat er ook weer een nieuwe reading challenge van start gaat. Vandaag wil ik jullie heel erg graag vertellen wat mijn leesuitdaging voor 2017 gaat zijn en hoe ik dit aan wil gaan pakken. Ik ben namelijk heel wat van plan en heb besloten in 2017 de boel ietsje anders aan te pakken.

Zelfs van deze TBR foto van maanden terug heb ik zeker nog niet alles gelezen. Oeps.

Goodreads Reading Challenge

Ik ga mijn 2017 Goodreads Reading Challenge instellen op 200. Dit is veel lager dan afgelopen twee jaar en daar heb ik verschillende argumenten voor.

 1. Ik weet niet in hoeverre ik het hele jaar baantechnisch in ga vullen. Misschien verandert er het een en ander en dan voel ik alleen maar stress om die stomme challenge te halen.
 2. Afgelopen jaar heb ik best wel wat herlezen en die telt Goodreads niet mee. Ik heb nog wat boeken staan die ik al eerder in een andere taal heb gelezen, dus ik ga hetzelfde probleem weer tegenkomen. Afgelopen jaar merkte ik dat ik daardoor best wel achter kwam te liggen en veel moeite moest doen om mijn Goodreads Challenge te halen, terwijl ik er in werkelijkheid al overheen was! (Ik schrijf mijn gelezen boeken nog altijd op in een apart schriftje).
 3. Er liggen nog heel wat dikke boeken klaar.
 4. Ik wil minder stress ervaren. Ik ga er liever heel erg overheen, dan dat ik me gehaast ga voelen.

Daarnaast wil ik mijn TBR op goodreads terugbrengen naar minimaal 450. Het is nu 500+

Recensie-exemplaren, nieuwe boeken en de bibliotheek

Elke week krijg ik behoorlijk wat boeken binnen; boeken die ik krijg voor mijn blog, boeken die ik zelf koop, cadeautjes of ik leen er weer een zooitje bij de bieb. In de meeste gevallen zijn dit boeken die ik echt heel graag wil lezen, maar soms ook helemaal niet. In 2017 wil ik me dan ook veel meer focussen op de boeken die ik nog heb staan. Ik wil zelf minder grote aankopen doen (met uitzondering als ik in maart en juli naar Londen ga), zodat ik die gigantische TBR kan tackelen. Ook wil ik meer boeken die ik ‘wel eens wil lezen’, bij de bibliotheek lenen. Ik loop namelijk tegen het feit aan dat mijn kasten behoorlijk vol raken. Het is dan ook de kunst om er ook dit jaar weer een aantal weg te doen.

TBR tackelen

Van de 900+ boeken in mijn kasten heb ik er nu ongeveer 125 nog niet gelezen. Samen met Esmee en Thyrze heb ik afgesproken dat we onze ongelezen boeken aan gaan pakken. Ter voorbereiding heb ik mijn excelbestand met boeken erbij gepakt en een extra bestand gemaakt. In deze lijst staan al mijn ongelezen boeken en staat er ook bij of het aangevraagde recensie-exemplaren zijn, of ik ze spontaan het gekregen of dat het echt mijn boek is. Dit gaat mij helpen om het overzicht te houden en om mijn TBR zichtbaar aan te pakken. Zo heb ik tussen de 10 en de 15 recensie-exemplaren liggen, nog een stuk of 20 gekregen boeken en de rest is allemaal van mezelf. Zonde dat ik er niet goed aan toekom, toch? Ik heb dankzij dit bestand wat doelen gesteld.

 • Stap 1: TBR terugbrengen naar de 100
 • Stap 2: TBR terugbrengen naar de 75 (dit zou zo mooi zijn!)
 • Stap 3: TBR terugbrengen naar de 50 (dit is natuurlijk de droom!)

Verder kan ik denk ik niet, want ik heb niet van alle boeken de juiste delen liggen. Of het zijn boeken die me al wat minder aanspreken. Ik heb er een tijdje terug heel wat uitgehaald en als ik een boek nu weer een jaar laat liggen, dan ga ik er afscheid van nemen.

Ik denk ook niet dat ik onder de 50 kan komen vanwege a. nieuwe boeken die er bij zullen komen en b. ik lees dan wel veel, maar niet ZO veel.

Engels en Nederlands

Eerst bedacht ik me dat ik in een bepaald ritme zou gaan lezen: recensie-exemplaar, gekregen en dan eigen. Maar de verhoudingen kloppen niet en ik vind dat je moet lezen voor je plezier. Daarnaast zou ik dan ook mijn Engelse en Nederlandse boeken op een of andere manier moeten gaan verwerken in datzelfde ritme. Ik had helemaal geen zin in al die moeite. Ik wil gewoon lekker lezen! Of dit nou Engels of Nederlands is.

Uiteraard ga ik – zodra ik weet dat een bepaald boek zal verschijnen in het Nederlands – weer op de Nederlandse versie wachten. Veel van mijn eigen boeken zijn Engels, dus tijdens het wachten heb ik altijd wel wat leesvoer klaarstaan. En volgens mij zijn dit heel veel toffe boeken.

Ik noemde de grote aankopen al eerder; in maart en juli ga ik weer naar Londen en zeker met YALC kan ik mezelf nooit zo goed inhouden. Dat hoeft ook niet, mits ik me het rest van het jaar een beeeeeetje in toon kan houden. Dat komt vast goed, want ik wil vooral lekker mijn ongelezen planken aanpakken. Er staan zoooo veel boeken tussen waar ik om sta te springen. Het komt vast helemaal goed.

Let’s do this!

Kortom: dit jaar ga ik veel meer op mijn eigen smaak lezen. Mijn eigen boeken, boeken die ik zelf uitzoek bij de bibliotheek en boeken die ik echt heel graag wel recenseren. Heel lang heb ik het gevoel gehad dat ik alle YA’s die in Nederland verschenen ‘moest’ lezen van mezelf. Dat wil ik niet meer. Ik heb zo veel boeken gelezen die ik zelf nooit zou uitzoeken en soms was dat echt een verrassing en soms werd ik er niet blij van. Ik wil een blij leesjaar. Kom maar op met die TBR!

Voor nu neem ik een weekje vrij van mijn blog. Ik ben uiteraard gewoon te bereiken via social media, mijn mail en via andere wegen. Maar hier blijft het even een weekje stil. Ik vind dat ik dit wel even heb verdiend. Ennuh, ik heb ook gewoon heel veel zin om mijn leesjaar heel goed te gaan beginnen!

Wat is jouw leesdoel voor komend jaar? En vinden jullie het leuk als ik je op de hoogte hou van mijn reading challenge?

Bewaren

Tags: ,

Divider

20 responses to “Mijn leesuitdaging voor 2017

 1. Goed plan! Ik wilde eerst afwisselen, maar nu vind ik het doel ‘lezen voor plezier en uitkiezen wat op dat moment bij mij past’ een veel beter doel.

 2. Geniet lekker van je weekje vrij Emmy, je hebt het met dan verdiend na alle tijd en moeite die je hebt gestoken in je blog en ÊÊn wederom epische BAK-maand. Mooie doelen heb je voor jezelf gesteld. Ik hoop dit jaar ook mijn TBR eens flink aan te pakken ?

  Natuurlijk ook een heel gelukkig nieuwjaar gewenst!!

 3. Geniet van je weekje vrij. En je hebt gelijk hoor! Lezen moet vooral fun blijven. Om die reden ga ik mijn reading challenge dit jaar om lager instellen.

 4. Tamara

  Hoi Emmy, sinds een tijdje volg ik je op social media en je blog en ik lees je updates met veel plezier! Ik ben erg benieuwd naar je reading challenge, dus ja, hou me alsjeblieft op de hoogte! Ik wens je een fijne blogvrije week en kijk nu al uit naar je volgende posts 🙂

 5. Als eerste natuurlijk, de beste wensen voor 2017. Zelf ga ik waarschijnlijk een deze maanden een veel grotere boekenkast kopen, yes, en ben begonnen met mijn boeken in dozen te sorteren van geleden en tbr. Ik schrok me werkelijk door hoeveel tbr ik heb en zelfs compleet vergeten boeken. Nu mag ik minimaal 2 maanden geen boeken kopen. Kijken of dat me lukt.

 6. Heel veel succes! Het is ook belangrijk om je eigen boeken te lezen die je graag leest. Want dan ervaar je waarom je zo graag leest. Tenminste, dat heb ik toch altijd. Succes met je doel en je TBR is gigantisch. Soms denk ik dat mijn TBR-lijst op Goodreads groot is, tot ik de jou zie haha. En veel plezier met je blogvrije week! Het zal je goed doen, dat weet ik zeker

 7. Beste wensen Emmy 🙂
  Geniet lekker van je weekje vrij! Lezen moet inderdaad leuk blijven. Ik las in 2016 90 boeken en het was echt bikkelen de laatste weken. Ik ga dit jaar voor 85 boeken. Haalbaarder en wat minder druk op de ketel.

 8. Victoria

  Gelukkig Nieuwjaar Emmy!
  Ik zou het zeker leuk vinden om op de hoogte te blijven van je Reading Challenge. Ik probeer zelf ook altijd mijn al gelezen boeken en te lezen boeken op een bepaalde manier bij te houden, maar ik kom er niet goed uit hoe ik dat kan doen. Kun je misschien in een blogpost een keer delen hoe jij dit bijhoudt? Met concrete tips? Of heb je al zo’n blogpost? Ik ben pas sinds kort regelmatig op je site aan het kijken, dus het kan zijn dat ik die blogpost dan gemist heb!

  Geniet in ieder geval van je weekje vrij 🙂

 9. Onze uitdagingen komen deels overeen. Niet qua aantal, maar wel qua instelling. Net als jij wil ik immers vooral meer eigen boeken lezen. Momenteel heb ik geen recensiemateriaal meer in huis. Er zijn er nog enkele (met lichte vertraging) onderweg Ên er zullen er in 2017 ongetwijfeld ook wel weer enkele bijkomen maar ik wil graag wat meer aan mijn eigen collectie toekomen en ga dan ook wat regelmatiger nee zeggen. Daarnaast of eerder daarvoor wil ik bovenal eerst uit die langdradige leesdip geraken. Die sleept echt al maanden aan en ik mis het om volledig te kunnen wegduiken in een boek. Ik weet nog niet goed hoe ik dit moet aanpakken. Minder recenseren Ên volop op het lezen focussen, wat vaker offline proberen te gaan, die schuldgevoelens bij het overdag lezen te lijf gaan, niet alles willen proberen bij te houden van blogs en social media, … het wordt nog even zoek maar ik hoop binnenkort snel een antwoord te vinden.

 10. Ik lees ook teveel boeken die niet op mijn eigen TBR staan… Daar wil ik dit jaar wel verandering in brengen 🙂
  Mijn bijna complete TBR lijst is http://moonplanet.dreamwidth.org/164421.html . In december heb ik nog wel wat extra boeken gekocht/gekregen en er komt nog een bestelling binnen, maar het is een redelijk complete lijst. Eens kijken of ik aan het eind van het jaar minstens de helft af heb kunnen strepen!

 11. Wat een mooie leesdoelen! Ook ik ga dit jaar proberen het aantal ongelezen boeken in mijn kast te verkleinen – net als ik in 2016 probeerde. Toen begon ik het jaar met 97 ongelezen boeken en eindigde ik met 66 ongelezen: dus slechts 30 er af. Dat kwam door het lezen van bibliotheekboeken, het ontvangen van recensie-exemplaren en het herlezen van veel boeken uit mijn kast, dan schiet het alsnog niet op 😛 ik kocht wel maar 10 boeken in het hele jaar, daar was ik dan wel weer trots op ^^

  Ik wens je veel succes met het behalen van je leesdoelen! En natuurlijk ook alle goeds voor 2017, dat het een jaar vol geluk, gezondheid, liefde, mooie boeken en nieuwe kansen mag worden 😀

 12. Lisa Naus

  Hey Emmy!

  Ik ben eigenlijk een stille volger dus voor mij is een van de voornemens meer reageren op blogs die ik leuk vind, dus alvast bij deze. Ik lees je blog altijd erg graag, ook je eerlijke mening kan ik wel waarderen. Mooie doelen heb je opgesteld en zeker haalbaar, heel veel succes er mee en geniet van je weekje vrij, dat heb je wel verdiend!

 13. mooie leesdoelen!! Lezen voor je plezier hoort ook voorop te staan ja. Zo kreeg ik een tijdje terug Vlammenwerper als recensie exemplaar. Ik vond Staalhaart zo ontzettend gaaf en ik keek echt enorm uit naar Vlammenwerper, maar sinds ik hem in huis heb kom ik er niet doorheen omdat mijn mindset er gewoon niet naar staat. Dus ik ga mezelf dan ook niet dwingen Omdat het een recensie exemplaar is bv. Ik wil een boek kunnen lezen als ik eraan toe ben, anders kan ik naar mijn idee ook geen eerlijke recensie erover schrijven. Dus die recensie komt er wel, alleen niet binnen een bepaald termijn. Daarom leg ik mezelf ook geen regeltjes op van; recensie exemplaren moet je binnen 3 weken gelezen hebben.. bv. Lezen moet voor je plezier zijn, of dat nu een recensie exemplaar, gekregen exemplaar of een eigen boek is!
  En je TBR terugbrengen is ook een mooi doel. Wel lastig als je inderdaad YALC in het vooruitzicht hebt haha want dan zul je inderdaad weer genoeg toevoegen aan je TBR (mij gaat het dit jaar helaas nog niet lukken om te gaan, ik HUIL dus je moet maar veel foto’s enz maken dat ik zo kan meegenieten)
  Ik heb zelf een book blog goals post geschreven die deze week online komt, waarin ik ook mijn blog doelen voor dit jaar bespreek. O.a ook meer reageren bij mede-bloggers. Ik lees wel actief op meerdere blogs, maar reageer de laatste tijd te weinig wat ik echt jammer vind. Want zelf vind ik het ook superleuk als mensen bij mij reageren dus daar ga ik nu echt weer verandering in brengen 😀

 14. Sandy van der Kolk

  Succes met je uitdaging Emmy, zelf begin ik er niet aan… ik weet nooit wanneer ik aan een boek toe kom en er zin in heb. Heb ook een voorliefde voor series en films dus tja… en 3 kids (niet helemaal young adult meer 😉
  Goed van je dat je meer terug gaat naar het lezen omdat je het leuk vind en er zin in hebt. Het moet wel leuk blijven, toch??

 15. Mijn leesdoel dit jaar: Ik heb mijn Goodreads op 100 boeken gezet! Dat moet hopelijk dit jaar te doen zijn want in 2016 las ik er dan wel 130 maar dit jaar word een hectisch werkjaar! Fingers crossed dus!

  Ook heb ik mezelf een challenge opgelegd, TBR Shelf Control Challenge, hierbij wil ik mijn oude TBR proberen te laten slinken! Alle boeken van 2015/2016 staan hier op het zijn 57 Nederlandse boeken en 25 Engelse boeken. Ik hoop dat mijn challenge balkje eind 2017 redelijk gevuld zal zijn 🙂 Ik heb er al 2 afgevinkt!

  Ik hoop dat jij je TBR ook flink zult laten slinken dit jaar maar wens je bovenal heel veel leesplezier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.