Staalhart (Reckoners #1) – Brandon Sanderson

Geplaatst op 10 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Staalhart (Reckoners #1) – Brandon SandersonStaalhart door Brandon Sanderson
Ook door deze auteur: Vlammenwerper
Serie: Wrekers #1
Andere boeken in deze serie: Vlammenwerper
Uitgever: Uitgeverij Q | Juni 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789021403090
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten ‘Epics’ kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie.
Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld.
David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

Van veel boeken lees ik de achterflap niet of nauwelijks. Staalhart was ook zo’n boek. Globaal scande ik over de tekst heen toen ik dit eerste deel van de Wrekers trilogie binnenkreeg, maar het was vooral de voorkant en de naam van de auteurs die mij aanspraken. Niet alleen zijn de letters echt supermooi, Brandon Sanderson staat ook wel bekend als een fantastische fantasy-auteur. En toen ook andere bloggers mij aangaven dat ik dit boek tof zou gaan vinden, toen kon ik er gewoon nog meer onder uit. Ik moest Staalhart echt lezen!

staalhart2

Onmiddellijk wist Staalhart mij te verrassen, omdat het niet over mensen met bijzondere gaven gaat, maar om de mensen die het niet hebben. De Epics, zoals deze verschrikkelijke superhelden heten, hongeren elke keer dat ze hun kracht gebruiken meer naar macht, waardoor het normale volk wordt onderdrukt door de mensen waarvan ze dachten dat het helden zouden zijn. David is zo’n jongen. Nadat hij op 8-jarige leeftijd zijn vader verliest door Staalhart, zint hij maar op een ding: wraak. Het lukte zijn vader immers om de Epic te laten bloeden. David zet zijn leven in het teken van deze superschurken en sluit zich aan bij de Wrekers, een organisatie die het bewind van de Epics wil stoppen.

Staalhart is een soort x-men gone bad. En wat is dat fijn. Er zijn namelijk zo veel boeken waarbij de hoofdpersoon geweldige gaven krijgt en de slechteriken kan verslaan; hier niet hoor. Ze hebben wel mooie en handige gadgets, maar ze moeten het vooral doen met hun menselijke kracht en zo nu en dan een krachtig wapen. Het is ontzettend spannend en meeslepend om zo’n verhaal vanuit de underdogs te ervaren. David is hierin erg goed uitgewerkt en zijn achtergrondverhaal komt goed tot uiting.

staalhart3

De groep van Wrekers vond ik erg prettig. Alle personages kwamen goed uit de verf, maar bleven ook steeds een tikje mysterieus. Daar hou ik wel van; ik wil als lezer aan het denken gezet worden. Ik wil meehelpen met het uitpluizen van het mysterie. Brandon Sanderson is er goed in geslaagd om allerlei puzzelstukjes in het boek te verstoppen. Samen met David los je op wat de sterktes en zwaktes van de Epics zijn. Je wordt meegenomen van idee tot eindstrijd en dat beviel me enorm. Daarnaast bevat het boek ook meerdere hoogtepunten qua actie. In veel boeken is er sprake van slechts een climax, maar Sanderson heeft dit boek meer als een film uitgewerkt; meerdere climaxen en spanningsbogen om de lezer alert te houden. En dat werkte. Alle actie was immers ten gunste voor de plot.

Staalhart is een boek geschikt voor een groot publiek. Jongens, stoere meiden, fantasy-liefhebbers, marvelfans en sciencefictionfanaten; je zal er dol op zijn. De plot is sterk, de personages goed uitgedacht en de setting spreekt enorm tot de verbeelding en leent zich daarnaast ook nog eens ontzettend goed voor bloedstollende achtervolgingen. Ik kijk nu al ontzettend uit naar het vervolg!

staalhart

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Staalhart (Reckoners #1) – Brandon Sanderson

  1. Ik ben ook fan van Brandon Sanderson. Heerlijk hoe hij kan schrijven en vertellen over schrijven. En er zijn al zoveel boeken van hem verschenen. Mooie recensie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.