De Nedergrim (De Nedergrim #1) – Matthew Jobin

Geplaatst op 18 augustus 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Nedergrim (De Nedergrim #1) – Matthew JobinDe Nedergrim door Matthew Jobin
Serie: De Nedergrim #1
Uitgever: Gottmer | Juni 2014
Genres: Jeugd, Fantasy, High Fantasy, Avontuur
Aantal pagina's: 377
ISBN: 9789025756949
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Iedereen in Moorvale is ermee opgegroeid: de legende van de dappere ridder Tristan en de magiër Vitrick, die in een heftige strijd de kwaadaardige Nedergrim verslagen hebben. Nu trekt er opnieuw een donkere schaduw over het dorp. Eerst verdwijnen er dieren, dan zelfs kinderen. De grootste vrees van de dorpelingen lijkt werkelijkheid te worden - de Nedergrim is terug!
Ook Edmonds broertje wordt vermist. Wat moet Edmond doen om zijn broertjes leven te redden? Hij en zijn vrienden trekken ten strijde tegen het kwaad en worden tot het uiterste op de proef gesteld.

Omdat ik de Grijze Jager een erg leuk boek vond, werd mij De Nedergrim ook aangeraden. Ik las het boek ergens vorige maand, maar ik heb het schrijven van de recensie ontzettend voor me uit geschreven. Ik wist namelijk niet zo goed wat ik over het boek moest zeggen; het bleef me totaal niet bij. En nu – weken verder – is het alleen maar meer weggezakt. Oeps.

nedergrim2

De Nedergrim gaat voornamelijk over Edmond en zijn vrienden en Tristan, een legendarische ridder. In de wereld waar zij in wonen zit vol legendes, waaronder die van de gevreesde Nedergrim. Maar dit blijkt helemaal geen legende te zijn.

Ik vond De Nedergrim op sommige punten onnodig verwarrend. Zoals ik al zei; er is me heel weinig van bij gebleven. Ik kreeg namelijk de indruk dat het heel graag hetzelfde niveau als De Grijze Jager wil halen, maar dat lukt niet. Voor mijn gevoel dan, he. Ik hoopte dat ik kon genieten van een zelfde soort verhaal, maar uiteindelijk bleek het me juist te irriteren. Dit komt mede door het feit dat ik een enorme afstand voelde tijdens het lezen.

Het was alsof er over de plot en de personages een dikke stroperige laag lag waar slecht heel af en toe een vlaag van emotie doorsijpelde. Ik ervoer het als bijna onmogelijk om door die laag heen te prikken en dit had geen positief effect op mijn leesbeleving. Ik werd niet door het boek geraakt en dat is zonde, want het concept van het boek sprak me wel enorm aan. Legenden, een middeleeuwse setting, buitenbeentjes die hun plek in de wereld gaan vinden; allemaal ingrediënten voor succes. Maar niet voor mij.Ik vond het – net als Edmond’s leven – vrij saai. Het is voorspelbaar en volgt de vrij vaak voorkomende ‘van boekenknul naar magische held’ weg.

Wat ik dan wel weer sterk vond waren een aantal personages en hun onderlinge relaties. Deze kwamen lekker tot uiting en vooral de dame – Katherine – vond ik leuk om over te lezen. Ik kan me daardoor voorstellen dat De Nedergrim ook voor jongere meiden leuk kan zijn om te lezen; het is niet perse een echt jongensboek.

De Nedergrim is een jeugdig episch fantasy boek wat het vooral moet hebben van de personages en hun relaties.

De Nedergrim is een aardig boek voor jeugdige lezers ter introductie van het epische fantasy genre. Het volgt een vrij standaard verloop, maar zal voldoende spanning bieden. Vooral de onderlinge banden tussen de personages zijn vermakelijk. Ondanks dat het niet helemaal mijn boek is, ga ik het vervolg wel lezen.

nedergrim

Bewaren

two-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

2 responses to “De Nedergrim (De Nedergrim #1) – Matthew Jobin

  1. Zo’n idee had ik ook! Mijn vriend is nu het luisterboek hiervan aan het luisteren, hij vindt het ook erg op de Grijze Jager lijken, zelfs qua personages. Maar hij vond het verder wel vermakelijk geloof ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.