Sterrenvlucht (Skyward #1) – Brandon Sanderson

Geplaatst op 20 juni 2021 door Emmy in Recensie / 0 Comments

Sterrenvlucht (Skyward #1) – Brandon SandersonSterrenvlucht door Brandon Sanderson
Ook door deze auteur: Staalhart
Serie: Skyward #1
Andere boeken in deze serie: Sterrenzicht
Uitgever: Iceberg books | Mei 2021
Genres: Sciencefiction
Aantal pagina's: 478
ISBN: 9789083073132
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten maar worden desondanks toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. En piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader - een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa's kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.

Fantasy is helemaal mijn ding, maar sciencefiction – en dan met name alles in de ruimte – is niet altijd mijn ding. Toch sprak Sterrenvlucht me aan qua verhaal, qua kaft en qua auteur. En gelukkig maar, want ik vond het boek fantastisch.

Spensa wil niets liever dan piloot worden, net als haar vader. Ze wonen op de planeet Detritus en deze wordt al tijdenlang aangevallen door de Krell. Piloot worden is niet makkelijk, maar voor Spensa – wiens vader is gevlucht tijdens een aanval – is het haast onmogelijk. Iedereen is er namelijk van overtuigt dat zij ook een lafaard zal zijn. Spensa bewijst zich keer op keer en ontdekt geheimen die de toekomst van de planeet zal veranderen.

Opeens was daar Iceberg Books, een nieuwe uitgeverij gespecialiseerd in sciencefiction. Helaas was Sterrenvlucht iets vertraagd, maar damn dit was het wachten waard. Ik had niet verwacht dat ik het boek zo leuk zou vinden. Mede kwam dit door Spensa: ik vond haar een fantastisch hoofdpersoon. Ze is koppig, heeft doorzettingsvermogen en laat zich niet ontmoedigen door haar omgeving. Ze was krachtig.

Dat Brandon Sanderson geweldig goed kan schrijven is voor mij geen nieuws. Ik heb al wat van zijn boeken gelezen en die zaten net zo goed en net zo complex in elkaar. Ook in Sterrenvlucht bouwt hij een complexe maatschappij en een overtuigende achtergrond. De personages hebben verdieping en voegen veel toe aan het verhaal. Zo vond ik het goed gevonden dat elke grotstam (bij een gebrek aan een beter woord) afstamt van een bepaalde groep van het vroegere schip. Dit gaf de indruk dat er een relatief korte tijd toch een diversiteit aan mensen is gekomen. Natuurlijk de tijd is wat kort om echt realistisch te zijn, maar toch vond ik het interessant.

Tijdens het lezen had ik veel vragen die ik dolgraag beantwoord wilde zien worden. Ik genoot dan ook van elke pagina en ik baalde er enorm van toen het boek uit was. Heerlijk vind ik dat, wanneer ik mezelf zo in een boek kan verliezen. Sterrenvlucht leent zich daar enorm goed voor, ook wanneer ruimteschepen je niet veel doen. En ondanks de vrouwelijke hoofdpersoon denk ik dat het voor een breed publiek interessant is. De onderlinge relaties spelen een grote rol, maar dit is niet op romantisch vlak, maar juist op het gebied van vriendschap. En daar hou ik enorm van.

Sterrenvlucht leest heerlijk weg en is spannend van begin tot einde. Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik op het puntje van mijn stoel zat. Hoofdpersoon Spensa is lekker pittig en koppig en zorgt er ook voor dat dit boek een fijn tempo bevat. Dit boek is een achtbaan en ik kan niet wachten om in de volgende te stappen.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.