The Wizards of Once (The Wizards of Once #1) – Cressida Cowell

Geplaatst op 18 januari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

The Wizards of Once (The Wizards of Once #1) – Cressida CowellThe Wizards of Once door Cressida Cowell
Illustrator: Cressida Cowell
Ook door deze auteur: Twice Magic
Serie: The Wizards of Once
Andere boeken in deze serie: Twice Magic
Uitgever: Hodder Children's Books | September 2017
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 393
ISBN: 9781444936704
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

This is the story of a young boy Wizard and a young girl Warrior who have been taught to hate each other like poison; and the thrilling tale of what happens when their two worlds collide.

Perfect for boys and girls who love fantasy adventure ...

Once there was Magic, and the Magic lived in the dark forests.

Wizard boy, Xar, should have come in to his magic by now, but he hasn't, so he wants to find a witch and steal its magic for himself. But if he's got any chance of finding one, he will have to travel into the forbidden Badwoods.

Xar doesn't realise he is about to capture an entirely different kind of enemy. A Warrior girl called Wish.

And inside this book, at this very moment, two worlds collide and the fate of the land is changed forever.

Xar and Wish must visit the dungeons at Warrior fort, and face the evil Queen.

But something that has been sleeping for hundreds of years is stirring ...

Soms weet je gewoon meteen dat je een boek wilt hebben. Moet hebben. In het geval van The Wizards of Once hield ik het welgeteld één dag vol om de boeken niet te bestellen, nadat Annabel die prachtige hardcovers had laten zien. Het eerste boek is er ook in het Nederlands, maar daar kwam ik pas achter toen ik de boeken al in huis had. Als je van middle grade boeken houdt en dol bent op geïllustreerde boeken, dan zal je vast begrijpen waarom ik dit boek zo graag wilde hebben. Laatste argument; Cressida Cowell is de schrijfster van Hoe tem je een draak?

De tovenaars en strijders weten niet beter dat ze elkaar moeten haten. Intens moeten haten. Dit verhaal gaat over een jonge tovenaar en een jonge strijdster, die meemaken hoe het is om in elkaars wereld te komen. Tovenaar Xar – de zoon van de tovernaarskoning – had zijn Magie ondertussen wel moeten hebben. Maar tot nu toe is het hopeloos! Hij neemt zich voor een heks te vinden en haar Magie te stelen. Maar om een heks te vinden moet hij naar de verboden Badwoods. Xar verwacht geen strijdster met de naam Wish te vangen. Ondanks dat ze elkaar zouden moeten haten, gaan ze samen op pad en op dit grote avontuur komen ze meer over zichzelf, elkaar en de wereld te weten dan ze ooit hadden verwacht.

Laat ik beginnen dat The wizards of once heel bijzonder geschreven is. Cresida Cowell heeft het hele boek zelf geïllustreerd en het een unieke vertelstem meegegeven. Het is als het ware alsof er een almachtige verteller is die de avonturen van Xar en Wish beschrijft en die verteller is zich ook bewust van de lezer. Daarnaast zitten er ook allemaal leuke uitlegstukjes in en worden dingen als de toverstokken verbeeld met tekeningen.

Ik vond dit een ontzettend fantasierijk, avontuurlijk en ook schattig boek. De sfeer was fantastisch, wat mede kwam door de illustraties. Deze tekeningen waren absoluut niet over bewerkt, maar heel rauw en expressief. Dit past heel goed bij de magische setting.

Het verhaal van Xar en Wish lijkt een beetje op de vroegere strijd in Engeland met oorspronkelijke bewoners en hun gebruiken, die worden aangevallen door strijders die de boel willen overnemen en plunderen (Vikingen). Dit sprak me erg aan.

Net als in de meeste Middle Grade boeken is het niet alleen maar fantasie en avontuur. Ook in dit boek zitten weer een aantal lessen en moralen verborgen. Zo worstelt Wish met het beeld wat haar moeder van haar heeft. Ze is nooit goed genoeg en dat drijft de twee uit elkaar. Wish leert zichzelf te accepteren.

Xar heeft moeite te accepteren dat hij niet zo fantastisch is als hij wil zijn. Ook hij moet opboksen tegen de verwachtingen van zijn familie, wegens zijn status.

Beiden hebben dus overeenkomende problemen binnen de familie en ik denk dat ze heel veel kracht kunnen vinden in de herkenbaarheid van elkaars probleem. De dynamiek tussen de twee is heerlijk.

Ook de bijfiguren zijn fantastisch, trouwens. We zien sprites, maar ook een bodyguard. En de dreiging van de heksen die verdwenen hadden moeten zijn; heerlijk! Ik kijk er nu al naar uit om deel twee te lezen!

The wizards of once is fantasierijk, avontuurlijk en prachtig sfeervol geïllustreerd!

Ik heb erg genoten van het lezen van The Wizards of Once. Dit is zo’n boek wat ik mijn hele leven lang kan koesteren, omdat ik dol ben op avontuurlijke verhalen in een wonderlijke wereld. Dat het een jeugdboek is, vind ik juist tof, omdat het veel minder drama bevat. Het is grappig, gek, spannend, avontuurlijk en bovenal Magisch.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “The Wizards of Once (The Wizards of Once #1) – Cressida Cowell

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.