De ruïnes van Gorlan (Ranger’s Apprentice #1) – John Flanagan

Geplaatst op 16 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

De ruïnes van Gorlan (Ranger’s Apprentice #1) – John FlanaganDe ruïnes van Gorlan door John Flanagan
Ook door deze auteur: De Brandende Brug
Serie: De Grijze Jager #1
Andere boeken in deze serie: De Brandende Brug
Uitgever: Gottmer | Juni 2007
Genres: Jeugd, Historische fictie, Avontuur
Aantal pagina's: 286
ISBN: 9789025742843
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken. Pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de mood op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn.

grijze

De grijze jager is haast niet meer uit het jeugdboekenrek weg te denken. Waar ik vroeger verknocht was aan Harry Potter, De Saga van Darren Shan en Artemis Fowl, zijn het nu deze boeken van John Flanagan waar de jeugd om staat te springen. Helaas nam ik nooit de gelegenheid aan de serie te beginnen met het eerste deel, De ruïnes van Gorlan, omdat ik het idee had dat het te jong voor me zou zijn.

 

Nu het nieuwste boek is verschenen en ik de kans kreeg het eerste boek te lezen, besloot ik het toch aan te grijpen. Volgens Eline zou het namelijk echt wat voor mij zijn; historie, spanning en later ook nog Vikings. Ik besloot het eerste deel een kans te geven; slechts enkele uren later, wat aanvoelde als een keer ademhalen, had ik het boek uit. En wat heb ik er van genoten.
De ruïnes van Gorlan gaat voornamelijk over Will, een wees opgenomen door het kasteel van de baron. Samen met vier andere kinderen krijgt hij de kans om in de leer te gaan bij een van de meesters. Hij is echter te klein voor zijn eerste keuze, ridder worden, maar wordt wel aangenomen door de Grijze Jager. Training en avontuur volgt. Is dit waar Will voor geboren is?
Een verhaal over vriendschap, moed en het vinden van je talenten, zo zou ik het boek in een paar woorden beschrijven. Naast het historische aspect  draait het voornamelijk om avontuur, wat erg goed uitpakt voor dit jeugdboek. Het gaat lekker vlot en er wordt niet te lang stilgestaan bij ditjes en datjes, maar soms wel een pauze genomen om bepaalde elementen in Will’s ontwikkelingsproces te vertellen. Will is 15, wat goed past. Hij is geen Young Adult, zoals we vaker zien, maar echt gewoon een jongen. Romantiek speelt amper een rol en dat is fijn. Ik vind Will namelijk een fijn personage zoals hij is en zou graag met hem meegroeien in zijn avonturen.
De grijze jager is een flinke serie, maar dit eerste deel heeft me zeker weten te overtuigen van de kwaliteit van de serie. Het is gewoon erg leuk en vermakelijk. Ik zou het ook oprecht spannend noemen. De personages zijn sterk en zeker de mysterieuze Halt is een goede toevoeging aan het verhaal. Mentoren horen immers niet meteen al hun geheimen te verklappen.
De Grijze Jager serie heeft een hele fijne aftrap gehad met De ruïnes van Gorlan. Ik vind het een heerlijk vlot boek vol waardevolle elementen. Vriendschap, moed, historie en persoonlijke groei; ik ontwikkelde me met Will mee en zou spontaan op boogschieten willen. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik hoop het tweede deel binnenkort op de kop te kunnen tikken. Want stiekem ben ik best wel een beetje verslaafd.
grijze2
four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “De ruïnes van Gorlan (Ranger’s Apprentice #1) – John Flanagan

  1. Jet

    Ja, echt een heerlijk boek, he? Na HP mn favoriete jeugdboekenserie. Lang, maar je vliegt er echt doorheen, en dat Grijze Jager leven lijkt me heerlijk! Ben benieuwd naar het nieuwste boek!

  2. JAAAAAAA!
    Deze boeken staan echt hoog op mijn lijst van favoriete boeken allertijden. Er komen later vikingen, en nomaden, en Schotten, en mijn persoonlijke favoriet: HET UITSTAPJE NAAR JAPAN. JAPAN. Het is gewoon zo gaaf en liefde en ajkfdajkfdafjda. Ja.

  3. Gaia

    Ik las het grootste deel van deze serie vorig jaar, en maakte hem dit jaar af. Ik vind het een geweldige serie en heb er erg van genoten. De Broederband serie vond ik ook goed, al vond ik hem iets minder leuk dan de Grijze Jager serie (ze vinden allebei plaats in dezelfde wereld, met soms een paar dezelfde personages).

  4. Leuk! Mijn vriend en ik zijn ook een tijdje behoorlijk verslaafd geweest aan de serie! We hebben de eerste 5 of 6 delen in de kast staan maar ik wil zeker gauw weer verder lezen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.