Vuurvolk (Runemarks #1) – Joanne Harris

Geplaatst op 27 november 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Vuurvolk (Runemarks #1) – Joanne HarrisVuurvolk door Joanne Harris
Ook door deze auteur: De lessen van Loki
Serie: Runemarks #1
Andere boeken in deze serie: Vuurvolk
Uitgever: De Fontein | September 2007
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 479
ISBN: 9789026132308
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Malin woont in een afgelegen vallei in de Middenwerelden. De Orde overheerst: Chaos, magie en bijgeloof zijn ten strengste verboden. Maar Malin weet dat niet alles verloren is gegaan. Hun runenteken dat zij op haar hand heeft, bewijst dat. De dorpelingen denken dat het een teken van hekserij is.

Jaren terug las ik Vuurvolk voor het eerst, maar eerlijk gezegd boeide het boek me toen niet echt. Ik had nog niet zo veel kaas gegeten van de Noorse mythologie en op een of andere manier deed het boek me weinig. Nu las ik afgelopen tijd natuurlijk de andere op Noorse mythlogie (vooral Loki) gerichte boeken (oa.  The Gospel of Loki ) en toen begon ik haar schrijfstijl enorm te waarderen, evenals haar vertelstem. Ik besloot dat dit het ideale moment was om Vuurvolk te herlezen en ik besloot het boek te reserveren bij de bibliotheek. Herlezen bleek een gouden vondst te zijn, want ik heb me enorm vermaakt met het lezen van dit boek!

In een afgelegen vallei in de Middenwerelden woont de jonge Malin Smid, die volgens velen een heks is omdat zij een runeteken op haar hand heeft. Ze is heel erg eenzaam, maar sinds haar zevende komt Eénoog elk jaar op bezoek, die haar vanalles leert over runen, magie en de goden, iets wat ter strengste verboden is door De Orde. Niemand beseft dat Malin een grote rol heeft te spelen in het doen ontwaken van de verloren gewaande goden. Want de strijd tussen Chaos en Orde is voorspeld.

Ik was nog niet eens zo ver in het boek toen ik al door begon te krijgen dat het goed was dit boek te herlezen. Met voldoende kennis van de Noorse mythologie (en Joanne’s interpretatie ervan) was het veel gemakkelijker om me in te leven in de personages. Grappig ook hoe The Testament of Loki goed tussen de twee boeken pas, terwijl dat boek pas onlangs is verschenen. Ondanks dat Vuurvolk zich afspeelt in een wat oudere wereld, paste het erg goed.

Tja, ik ben dol op Loki en zijn chaotische en vurige karakter, en Joanne Harris duidelijk ook. Maar Malin vond ik ook een fijn personage. Fijner dan destijds. Ik kon me nu namelijk veel beter met haar identificeren en ik snapte haar gedrag beter. Haar reis was nu juist interessant en tof, in plaats van verwarrend! Ik reserveerde het tweede deel dan ook meteen en had intens veel spijt dat ik het boek ooit verkocht heb. Ondertussen staat hij weer op mijn verlanglijstje.

Hoewel je pas later in het verhaal kennis maakt met de meeste Noorse goden en er best wel wat aan de hand is in het boek, is het allemaal prima te volgen. Wel is dit boek meer aan te raden als je enigszins bekent bent met de verhalen van de Vikingen. Het zal het lezen makkelijker maken, omdat je niet alleen te maken krijgt met een verzonnen verhaal na Ragnarok, je krijgt ook te maken met een mysterieuze orde met de naam De Orde, die voorstander zijn van orde in het leven (en dus tegen magie en bijgeloof zijn). Dit levert veel nieuwe personages op, dus ik kan het me voorstellen dat een boek als Vuurvolk je best kan duizelen als alles nieuw is.

Toch helpt het boek je ook om kennis in context te plaatsen. Waarop runen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld, en wat de goden volgens de verhalen allemaal konden. Het is hierdoor een heel fijne mix geworden tussen avontuur, magie en gevaar. Een beetje in de categorie Percy Jackson, maar dan met minder flauwe humor. Omdat Loki ook niet de hoofdpersoon is, heeft het boek wel een andere lading dan de (los te lezen) prequels. Toch sijpelt zijn karakter goed door het boek heen.

Nou ja, lang verhaal dus kort; ik vond het heel erg leuk om Vuurvolk te herlezen en omdat het al zo lang geleden was, was ik het grootste gedeelte van het verhaal toch al kwijt. Joanne Harris’ interpretatie van de Noorse mythen spreekt mij persoonlijk erg aan; het voelt lekker eigentijds en ze heeft iedereen echt een karakter mee weten te geven.

Vuurvolk is best een dik boek, maar er gebeurt ook vanalles en het zit goed in elkaar. Ik kijk er naar uit om het vervolg te kunnen lezen. Gelukkig heb ik hem al binnen!

Vuurvolk is een al wat ouder boek, maar nog steeds heel erg van deze tijd.

De humor, de eigentijdse benadering en de vele meeslepende gebeurtenissen maken van Vuurvolk een aantrekkelijk boek. Ik heb er erg van genoten dit boek te kunnen herlezen, wat een stuk gemakkelijker was nu ik gedegen kennis heb van de Noorse mythologie!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Vuurvolk (Runemarks #1) – Joanne Harris

  1. priscilla

    Wat grappig dat het boek nu veel beter bevalt. Ik heb dit boek nog nooit gelezen, maar welk(e) boek(en) zou je aanraden om van te voren te lezen zodat je meer weet over de Noorse mythologie?

    • Ik vond Noorse Goden van Neil Gaiman echt heel erg goed! En de Lessen van Loki (the gospel of loki) van Joanne Harris vond ik ook heel grappig, maar is wat vrijer in de interpretatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.