De Lessen Van Loki – Joanne M. Harris

Geplaatst op 4 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De Lessen Van Loki – Joanne M. HarrisDe lessen van Loki door Joanne Harris
Ook door deze auteur: The Testament of Loki
Uitgever: LS Amsterdam | Mei 2014
Genres: Fantasy, Mythologie
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789024563814
Uitgave: eBook
Goodreads
four-half-stars

'Bekijk alles van de zonnige kant. Als er geen zonnige kant is... kijk de andere kant op.' Aldus Loki, de ultieme bedrieger die instrumentaal is in de ondergang van Asgard, het Noorse godenrijk. In zijn lessen doorloopt Loki zijn levensverhaal, hoe hij door de onderwereld van Chaos werd gerekruteerd, hoe hij in opdracht van zijn eenogige meester Odin een reeks dubieuze opdrachten uitvoert, tot en met zijn uiteindelijke verraad van de goden en de val van het mythische Asgard.

Joanne Harris schiep een wonderlijke wereld, herkenbaar als de Noorse godenwereld, maar met een toonzetting waarbij de goden worden opgevoerd als eigentijdse personages, van streetwise tot erudiet en semi-intellectueel, van spiritueel tot filosofisch. Het resultaat is een intelligente mix van mythen en folklore, metaforen en aforismen, bruisend van mystiek.

Ik heb een zwak voor de Noorse mythologie en ook een zwak voor mooie omslagen. De lessen van Loki (The Gospel of Loki) stond daarom al een hele tijd op mijn wishlist. En toen ik hoorde dat Joanne Harris (je kent haar misschien van Chocolat) naar YALC zou komen, zag ik dit als het ultieme excuus om dit boek eindelijk te kopen. Uiteindelijk heb ik het boek niet laten signeren maar wel gelezen en wauw, dat was het helemaal waard.

De lessen van Loki vertelt het verhaal van de Noorse mythologie vanuit Loki’s perspectief. Door middel van korte verhalen (lessen) doorloop je zijn levensverhaal; hoe hij in Asgard kwam, wat hij allemaal flikt en hoe hij uiteindelijk Ragnarok tot stand brengt.

Al snel had ik door dat ik met De lessen van Loki een bijzonder verhaal in handen had. Loki vertelt het verhaal echt zelf.. Zijn charmante, manipulatieve en bedriegende zelf. Zo nu en dan staat er bijvoorbeeld ‘uw nederige verteller’ of iets in die trant in het verhaal. Daar moet je tegen kunnen, want anders wordt het misschien wel irritant. Ikzelf vond het juist wel passen, want het hoort bij Loki’s charme. En potverdorie, hij wist mij ook om zijn vingers te winnen #crush

Ik vond het leuk dat het allemaal korte verhaaltjes waren over bekende mythologische gebeurtenissen rondom Loki. Hierdoor zat er niet al te veel opvulling in het verhaal en kon er gemakkelijk gesprongen worden in de tijd. De verhalen volgen elkaar wel op, of bepaalde gebeurtenissen beslaan een aantal verhaaltjes. Elk verhaal wordt ingeleid met een soort van wijsheid (op z’n Loki’s) en dat vond ik ook een fijne toevoeging.

Dit hele boek was gewoon fijn. En leuk. En grappig.

Maar het is niet alleen maar grappen en grollen; er zitten best wel een aantal vraagstukken in verborgen en het geheel doet best poëtisch aan. Het is niet zomaar een hertelling van de Noorse mythologie.

Daarnaast worden de personages op een interessante manier weergeven. Natuurlijk worden ze gekleurd door Loki’s visie, maar toch komen hun kenmerken duidelijk naar voren. En ze voelen tevens verrassend modern aan. Ik vond het heel aangenaam lezen en een hele interessante manier om de Noorse mythologie verder te verkennen.

De lessen van Loki werkt op deze manier niet echt naar een zekere climax toe (oke, je hebt natuurlijk wel de val van Asgard), maar op een of andere manier voelt het niet perse als een climax. Als je namelijk ook maar een beetje kennis hebt van de Noorse mythologie dan weet je wat er aan gaat zitten komen. Op de weg er naar toe leer je alle goden en godinnen op een andere manier kennen – ik werd er een beetje verliefd op – en dat maakt het boek voor mij zo waardevol. Trouwens…

Ooit las ik Vuurvolk van haar en dat boek trok me minder, maar De lessen van Loki zou je als een soort prequel kunnen zien… En die vond ik dus fantastisch. Misschien moet ik me maar opnieuw buigen over Vuurvolk.

De lessen van Loki wist precies te doen waar Loki om bekend staat; je verleiden.

Ik ben een beetje verliefd geworden op Loki. In De lessen van Loki vertelt hij zijn kant van het verhaal en dat beviel me eigenlijk wel. Het boek brengt je innerlijke boef naar boven. Loki’s lessen zitten vol mystiek, mythologie en prachtige verhalen (en hun inwoners). Ik ben fan! En volgend jaar schijnt er een vervolg te komen dus ik lig alvast voor de boekhandel.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.