Sterrenzicht (Skyward #2) – Brandon Sanderson

Geplaatst op 4 oktober 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Sterrenzicht (Skyward #2) – Brandon SandersonSterrenzicht door Brandon Sanderson
Ook door deze auteur: Staalhart
Serie: Skyward #2
Andere boeken in deze serie: Sterrenvlucht
Uitgever: Iceberg books | Juli 2021
Genres: Sciencefiction
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789083073149
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Haar hele leven al droomt Spensa ervan om piloot te worden en te bewijzen dat ze een dochter van haar vader is. Daarbij zoekt ze antwoorden op vragen: over de oorlog die haar volk voert met de Krell, over haar vader, over de vijanden in de eindeloze ruimte. Elk antwoord roept weer nieuwe vragen op en gaandeweg ontdekt Spensa dat ze leeft in een wereld vol leugens. Tegelijkertijd ontdekt ze dingen over zichzelf en dringt het besef tot haar door dat ze naar het einde van de Melkweg zal reizen om de mensheid te redden als dat nodig is.

Sterrenzicht is het vervolg op Sterrenvlucht, een boek dat me enorm heeft weten te verrassen. Hierdoor waren mijn verwachtingen voor het tweede boek natuurlijk hooggespannen. Zou deze toegankelijke sciencefiction net zo meeslepend zijn?

Spensa heeft zichzelf aardig weten te bewijzen als piloot, maar ze weet dat er méér is. Waarom voeren ze oorlog met de Krell en wat is er boven het puin? Spensa gaat op onderzoek uit en vermomd zich als een ander ras, zodat ze kan infiltreren bij de aliens die haar volk gevangenhoud op de planeet.

Sterrenzicht was weer een heerlijk verslavend verhaal. Brandon Sanderson is een meesterverteller en weet zijn unieke wereld heel duidelijk te schetsen. Op geen enkel moment tijdens het lezen werd het te overweldigend of te abstract. Dit is heel knap en voor de lezer erg prettig. Hoe dol ik ook ben op fantasy: een zelfverzonnen wereld moet overtuigend zijn. Sanderson slaagt daarin: de verschillende alienrassen, de technische elementen, de locaties: het is duidelijk en overzichtelijk. Hierdoor kon ik me al lezer goed focussen op het verhaal.

Hoewel ik sommige elementen in het verhaal repetitief vond (Spensa moest zich weer bewijzen als piloot etc.), genoot ik er wel enorm van. Het is spannend en verslavend en het is alsof ze adrenaline van Spensa door je eigen bloed stroomt.

Spensa zelf vind ik nog steeds een erg prettige hoofdpersoon. Ze is nieuwsgierig en accepteert niet alles meteen zoals het is. Ze is loyaal aan haar volk maar weet ook dondersgoed dat ze het universum wil ontdekken. Daarnaast vind ik haar stoer en gewaagd. Ze is geen softie en ze dwingt het boek niet tot typisch jongens- of meisjesboek.

Sterrenzicht staat als een huis en is overtuigend. Met voldoende spanning, plottwists en karakterontwikkeling om het interessant te houden. Er zaten heel krachtige scenes in, zoals hoe Spensa zichzelf kenbaar maakt en zichzelf heel kwetstbaar opstelt. Wauw. Ik genoot van M-Bot (helpt, een AI is een van mijn favoriete personages), van Doemslak en van allerlei oude en nieuwe personages. Het zal dan niet als een verrassing komen dat ik enorm uitkijk naar het derde boek.

Sciencefictionliefhebbers moeten deze serie echt een kans geven. Ook als je niet houdt van aliens of ruimteverhalen: alsjeblieft, geef het een kans. Sterrenvlucht en Sterrenzicht zullen je absoluut niet teleurstellen!

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.