The Kinder Poison (The Kinder Poison #1) – Natalie Mae

Geplaatst op 24 juni 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

door Natalie Mae
Uitgever: Razorbill Genres: Fantasy, Young Adult
Uitgave: ARC, Hardcover

The Kinder Poison verschijnt deze maand pas, maar ik heb hem al eerder mogen lezen. Ik had nul verwachtingen van het boek, omdat hij vrij spontaan op mijn pad kwam, maar dat was eigenlijk ook wel heel fijn. De achterflap vond ik wel goed klinken, dus ik dook in het boek.

Zahru is een heel gewoon meisje: ze werkt met haar vader in hun eigen stal, waar haar magische krachten om met dieren te kunnen communiceren goed van pas komt. Samen met haar beste vriendin Hen wil ze proberen op de boot te komen zodat ze de Crossing kunnen zien. De Crossing is een race tussen de erfgenamen van de koning: de winnaar zal gekroond worden tot de nieuwe koning of koningin. Als het zover is, wordt Zahru gezien als kanshebber in plaats van toeschouwer en zij wordt tegen haar wil uitgekozen en eindigt als Offer in de race. Ze wordt meegesleurd de race door de woestijn in en wordt als een speelbal tussen de prinsen Jet en Katsa en prinses Sakira gebruikt. Ze hebben allemaal een andere reden om haar in leven te houden of haar te doden. Sakira wil niet meer het schattige lieve prinsesje zijn, maar laten zien hoe sterk ze is, Jet is verliefd op Zahru en hoeft niet perse te winnen en Katsa zal er alles aan doen om zijn doel te bereiken, zelfs als hij daarvoor iemand moet doden. 

The Kinder Poison is een bijzonder boek: qua plotlijn vond ik het namelijk vrij voorspelbaar, maar de magie is fantastisch uitgewerkt! In dit boek heeft elke magie een prijs: hoe sterker je magie, hoe eerder in je leven je hem weer kwijt bent en hoe meer invloed het heeft – in negatieve zin – in de rest van je leven. Daarnaast vond ik ook de setting bijzonder en erg prettig overgebracht. Zahru, de hoofdpersoon, vond ik ook fijn om over te lezen.

Zahru is geen mak lammetje dat over zich heen laat lopen, ook al is ze halverwege haast een speelbal van alle intriges. Ook de andere personages intrigeerde me, zoals bijvoorbeeld Sakira, bij wie er allerlei gender- en seksuelediversiteit een rol speelt. Ik vond het jammer dat dit geen grotere rol in het verhaal had gekregen. Sowieso waren er wel meer personages die mijn aandacht trokken en relatief weinig aan de beurt kwamen. Ik had bijvoorbeeld nog meer willen lezen over Kasta en de shapeshifter Maia.

Over de personages gesproken, er was wel iets dat me wel tegenstond en dat is de instalove tussen een aantal personages en de nogal abrupte verliefdheid die uit de lucht leek te vallen. Er ontstaat een driehoeksverhouding die wat mij betreft overbodig was. Sowieso had dit boek de romantiek helemaal niet nodig. Meer focus op de achtergrond van de wereld en de intriges van de race waren voor mij voldoende geweest. Vooral omdat de romance nogal braaf bleef. Twee zoenen en dat is het.

Het was een nogal voorspelbaar element en zo waren er wel meer. Dat vond ik jammer, want is werd liever verrast. Ook qua plot vind het behoorlijk wat herhaling. In mijn ervaring leek het ontvoering op ontvoering. Zoals ik al zei: Zahru is bijna een speelbal, een gebruiksvoorwerp.

Die herhaling maakte het dat ik tijdens het lezen een enorme dip heb ervaring in het midden. Het voelde als een onnodig lange reis waarbij ik als lezer niet meer in spanning zat. En áls er dan iets gebeurde, dan was het vrij abrupt, waardoor het zo nu en dan onlogisch aanvoelde. Op een gegeven moment was ik het doel van het verhaal kwijt.

Gelukkig werd het tegen het eind weer duidelijker en ook vlotter. Daar was ik blij mee, want na die dip vol infodump en uitleg (soms zelf midden in dialogen), had ik dat echt wel nodig.

Ik vond The kinder poison absoluut geen straf om te lezen, maar het was ook geen hoogtepunt. Ik denk dat wanneer je fan bent van bijvoorbeeld Red Queen en Vuur en as, je dit boek fantastisch zult gaan vinden.

The Kinder Poison bevat een spannende race om leven en dood en zit bolvol bijzondere magie.

Voor mij was het vooral de magische setting die mij wist te overtuigen om van dit verhaal te houden. Hoe de magie werkte vond ik mega origineel en ik genoot ervan om Zahru de magie te zien gebruiken. Qua plot vond ik niet alles oven sterk en overtuigend. Dit boek is vooral een aanrader als je Red Queen ook tof vond.


Tags: , , , ,

Divider

One response to “The Kinder Poison (The Kinder Poison #1) – Natalie Mae

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.