The Testament of Loki (Loki #2) – Joanne M. Harris

Geplaatst op 23 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Testament of Loki (Loki #2) – Joanne M. HarrisThe Testament of Loki door Joanne Harris
Ook door deze auteur: De lessen van Loki
Serie: Loki #2
Uitgever: Gollancz | Mei 2018
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9781473202399
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Ragnarok was the End of Worlds.

Asgard fell, centuries ago, and the old gods have been defeated. Some are dead, while others have been consigned to eternal torment in the netherworld - among them, the legendary trickster, Loki. A god who betrayed every side and still lost everything, who has lain forgotten as time passed and the world of humans moved on to new beliefs, new idol and new deities . . .

But now mankind dreams of the Norse Gods once again, the river Dream is but a stone's throw from their dark prison, and Loki is the first to escape into a new reality.

The first, but not the only one to. Other, darker, things have escaped with him, who seek to destroy everything that he covets. If he is to reclaim what has been lost, Loki will need allies, a plan, and plenty of tricks . . .

Ik heb een beetje een fictieve crush op Loki, en dat komt heus niet alleen maar door de Marvel films. Ik hou gewoon heel erg van ietswat sarcastische badboys die vaak verkeerd worden begrepen. En ik hou ook enorm van de Noorse mythologie, dus tel dat bij elkaar op en je krijgt een lezer die erg graag boeken waarin de Noorse verhalen centraal staan leest. Noorse Goden van Neil Gaiman? Yes please! En het eerste deel van deze serie: The Gospel of Loki, vond ik ook fantastisch Ik ben namelijk dol op boeken waarin mythen opnieuw vertelt worden. In The Gospel of Loki vertelt Loki op geheel eigen wijze hoe de Noorse mythen in elkaar zitten. het boek eindigt bij Ragnarok, dus er blijft eigenlijk niks over, zou je zeggen. Toch wist ik al een tijdje dat The Testament of Loki eraan zat te komen.. En wat had ik daar zin in!

Loki zit opgesloten, maar middels een list weet hij te ontsnappen uit zijn eigen persoonlijke hel. Via een computerspel komt hij terecht in het lichaam van de 17-jarige Jump, een meisje dat onder andere worstelt met een eetstoornis. Hij blijkt echter niet de enige te zijn die is ontsnapt! Hoe hou je je staande in een wereld die niet meer in je geloofd? En is er een mogelijkheid voor de Goden om te overleven?

In principe zou je – als je gedegen kennis hebt van de Noorse mythologie – dit boek los kunnen lezen. De Marvel films tellen dan natuurlijk niet he. Toch raad ik aan ook het eerste boek te lezen, omdat Harris er heel goed in geslaagd de personages echt een karakter en een background mee te geven. En het boek is fantastisch, natuurlijk!

En dat maakte het contrast met The Testament of Loki ook behoorlijk groot. Waar The Gospel zich behoorlijk trouw aan de Noorse mythologie houdt, is The Testament een heel ander boek. Het speelt zich af in onze tijd, dus de personages gamen en hebben te maken met echte problemen van deze tijd. Toch raakte ik al snel weer helemaal verslaafd. Loki gedraagt zich weer als Loki: onbeleefd, onaardig, sneaky en daardoor behoorlijk aantrekkelijk. Hij help Jumps, zonder dat ze het in eerste instantie doorheeft, echt om buiten haar comfort te treden en daar hou ik van. Ik vond de dynamiek tussen de twee erg leuk. Ik kon me ook goed in Jumps inleven, waar natuurlijk ook hielp.

Ook al speelt dit boek zich in deze tijd af, er zijn nog steeds ruim voldoende verwijzingen naar de Noorse mythologie te vinden. Gelukkig maar, want dat is precies waarom ik dit boek wilde lezen!

Tijdens het lezen van het eerste deel kwam ik er trouwens achter dat deze boeken een introductie zijn op de Runemarks duologie, waarvan ik ooit het eerste deel heb gelezen. Nu ik beiden boeken uit heb, wil ik dat boek zeker herlezen, in de hoop dat het me nu beter bevalt. Je merkt dan ook – vooral aan het einde van het boek – dat het echt een introductie is op. Men spreekt namelijk van runemarks, een soort littekens in de huid die wijzen op een bepaalde verbinding met de goden. Ook in dit boek komt dit al voor.

The Testament of Loki was weer smullen. Het gaat meer richting YA dan het eerste deel, maar dat vond ik niet storend. Harris kan zo goed schrijven dat de personages voor mijn ogen tot leven kwamen.

Kortom: The Testament of Loki is een heel ander soort boek dan het eerste deel en gaat veel meer richting populaire young adult boeken, maar is alsnog ontzettend leuk. Ik bedoel: Loki maakt eigenlijk alles goed. Daarnaast introduceert dit boek echt de Runemars duologie (waarvan ik het tweede boek nog moet lezen en dus het eerste boek nog moet herlezen).

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.