De duistere voorspelling (De Beproevingen van Apollo) – Rick Riordan

Geplaatst op 24 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De duistere voorspelling (De Beproevingen van Apollo) – Rick RiordanDe Duistere Voorspelling door Rick Riordan
Ook door deze auteur: De Bliksemdief
Serie: De Beproevingen van Apollo #2
Andere boeken in deze serie: Het verborgen orakel
Uitgever: Van Goor | Juli 2017
Genres: Young Adult, Fantasy, Mythologie
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789000351039
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Zeus heeft zijn zoon Apollo – de god van de zon, muziek en poëzie – gestraft door hem als puistige tiener genaamd Lester naar de aarde te gooien.
De enige manier waarop Apollo zijn plek op de Olympus terug kan verdienen is door de orakels te herstellen. Wat beïnvloedt de orakels en hoe kan Apollo ook maar iets doen zonder zijn goddelijke krachten? Na een reeks gevaarlijke – en een beetje gênante – beproevingen in Kamp Halfbloed moet Apollo nu de relatieve veiligheid van het kamp verlaten voor een reis door Noord-Amerika, op zoek naar antwoorden. Hij mist dan wel zijn goddelijke krachten, maar sluit onderweg nieuwe vriendschappen met bekende helden.

Rick Riordan, de meester van avontuurlijke mythologieboeken voor jongeren. En wat vind ik mezelf een sukkel dat ik pas zo laat met zijn boeken ben begonnen. Gelukkig ben ik het nu ruimschoots aan het goedmaken door lekker veel van hem te lezen. Zo kwam onlangs het nieuwe deel van Apollo binnen: De duistere voorspelling.

Apollo is gestraft door zijn vader Zeus en wordt gedwongen om als mensentiener met de naam Lester op aarde rond te lopen. Hij moet een aantal taken volbrengen voor hij weer welkom is op de Olympus.

Hoewel dit een serie is die zich na PJO en HvdO afspeelt, is het prima te volgen. Nu in De verloren held heb gelezen, zie ik wel dat ik was dingen beter begrijp – en personages herken – maar het is dus ook prima los te lezen. Gelukkig maar! Ik had enorm veel zin in De duistere voorspelling en heb het boek meteen opgepakt toen ik het binnenkreeg. Ik heb namelijk een exemplaar ontvangen van de uitgever.

Eigenlijk is De Duistere Voorspelling weer precies wat je van een Rick Riordan boek kan verwachten; spannend, vol en weer een heel avontuur. Zijn boeken volgens een vast stramien en als dat je niet bevalt dan is het misschien niet helemaal je ding. Ook heeft het een bepaalde vorm van humor wat heel goed past bij jongere lezers maar waar ik zelf wel echt zin in moet hebben. Riordan heeft graag hoofdpersonages vol spot om het gevaar luchtig te houden.

Ik vond het avontuur van Apollo leuk en weer een hele beleving. De personages maken zo ontzettend veel mee (kenmerk van Riordan) en daarom is het niet perse een boek wat je in een zucht uitleest of slecht een dun plotlijntje bevat. Het is echt een avontuur en als lezer word je daarin meegenomen.

Hoewel Apollo wel een ongelofelijke berg shit over zich heen krijgt (verdiend, hij is een narcistische pummel), zitten er echt heel veel toffe elementen in dit boek. Zoals ex-jageressen van Artemis (en LBTG elementen!), een magische 8 ball en weer ontzettend veel mythologische wezens. Ik werd er blij van. Ook ben ik blij dat dit boek niet te veel leunt op geforceerde humor, want ik in ander werk van Riordan soms wel had. Het is meer avontuur gericht en dat is fijn.

Ook al is Lester 16, de boeken zijn prima leesbaar voor jongere kinderen. Het kenmerk van Riordans boeken is dat het vooral op avontuur gericht is en dat maakt het toegankelijk en leesbaar voor een groot publiek.

De Duistere Voorspelling was spannend, avontuurlijk en was weer een toffe mix tussen fantasy, mythologie en het heden. Me likey!

Ik heb me goed vermaakt met het lezen van De Duistere Voorspelling. Ik vind het tof dat Riordan zijn personages iets meegeeft (zoals de haiku’s van Apollo, god van de dichtkunst) en dit verwerkt in een setting die ook nog eens goed bij de personages past. En dan past alles ook nog eens als een puzzel in elkaar. Dat vind ik oprecht een hele prestatie en ik vond het dan ook weer een feestje om te lezen. Ik moet er wel echt zin in hebben, maar als ik in een Riordan mood ben, dan leest het ook echt als een trein.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.