The Cruel Prince (The Folk of the Air #1) – Holly Black

Geplaatst op 11 februari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

The Cruel Prince (The Folk of the Air #1) – Holly BlackThe Cruel Prince door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: The Folk of the Air #1
Andere boeken in deze serie: The Queen of Nothing
Uitgever: Little Brown Books | Januari 2018
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9780316310277
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.

And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.

To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.

In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Zo nu en dan popt er een boek op waar ik ontzettend naar uitkijk. The Cruel Prince van Holly Black was ook zo’n boek. Zo erg zelfs, dat ik na het mislopen van de fairyloot, het boek onmiddellijk bestelde. En dat doe ik niet vaak. Waarom ik zo uitkeek naar dit boek? Holly Black heeft een gave voor fae zoals ze bedoeld zijn; duister, gevaarlijk en vol trucs. Haar The Darkest Part of the Forest was een van de meest verrassende boeken die ik ooit las. Dit alles is natuurlijk goed voor torenhoge verwachtingen.

Jude was zeven toen haar ouders bruut werden vermoord en sindsdien wonen zij en haar twee zussen in het land van de fae. Tien jaar later wil ze niets liever dan geaccepteert worden aan het hof, maar als sterfelijke is dit niet gemakkelijk. Elfen vinden mensen namelijk maar walgelijk, en vooral de jongste zoon van de koning, Cardan, heeft het flink op Jude gemunt. Maar in faerie loert het gevaar, en niet alleen voor mensen.

Dit is gewoon helemaal mijn type boek.

Zo. Dat is er in ieder geval uit.

En mijn enthousiasme voor dit boek komt voort uit verschillende aspecten van het verhaal. Allereerst is de sfeer fantastisch. Je voelt duidelijk dat Jude in een wereld woont waar ze niet niet helemaal thuis hoort en waar het gevaar van alle kanten kan komen. Ze moet zichzelf echt beschermen tegen de grappen van de fae en daarin herkende ik allerlei oude gebruiken, zoals het binnenstebuiten dragen van je kleding. Ik vind het heerlijk hoe Holly Black dit eigen heeft gemaakt voor dit verhaal. Ze heeft de wereld verrassend genoeg gemaakt om niet teveel hetzelfde te zijn als al die andere verhalen over ondeugende puntoren.

Jude’s menselijkheid komt goed naar voren. Ze woont in een wereld waar ze niet thuishoort maar wel wil wonen. Zo verlangd zij ook naar puntoren. Dit vond ik sterk, want zo was ze niet het hopeloze meisje dat zo graag weer terug naar huis wil. Hou ik van. Ook de uitstapjes naar de mensenwereld, waarin bedrog en illusies duidelijk een rol spelen, vond ik tof.

De personages kwamen voor mij voldoende uit de verf, al had de relatie tussen de zusjes van mij nog wat sterker naar voren mogen komen. Ja, Vivi komt veel naar voren, maar het andere zusje vond ik nogal op de achtergrond staan. Maar dit is een van de weinige dingen die ik wat minder overtuigend vond.

Voor mij was dit niet het meest vernieuwende verhaal, al zaten er absoluut wendingen in die ik niet zag aankomen. Hier werd ik blij van. Goede personages, een fantastische sfeer en een plotlijn die aan de ene kant voldoende herkenbaar is en aan de andere kant toch nog weet te verrassen. Dat is precies waar ik naar op zoek ben; een boek waarin ik het gevoel heb dat ik de wereld en diens inwoners heb leren kennen.

The Cruel Prince is zoals ik mijn boeken graag heb; duister, verrassend, sfeervol en vol toffe personages.

Het wachten tot het vervolg in 2019 wordt niet gemakkelijk. Gelukkig heb ik nog niet alles van Holly Black gelezen! The Cruel Prince is een heerlijk sfeervol en vooral duister verhaal waarin Holly’s kijken op de wereld van de fae goed tot z’n recht kwam. Het boek sprak me vanaf het begin aan en dat doet het nog steeds.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “The Cruel Prince (The Folk of the Air #1) – Holly Black

  1. Aniek

    Fijn dat je recensie lovend is! Dit was, bij mij, een typisch geval van “gekocht vanwege de cover”, “spur of the moment”-ding en ik durfde er vanwege die torenhoge verwachtingen niet in te beginnen. Bang dat het toch een miskoop zou zijn. Nu weet ik dat het zijn hoge verwachting waar gaat maken. Ik kan dus rustig gaan lezen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.