Vuur & Vergankelijkheid (Lentagon #0) – Kelly van der Laan

Geplaatst op 7 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Vuur & Vergankelijkheid (Lentagon #0) – Kelly van der LaanVuur & Vergankelijkheid door Kelly van der Laan
Ook door deze auteur: Stof & Schitteringen
Serie: Lentagon #0
Andere boeken in deze serie: Bloed & Scherven
Uitgever: Zilverspoor | Juli 2018
Genres: Fantasy, Sciencefiction
Aantal pagina's: 325
ISBN: 9789463081320
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Leah Telchian en Stefan Lentan staan op het punt om de wereld te veranderen: ze hebben een poortstation ontworpen. Dit wonder van technologie en magie stelt je in staat om met één stap in een ander land of een ander werelddeel terecht te komen.

Als ze met de hulp van Leahs steenrijke grootvader Kain de kans krijgen om hun idee voor het poortstation werkelijkheid te laten worden, grijpen ze die met beide handen aan. Ze hebben budget voor de beste computers, technologie en vooral het beste kristal, omdat ze zich zo dicht bij de beroemde kristalmijn van Haen bevinden. Het lijkt allemaal perfect, maar de concurrentie is niet vies van sabotage en Leahs grootvader begint zich steeds vreemder te gedragen.

Wat voor offers zullen ze moeten brengen om de wereld een nieuw magisch-technologisch tijdperk in te leiden?

Ik heb echt ontzettend genoten van de Lentagon serie van Kelly van der Laan en ik was dan ook blij om te horen dat deze sciencefictionkoningin een prequel van de serie zou gaan schrijven. Ik was al helemaal blij toen ik het boek van haar kreeg en kon gaan lezen. Ik begon op Elfia en las hem uiteindelijk later in de week in één ruk uit. Vuur & Vergankelijkheid bleek een los te lezen prequel op de trilogie en eentje waar ik echt intens van heb genoten!

We spreken 70 jaar voor de trilogie zich afspeelt. Na een nachtje doorhalen in de kroeg komen Stefan Lenton en Leah Telchian op een goed idee waarbij ze vermogens combineren met kristal om zo een poortstation te bouwen. In de ochtend bekijken ze hun bierfiltje nog eens goed en komen ze tot de conclusie dat het wellicht echt kan werken! Vijf jaar later presenteren ze hun onderzoek en lijkt hun theorie realistischer dan ooit. Leah’s opa blijkt uiteindelijk meer dan bereid om geldschieter te zijn en Leah mag een team samenstellen. De concurrent zit hen echter op de hielen, en heeft heeft Leah’s grootvader wel de juiste bedoelingen?

In sommige gevallen is een prequel niet altijd van toegevoegde waarde, toch voelt Vuur & Vergankelijkheid wél als een toevoeging op de serie, omdat je de ontstaangeschiedenis van het poorten meekrijgt, maar ook kennismaakt met de opa en oma van de hoofdpersonages uit de trilogie. Omdat het een los te lezen boek is, is het niet perse nodig de trilogie eerst te lezen (of daarna). Het is een eigen losstaand verhaal en dat werkt erg goed. Het boek is ook wat minder sciencefiction dan de trilogie en daarmee een ideale binnenstapper.

Of dit boek nu minder heftig is dan de trilogie, dat is nu de vraag. Ik denk dat ze heftig zijn op hun eigen manier. Maar dan wel van het goede soort; Kelly van der Laan is er namelijk erg in geslaagd om verrassende wendingen toe te passen en is niet bang om bloed te laten vloeien of andere traumatische gebeurtenissen te laten plaatsvinden.

In de eerste plaats is Vuur & Vergankelijkheid duidelijk een liefdesverhaal. De romantiek bouwt zich goed op, evenals de rest van het verhaal, trouwens. In plaats van dat er echt naar één climax wordt toegewerkt, zijn er al wat eerdere spannende momenten, die je als lezer alert houden. Dit heeft het verhaal ook wel echt nodig, omdat het zich vooral focust op wetenschappelijk onderzoek en dat kan al snel wat herhalend worden.

Er waren een aantal elementen die ik zelf al van ver zag aankomen, waardoor het minder verrassingen bood dan ik had verwacht. Bepaalde karaktereigenschappen stuurde al vrij snel in bepaalde handelingen.

Wat er gebeurt in het boek is dus niet altijd even verrassend, maar wel steeds meer dan logisch. En dat heb ik liever; een verhaal dat goed in elkaar zit, dan erg vreemde wendingen die niet bij de personages en de setting passen. Het boek is daarmee een prettige leeservaring geworden en ook nog eens super toegankelijk. Je hoeft geen liefhebber van het genre te zijn om van Vuur & Vergankelijkheid te kunnen genieten. En dat is een hele prestatie! Kelly wordt steeds beter en het is over duidelijk dat zij deze magische/technische wereld volledig beheerst. Én overtuigend weet over te brengen zonder dat je als lezer een WTF moment hebt.

Hoewel ik er in eerste instantie een beetje in moest komen (was meer aan mijn griepconcentratie lag dan aan het boek!) merkte ik steeds meer hoe goed ik dit boek eigenlijk vond. Het was echt heel erg prettig lezen.

Vuur & Vergankelijkheid is tegelijkertijd een losstaand boek, een prequel maar ook een heerlijk toetje. Missie geslaagd!

Vuur & Vergankelijkheid is een erg prettig boek geworden. Kelly van der Laan heeft er slim aan gedaan terug te keren naar deze wereld, om zo de laatste vragen die ik bij de trilogie had op te lossen. Ze schept met dit boek een basis en een kader voor de trilogie, die erg goed werkt en interessant is voor lezers die de trilogie nog niet kennen, of juist wel al bekend met de wereld zijn. Het is erg toegankelijk geschreven en biedt voldoende spanning om nieuwsgierig te blijven. De personages zijn prettig uitgewerkt en het geheel smaakt naar meer.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.