Red Queen (Red Queen #1) – Victoria Aveyard

Geplaatst op 4 april 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 11 Comments

Red Queen (Red Queen #1) – Victoria AveyardRed Queen Serie: Red Queen #1
Andere boeken in deze serie: Glass Sword
| februari 2015
Aantal pagina's: 388
ISBN: 9780062362711
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Graceling meets The Selection in debut novelist Victoria Aveyard's sweeping tale of seventeen-year-old Mare, a common girl whose once-latent magical power draws her into the dangerous intrigue of the king's palace. Will her power save her or condemn her?

Mare Barrow's world is divided by blood--those with common, Red blood serve the Silver- blooded elite, who are gifted with superhuman abilities. Mare is a Red, scraping by as a thief in a poor, rural village, until a twist of fate throws her in front of the Silver court. Before the king, princes, and all the nobles, she discovers she has an ability of her own.

To cover up this impossibility, the king forces her to play the role of a lost Silver princess and betroths her to one of his own sons. As Mare is drawn further into the Silver world, she risks everything and uses her new position to help the Scarlet Guard--a growing Red rebellion--even as her heart tugs her in an impossible direction. One wrong move can lead to her death, but in the dangerous game she plays, the only certainty is betrayal.

Laat ik vooropstellen dat Red Queen een ontzettend gehypet boek is. En jullie weten het; dat kan vaak twee kanten opslaan; of je vindt het boek echt fantastisch, of het valt echt vies tegen. Gelukkig vond ik hem echt fantastisch en vertel ik jullie graag waarom. Maar ik vertel jullie ook waarom dit boek zou kunnen tegenvallen.

Hoewel ik het zelf erg goed geslaagd vind, is het een boek wat je duidelijk kunt vergelijken met andere populaire boeken. The Hunger Games, De Gave van Katsa, De Selectie, De Grisha, ik zag er van allemaal wel elementen in terug. Bij dit boek vind ik het dus erg geslaagd en had ik er geen last van (tot 80 pagina’s voor het einde), maar ik kan me voorstellen dat wanneer je staat te snakken om een helemaal uniek boek; dit je nog wel eens tegen kan vallen!

Mare woont in de toekomst. Maar of dit nou echt een andere wereld is, of juist een toekomstige versie van de onze, dat weet je niet zo goed. Wat er in het verleden gebeurt is, daar kom je ook niet achter. Je weet alleen dat de bevolking is opgesplitst in twee groepen; De Silvers en de Reds. De Silvers zijn superieur; ze hebben zilver bloed, bijzondere gaven en worden gelinkt aan de goden van vroeger. Dit deed me een beetje denken aan de Lunars (niet van deze wereld, maar toch op de onze) of de gaven uit De Gave van Katsa (x-men achtige krachten). Tevens zijn deze zilverbloeders opgedeeld in huizen; vechten ze om zichzelf te bewijzen en moeten ze niks hebben van de Reds. De Reds zijn gewone mensen zonder krachten die worden uitgebuit door de Silvers. En natuurlijk komt onze heldin uit deze onderdrukte bevolkingsgroep (hallo Dystopische heldin) en heeft ze bijzondere gaven (hallo Fantasy). Via een bijzondere ontmoeting en om haar familie te redden, moet ze naar het koninklijke paleis om te werken als bediende.. Maar daar blijkt ze opeens krachten te hebben; ze moet zich voordoen als een prinses en zich verloven met de broer van de prins die ze eigenlijk zou willen hebben. Tja.. Als ik het zo op een sarcastische manier op zou lezen, dan is dit een boek vol clichés. Maar geloof me als ik zeg dat alles goed in elkaar zit en kloppend overkomt; zonder dat het raar wordt of te veel lijkt op de andere boeken. Mij viel het misschien op, maar ken je geen van eerder genoemde verhalen, dan is dit het verhaal van de eeuw. Ken je de vorige boeken wel, dan nog zal je je erg goed vermaken.

Ik heb me erg vermaakt met dit boek. Mare had een heerlijk karakter wat haar plotselinge verloving en boem superkrachtige powers wat minder erg maakte. De jongens zijn prima en zullen je nog weten te verrassen.

Het hele verhaal zit lekker in elkaar en ondanks dat ik het niet bijster origineel vond, wisten bepaalde plottwist het verhaal ontzettend levendig te houden.

Je kan je misschien afvragen waarom ik een boek wat ik eigenlijk zie als een samenkomst van allerlei andere verhalen, toch vijf sterren heb gegeven. Dit is omdat dit gewoon mijn type boek is. Vol actie, avontuur, bovennatuurlijke krachten, toffe personages en een vleugje romantiek. Het zijn van die boeken waarbij ik het niet erg vind als iets lijkt op iets anders; ik wil gewoon meer. Altijd meer. Want of ze nou Celaena, Mare of Yalena heten, zij kunnen me alles verkopen en alles wijs maken; I love it.

Ik kan niet wachten tot er een vervolg gaat zijn van Red Queen en ik deze ook weer kan verslinden. Ik vond het een heerlijk boek vol elementen waar je me wakker voor kunt maken. Ik ben zó ontzettend blij dat ik eens heb toegegeven aan de drang om snel een enorme hype te lezen; dit was een geslaagde gok! Dikke vette aanrader, vooral als je met een dikke knipoog kunt kijken naar de boeken die dit boek wellicht geïnspireerd hebben!

five-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

11 responses to “Red Queen (Red Queen #1) – Victoria Aveyard

  1. Iris

    wordt red queen ook vertaald naar het Nederlands?? Want het lijkt me echt een super leuk boek maar ik krijg hoofdpijn als ik te lang Engels moet lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.