Water (Modern Faerietales #1) – Holly Black

Geplaatst op 18 september 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Water (Modern Faerietales #1) – Holly BlackWater door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: The Modern Faerytales #1
Uitgever: Boekerij | Augustus 2021
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789022593523
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Het begin van een betoverende urban fantasy-trilogie van de auteur van de Elfhame-serie

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je -teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

Als klein meisje had Kaye drie Faerievrienden van wie ze dacht dat ze denkbeeldig waren. Als ze jaren later een zwaargewonde Faerie aantreft en zijn leven redt, realiseert ze zich dat de fantasiewereld uit haar jeugd maar al te echt is – en gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden. Tegen wil en dank raakt Kaye verstrikt in een eeuwenoude machtsstrijd tussen twee rivaliserende Faerierijken. Voor hen is ze slechts een pion in een strijd die haar dood zou kunnen worden. Kaye is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, en roept de hulp in van een mythisch waterwezen. Maar in het land van de Faeries heeft alles een prijs.

De Boekerij is lekker bezig: na het succes van de Elfhame-serie gaan ze ook de Modern Farietales uitbrengen. En de eerste druk is wederom een prachtige limited edition. Aan de ene kant was ik enthousiast, want de boeken zien er prachtig uit. Aan de andere kant was ik huiverig. Deze reeks had ik ook in het Engels gelezen en boeide me veel minder: ik vond onder andere dat je heel erg merkte dat dit een van Holly’s eerste boeken was en ze heeft een paar boeken geschreven die ik nóg liever vertaald had zien worden. Nu ik het heb gelezen ben ik blij. Ik zal zo uitleggen waarom.

Kaye zorgt meer voor haar ik-speel-in-een-band-moeder dan zij voor haar. En omdat ze niks meer hebben moeten ze terug naar het ouderlijk huis van haar moeder. Daar hebben ze vroeger ook gewoond, dus Kaye kan opnieuw contact leggen met haar vrienden van vroeger. En niet al die vrienden zijn menselijk… Maar contact zoeken met Faeries is niet bepaald zonder risico’s…

Als je water vergelijkt met de Elfhame serie, dan merk je inderdaad dat dit ouder is. Het is minder complex: de plot is klein en eigenlijk voelt het meer als introductie. In Elfhame durft ze duidelijk verder te gaan in waar de fey toe in staat is. Toch heb ik het boek totaal anders beleefd dan in het Engels. Het bleef beter hangen, ik snapte het beter en ik vond het ook gewoon leuker.

Het meest interessante aan Water vind ik dat Kaye niet perse likeable is. Ze is een slons, spijbelt, rookt en waarschijnlijk heb je je vooroordelen al klaar als je over haar leest. Dit vond ik boeiend omdat veel van de hoofdpersonen eigenlijk heilige boontjes zijn, terwijl Kaye heel erg in het grijze gebied rondwandeld. Logisch ook, ze is namelijk een pixie. Dus voordat je de hooivork tevoorschijn haalt waar Holly Black het lef vandaan haalt om in deze tijd een tiener nog te laten roken, bedenk je dan 1. het boek uit 2002 komt. Dat is bijna TWINTIG jaar geleden. Ik was toen TWAALF en en 2. het past bij het gedrag van de faeries, die bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor menselijke verslavingen.

Holly Black wist toen al heel goed allerlei gebruiken en kenmerken van Het Goede Volk in haar boeken te gebruiken. Ik ben ontzettend blij dat ze dat is blijven doen, want ik vind het veel leuker als ze duister en gevaarlijk zijn, dan wanneer de focus ligt op lieve elfjes of seks.

Let wel op: dit boek is niet geschikt voor jonge lezers. Het is duister en grof. Er wordt gescholden, gehint naar seks, gedronken en gerookt. Het is geen schattig verhaaltje en daar moet je tegen kunnen. Zelf vond ik het boek beter nu ik hem in het Nederlands heb gelezen. Ik herinner me ook dat ik de schrijfstijl in het Engels storend vond en hier had ik er minder last van. Water is ook niet het duidelijkste boek: zeker het middenstuk is op sommige vlakken echt heel vaag.

Kortom: wil je personages uit de Elfhame serie terug zien komen, ben je op zoek naar een duister verhaal van de fae en vind je het niet erg dat tieners nogal losbandig zijn? Dan wil je Water zeker in je bezig hebben.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.